Φωτο: Shutterstock

Ρύθμιση χρεών σε πέντε δόσεις για επαγγελματίες και αγρότες

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας αφορά ασφαλιστικές οφειλές 800.349 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών σε πέντε δόσεις με πρώτη καταβολή στο τέλος Μαρτίου του 2021.

Τροπολογία, σύμφωνα με την οποία ρυθμίζονται σε 5 μήνες τα χρεωστικά υπόλοιπα ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών τα οποία προέκυψαν από την εκκαθάριση των οφειλών τους για το έτος 2019, κατέθεσε σήμερα στο νομοσχέδιο του, που βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Η καταβολή των 5 μηνιαίων δόσεων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021 και αφορά 800.349 ασφαλισμένους για τους οποίους προέκυψε μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, «από 1/1/2020 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες επιλέγουν με απόλυτη ελευθερία στην αρχή κάθε έτους την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν με βάση την οικονομική τους δυνατότητα όπως προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος (ν.4670/2020)». 

Μάλιστα, σημειώνει ότι «με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών μερίδων κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της πολύπλοκης και γραφειοκρατικής διαδικασίας υπολογισμού και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους που εισήγαγε ο νόμος 4387/2016 (νόμος ΣΥΡΙΖΑ) και μετέτρεψε το ασφαλιστικό σύστημα σε φορολογικό». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 5 δόσεις η ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από την εκκαθάριση του 2019

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί τροπολογία εντός της εβδομάδας, βάσει της οποίας οι δύο δόσεις γίνονται πέντε, για να διευκολυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, με το χρεωστικό υπόλοιπο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει για την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών Μαΐου

Στους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αν καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου εντός της προθεσμίας παρέχεται η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά 25%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Βρούτσης: Κάλυψη του 60% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε αναστολή

Ευνοικότερο καθίσταται το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις ώστε να ενταχθούν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.