ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Enterprise Greece: Δημιουργία Task Force για την απολιγνιτοποίηση

Η ειδική ομάδα θα αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση σειράς εξειδικευμένων δράσεων, που θα στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στην υποστήριξη της υλοποίησής τους στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Με τη σύσταση ειδικής ομάδας Task Force, συμμετέχει η Enterprise Greece στο εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο, το οποίο στοχεύει στην οικονομική αναδιάρθρωση των περιοχών μετάβασης και στην κάλυψη του ελλείμματος του παραγωγικού τους προτύπου, μέσα από τη δημιουργία αξιών σε διαφορετικούς τομείς και κλάδους, αξιοποιώντας τα πολυποίκιλα συγκριτικά πλεονεκτήματα με τα οποία είναι προικισμένες.

Η Enterprise Greece, ως ο αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών, θα συνδράμει την Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και για τον λόγο αυτό προχωρά στη σύσταση ειδικής ομάδας Task force, η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση σειράς εξειδικευμένων δράσεων, που θα στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στην υποστήριξη της υλοποίησής τους στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Έχει ήδη δημιουργήσει επιπρόσθετα για το σκοπό αυτό, ειδικό ηλεκτρονικό λογαριασμό [email protected], για την υποδοχή σχετικών ερωτημάτων και αιτημάτων.

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στηρίζεται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης. Πρόκειται για την «καθαρή» ενέργεια, τη βιομηχανία και το εμπόριο, την «έξυπνη» αγροτική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό, καθώς και την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Περιλαμβάνει, ενισχυμένα επενδυτικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, συγκεκριμένες χρήσεις γης για τις δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων γης των λιγνιτικών πεδίων που αποδεσμεύονται, καθώς και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Η συμμετοχή της Enterprise Greece στο συγκεκριμένο σχέδιο, αναμένεται να συμβάλλει επικοδομητικά στον τομέα της ανάπτυξης της πράσινης επιχειρηματικότητας και της προσπάθειας της Κυβέρνησης και της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο των δράσεων που θα υλοποιηθούν, εντάσσεται και η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων σχετικά με το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και η παράλληλη υιοθέτηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τη στήριξη των ελληνικών λιγνιτικών περιοχών κατά τη μετάβασή τους στην κλιματικά ουδέτερη νέα εποχή. Σχεδιάζεται δε, η αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της κάθε περιοχής για την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης μόχλευσης ιδιωτικών πόρων, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, με κύριο όχημα το νέο αυτοτελές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Δίκαιη Μετάβαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το έτος 2028, με τρόπο συντεταγμένο και υπεύθυνο. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η αξιοποίηση του υψηλής τεχνογνωσίας ανθρωπίνου δυναμικού των περιοχών αυτών αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα. Αυτό αποτελεί και μία εκ των βασικών επιδιώξεων του εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει και η Enterprise Greece σε συνεργασία με πλειάδα άλλων φορέων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες

Πρόκειται για δύο εκθεσιακά events, με την πρώτη να διαμορφώνει τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο παγκοσμίως και τη δεύτερη, να θεωρείται η πιο σημαντική διεθνής, εμπορική έκθεση, στον κλάδο τροφίμων και ποτών.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Ποσό 325 εκατ. από την ΕΤΕπ για τις λιγνιτικές περιοχές

Οι επενδύσεις για το πρόγραμμα της «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών αυτών φτάνουν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα αντικαταστήσουν εκείνος που χάνονται από την αρνητική δραστηριότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enterprise: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα προώθησης κατεψυγμένων αλιευμάτων

Στόχος του προγράμματος της Enterprise είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης και των εξαγωγών των ελληνικών κατεψυγμένων  αλιευμάτων μέσα από ένα καινοτόμο προωθητικό πρόγραμμα στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες.
Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέος κύκλος διεθνών συνεργασιών στα ελληνικά νησιά

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Σμυρλής ανέφερε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνεται η ευκαιρία να διευρυνθεί το επενδυτικό σχέδιο. Προτεραιότητα η στήριξη των επιχειρήσεων στα Δυτ. Βαλκάνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά σημαντικών ευκαιριών για τις ελληνικές επιχειρήσεις η Ρωσία

Τα πλεονεκτήματα της εν λόγω αγοράς και οι προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζουν οι εξαγωγές μας στους τομείς της ένδυσης, των φαρμάκων, των μετάλλων, του κρασιού και των τυποποιημένων ή κατεψυγμένων τροφίμων αποτελούν μία ευκαιρία.