ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εξετάζουν παράταση ενός μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας

Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για την παράταση, ενώ θα καθιερωθούν και φέτος τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Ηλεκτρονικά η «κατάθεση» πινακίδων. Αυξημένο φέτος το επίδομα θέρμανσης.

Στην ενεργοποίηση των αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα θέρμανσης προχωρά μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, με την έκδοση των αποφάσεων που θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες και τον τρόπο εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων.

Η παράταση του lockdown σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική «κατάθεση» πινακίδων φέρνουν παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας η οποία λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο παράτασης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Επίσης, με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας ηλεκτρονικής δήλωσης ακινησίας των οχημάτων, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους οδηγούς να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των Ι.Χ. πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας για όσους μήνες επιθυμούν να κυκλοφορήσουν το όχημά τους.

Τα  τέλη κυκλοφορίας του 2021 παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με φέτος ενώ για όσους αποκτήσουν Ι.Χ. από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά εφαρμόζεται νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών ανάλογα με τους ρύπους.

Το ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.  Επίσης μπορούν να πληρώσουν τα τέλη είτε με web banking ή με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛΤΑ.

Οι κάτοχοι οχημάτων που θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα αίτηση ακινησίας του Ι.Χ. τους. Η προθεσμία που θα δοθεί στους φορολογούμενους να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους θα είναι η ίδια με την προθεσμία πληρωμής των νέων τελών κυκλοφορίας.

Η ηλεκτρονική «κατάθεση» πινακίδων κυκλοφορίας Ι.Χ. θα γίνεται με λίγα κλικ στον υπολογιστή, το laptop ή το smartphone. O φορολογούμενος θα δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ θα κρατάει στο σπίτι του την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και τις πινακίδες. 

Ο ιδιοκτήτης που έχει προβεί σε δήλωση ακινησίας του οχήματος, απαγορεύεται να το μετακινήσει. Διαφορετικά  θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Επίσης όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους της νέας ενίσχυσης, ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις από τα νοικοκυριά.

Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και φτάνει ακόμη και τα 600 ευρώ, από 350 ευρώ που ήταν πέρυσι, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Η ίδια απόφαση θα προβλέπει επιδότηση πρώτη φορά και άλλων μορφών θέρμανσης, όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και η βιομάζα (Pellet).

Για τον υπολογισμό του επιδόματος, το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει ένα νέο σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα 750 μ. x 750 μ., ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι.

Το επίδομα πετρελαίου μετατρέπεται σε επίδομα θέρμανσης ανεξαρτήτως καυσίμων και έτσι θα χορηγείται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο, ενώ για οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν καυσόξυλα και Pellet.

Το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στα νοικοκυριά θα ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και άρση ακινησίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι ισχύει για την εκούσια ακινησία. Στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας για το 2021, καταβάλλονται αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους 2021.