ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:43:20 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ποια ιστορικά ξενοδοχεία της Αθήνας παίρνουν ζωή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μεγάλες επενδύσεις φέρνουν πάλι σε λειτουργία ιστορικά ξενοδοχεία στην Ομόνοια που είχαν μετατραπεί σε «φαντάσματα». Άλλα κτίρια πέριξ της πλατείας αλλάζουν χρήση για να γίνουν ξενοδοχεία.

Ελπίδες για την αναβάθμιση, ποιοτική, λειτουργική κι αισθητική, της ευρύτερης περιοχής της Πλατείας Ομονοίας φέρνει ο νέος «άνεμος» επενδύσεων στα ιστορικά ξενοδοχειακά ακίνητά της, τα οποία σταδιακά βρίσκουν νέους χρήστες και βρίσκονται στο στάδιο της επαναλειτουργίας, σχεδόν μια δεκαετία μετά το κλείσιμό τους, με την έλευση της οικονομικής κρίσης.

Αντίστοιχα, κι άλλα κτίρια πέριξ της Πλατείας, αλλάζουν χρήση, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά ως ξενοδοχεία, διαμορφώνοντας μια νέα αγορά, η οποία βρίσκεται στην «καρδιά» της Αθήνας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Μοναστηράκι και την Ακρόπολη.

Σουηδοί στο «Ελλάς»

Η πιο πρόσφατη κίνηση προέρχεται από την Σουηδία. Μόλις τον προηγούμενο Μάιο, ο σουηδικός όμιλος Sterner Stenhus, του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία, κ. Ηλία Γεωργιάδη, προχώρησε στην απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου «Ελλάς» στην Πλατεία Ομονοίας. Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Σατωβριάνδου, σταμάτησε την λειτουργία του ως ξενοδοχείο το 2010, ενώ το 2016-2017 αποχώρησαν και τα τελευταία ισόγεια καταστήματα που λειτουργούσαν μέχρι τότε.

Σήμερα, το κτίριο αναμένεται να ανακατασκευαστεί από την σουηδική εταιρεία, η οποία αναμένεται να αποκτήσει επίσης το 90% της Pasal Development και κινείται ιδιαίτερα επιθετικά στην ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η Sterner Stenhus βρίσκεται σε συζητήσεις με ξενοδοχειακές αλυσίδες, προκειμένου να λειτουργήσουν το ακίνητο και να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες ανακατασκευής, με βάση το επιχειρηματικό πλάνο που θα εκπονηθεί.

Το Acropol και το Mirage

Άλλο ένα κτίριο - «φάντασμα» στην περιοχή ήταν μέχρι πρότινος και το ξενοδοχείο Acropol, στον αριθμό 1 της οδού Πειραιώς, επί της Πλατείας Ομονοίας. Το ξενοδοχείο αναμένεται να αποτελέσει τον πρώτο «σταθμό» της αλυσίδας Brown Hotels στην ελληνική αγορά, με τις σχετικές πληροφορίες μάλιστα να κάνουν λόγο για εγκαίνια, ίσως και πριν παρέλθει το 2019.

Η Brown Hotels αποτελεί έναν ακόμα ισραηλινό ξενοδοχειακό όμιλο, μετά την Fattal Group (Esperia Palace), ο οποίος επιλέγει να τοποθετηθεί στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας. Το Acropol μισθώνεται από την οικογένεια Μιχαηλίδη.

Αντίστοιχα, η Brown Hotels αναμένεται να αποκτήσει και νέα παρουσία στην Ομόνοια, καθώς θα τοποθετηθεί ως χρήστης/ενοικιαστής και στο ξενοδοχείο La Mirage στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη. Πρόκειται για κτίριο που μισθώνει ο κ. Στ. Ιωαννίδης, τουριστικός επιχειρηματίας, ο οποίος επικράτησε σε σχετικό διαγωνισμό αξιοποίησης που πραγματοποίησε πριν λίγους μήνες, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ξενοδοχείο το Σαρόγλειο

Ως ξενοδοχείο θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο και το Σαρόγλειο Μέγαρο, στην οδό Σταδίου 65, ένα ακόμα κτίριο που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα στη Λέσχη Αξιωματικών και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Το ακίνητο μισθώνεται από την κοινοπραξία της Dimand Real Estate και της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και ήδη εκτελούνται εργασίες για την ανακατασκευή του και την λειτουργία του ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, υπό το σήμα Moxy του ομίλου Marriott. Πρόκειται για επένδυση, η οποία αναμένεται να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Επένδυση στο «Κάνιγγος 21»

Σε τροχιά επαναλειτουργίας έχει εισέλθει ένα ακόμη ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα το «Κάνιγγος 21», ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων.

Το ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κάνιγγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12, πλησίον της Πλατείας Ομονοίας, έχει μισθωθεί για τα επόμενα 30 χρόνια από την Zeus International. Το ξενοδοχείο αναμένεται να πραγματοποιήσει εγκαίνια εντός του 2020. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_tourism_covid
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει η ελπίδα στον τουρισμό, σχέδιο «Β» για να σωθεί η σεζόν

Αποφασισμένη για διακρατικές συμφωνίες η κυβέρνηση, καθώς παρατείνεται η δυστοκία στην Ε.Ε. για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ανοίγει η κρίσιμη αγορά της Βρετανίας τον Μάιο. Στόχος να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξενοδοχεία σε τιμή ευκαιρίας θέλουν οι επίδοξοι αγοραστές

Ενισχύει την πίεση για εκπτώσεις στις τιμές πώλησης των ξενοδοχειακών μονάδων η απογοητευτική πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν. Πρόβλημα βιωσιμότητας πολλών μονάδων «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.