ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
logistics, emvolio, covid, metafora
Φώτο: Shutterstock

Οι μεγάλες προκλήσεις στη διανομή του εμβολίου για τον κορονοϊό

Οι ελληνικές βιομηχανίες ψύχους και logistics προτείνουν να δημιουργηθεί ένα cluster επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τη διαχείριση και διανομή του εμβολίου, ώστε να φτάσει και στις πιο «δύσκολες» περιοχές.

Την δημιουργία ενός cluster με σκοπό να ενισχυθούν οι δομές, ώστε να γίνει απρόσκοπτα η διαχείριση και διανομή του εμβολίου κατά του κορονοϊού, προτείνει η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους και Logistics, με τον πρόεδρο της Ένωσης Διονύση Γρηγόροπουλο να σημειώνει πως αποτελεί μεγάλο στοίχημα η διανομή των εμβολίων στα νησιά ή στις απομακρυσμένες περιοχές, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών ψύξης και διαχείρισης ευαίσθητων φορτίων.

Όπως αναφέρει στο Business Daily, ο κ. Γρηγορόπουλος «η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους και Logistics έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό αριθμό (μεγαλύτερο των 20) υφιστάμενων μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανεξάρτητων μεταξύ τους, που επιθυμούν να συμπράξουν σε ένα συνεργατικό σχηματισμό και να βοηθήσουν αφιλοκερδώς στην υλοποίηση των υποδομών και να δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική συνεκτική δύναμη με στόχο την αποτελεσματικότητα υλοποίησης των εμβολιασμών στην χώρα μας». Σημειώνει πως «στον δημόσιο  τομέα της υγείας αλλά και στην πρακτική διαχείριση της ψυχρής εφοδιαστικής δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία και χρειάζεται η εμπλοκή υποδομών που σήμερα δεν υπάρχουν σε όλη την επικράτεια».

Για το αν θα χρειαστεί να γίνουν επενδύσεις από τις εταιρείες, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους και Logistics σημείωσε πως θα πρέπει να εκτιμηθεί ο συνολικός όγκος των εμβολίων που θα διανεμηθούν και οι αποθηκευτικοί χώροι και τα ψυκτικά μέσα που θα χρειαστούν. Επίσης θα πρέπει να υπολογιστεί ο συνολικός όγκος (σε κυβικά μέτρα) των παρελκόμενων προμηθειών για τον εμβολιασμό καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό που θα χρειαστεί.

Οι προκλήσεις που υπάρχουν

Ο κ. Γρηγορόπουλος ότι «είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας την αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως πάνω από το 50% των εμβολίων γίνεται σπατάλη κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, επειδή ορισμένα σημεία εμβολιασμού, όπως οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης σε περιοχές χαμηλού βιοτικού επιπέδου ή  αγροτικές, ενδέχεται να μην έχουν τους πόρους για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της ψυχρής αλυσίδας». Και προσθέτει πως «στη χώρα μας έχουμε τις ίδιες ανησυχίες αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί πλήρως η αλυσίδα αξίας του φαρμάκου στην διαχείριση πολλαπλών θερμοκρασιών ταυτόχρονα, ώστε να διατηρήσει  πλήρως την αποτελεσματικότητα του».

Όταν το εμβόλιο βγει από τις γραμμές παραγωγής του, θα υπάρξει ανάγκη για διανομή του μέσω ενός σύνθετου και δαπανηρού συστήματος αποθηκών κατάψυξης, αεροδρομίων, ψυκτικών οχημάτων και σημείων εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια. Αφού φτάσουν στα κέντρα εμβολιασμού, τα εμβόλια πρέπει να ξεπαγώσουν και να χρησιμοποιηθούν εντός πέντε ημερών, διαφορετικά αλλοιώνονται. Οι χώρες που θα το προμηθευτούν, θα πρέπει να δημιουργήσουν από το μηδέν τα δίκτυα με καταψύκτες παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς, που χρειάζονται για να «επιβιώσει» το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορόπουλο «τα εμβολιαστικά κέντρα (κινητά ή ακίνητα) θα πρέπει να είναι σωστά κατανεμημένα και να διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας καταψύκτες οι οποίοι θα είναι σχεδιασμένοι να πληρούν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν μεγάλες ποσότητες συσκευασιών εμβολίων COVID-19 σε θερμοκρασία από -8 έως -80 ℃. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί ειδικούς χώρους που να είναι ικανοί να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του εν λόγω εξοπλισμού».

Ο πρόεδρος της Ένωσης σημειώνει, παράλληλα, πως δυο ακόμα πολύ σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, είναι η συντήρηση των μηχανημάτων που θα αποθηκεύονται τα εμβόλια, καθώς και η διαχείριση των αποβλήτων που θα προκύψουν.

Σχέδιο για να φτάσει παντού το εμβόλιο

Το μεγάλο στοίχημα αφορά στη μεταφορά του εμβολίου από το αεροδρόμιο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με τον κ. Γρηγορόπουλο να τονίζει πως «πρέπει να ληφθούν αρκετά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια και τα παρελκόμενα του θα παραδίδονται σε περιφερειακό επίπεδο στις σωστές ποσότητες, στον σωστό χρόνο και υπό τις σωστές συνθήκες μεταφοράς».

Γι' αυτό και θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διανομής κυρίως για τις περιφέρειες των μεγάλων πόλεων και των νησιών, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η συχνότητα εφοδιασμού, η οποία θα καθοριστεί σε εθνικό επίπεδο με βάση τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές και τις διαδικασίες λειτουργίας που θα σχεδιαστούν. Όπως τονίζει ο κ. Γρηγορόπουλος «για κάθε περιφέρεια θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα μοντέλο Demand planning & Forecasting για την όσο γίνεται καλύτερη εκτίμηση των μηνιαίων ή τριμηνιαίων ποσοτήτων εμβολίων και εξοπλισμού που θα χρειαστεί».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν ειδικές δομές Υγείας, εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια προκειμένου να υλοποιηθούν μαζικοί εμβολιασμοί. Στόχος είναι η ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων δύο κατηγοριών: ακίνητα και κινητά. Τα ακίνητα θα είναι στεγασμένες υπάρχουσες δομές που λειτουργούν ήδη και εξυπηρετούν όλες τις συνθήκες ψύξης, οι οποίες θα εξυπηρετούν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, ενώ ο ρόλος των κινητών δομών (υπό τη μορφή συνεργείων) θα είναι ο εμβολιασμός ευπαθών ομάδων. Σημαντικό ρόλο για την αποδοτική λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων θα έχει ο αριθμός αυτών και η  σωστή κατανομή τους σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερδιπλάσιος τζίρος στο e-commerce, νέες προκλήσεις για τους εμπόρους

Με ρυθμό που προσέγγισε το 10% αυξήθηκαν το 2023 οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να «τρέξουν» πιο γρήγορα τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το last mile.
Petsas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτσας: Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως από το φθινόπωρο μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης. Οι σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτό ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου ανεμβολίαστων σε λιανεμπόριο

«Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων γιατί πήραμε μέτρα που αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ», τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης.