ΓΔ: 2628.56 -1.54% Τζίρος: 302.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:42:40
Φώτο: SOOC

Τρεις νέες προκηρύξεις του αναπτυξιακού νόμου ύψους 525 εκατ.

Αφορούν τόσο μεγάλες όσο και μικρομεσαίες αλλά και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 31/3 και για μηχανολογικό εξοπλισμό έως 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Τρεις νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 525 εκατ. €, υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Πρόκειται για τα Καθεστώτα Ενισχύσεων «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις», «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Μηχανολογικός Εξοπλισμός». 

Συγκεκριμένα: 

1η Προκήρυξη : «Γενική Επιχειρηματικότητα»

Ο προϋπολογισμός για αυτό το καθεστώς ανέρχεται στα 170 εκατ. €, εκ των οποίων 70 εκατ. € προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 100 εκατ. € αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται  εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, εμπορικής εταιρείας, συνεταιρισμού, Κοιν.Σ.Επ., Αγροτικού Συνεταιρισμού, Ομάδας Παραγωγών ή Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων.
 
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

  • για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 €
  • για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 €
  • για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 €
  • για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 €
  • για τις Κοιν.Σ.Επ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, στο ποσό των 50.000 €.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 31 Μαρτίου 2021.

2η Προκήρυξη : «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις»

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 205 εκατ. €, εκ των οποίων 200 εκατ. € προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 5 εκατ. € αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ενεργητικού τους  δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. €.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης είναι:

  • για μικρές επιχειρήσεις,  το ποσό των 150.000 €
  • για πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ποσό των 100.000 €.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 31 Μαρτίου 2021.

3η Προκήρυξη : «Μηχανολογικός Εξοπλισμός»

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 150 εκατ. € που αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται  εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, εμπορικής εταιρείας, συνεταιρισμού, Κοιν.Σ.Επ., Αγροτικού Συνεταιρισμού, Ομάδας Παραγωγών ή Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων. Ενισχύονται δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται εντός της μονάδας, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν σε αρχική επένδυση.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

  • για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 €
  • για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό 250.000 €
  • για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 €
  • για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 €
  • για τις Κοιν.Σ.Επ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις στο ποσό των 50.000 €.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Συνολικά, θα διατεθούν 525 εκατ. € για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας. 

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, καθότι δημιουργεί σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαβδαρίδης: Μέτρα στήριξης στη βιομηχανία με αδειοδοτήσεις και επενδύσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε την πρόθεση του υπουργείου για ενίσχυση της βιομηχανίας με απλοποίηση αδειών, μείωση γραφειοκρατίας, γρήγορες επενδύσεις και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του ΣΒΑΠ.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Επενδύσεις με διαφάνεια και νομιμότητα στη Βουλή

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε την έμφαση σε παραγωγικές επενδύσεις, καινοτομία και στήριξη της περιφέρειας, με 928 έργα άνω των 3 δισ. ευρώ να προχωρούν και πάνω από 150 εκατ. ευρώ να επιστρέφουν στο Δημόσιο.
Χρηματιστήριο Αθηνών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Τέσσερα καίρια ερωτήματα για τις ξένες επενδύσεις

Το ΕΒΕΠ πρότεινε τέσσερα ερωτήματα και δέκα προτάσεις για το νομοσχέδιο ΑΞΕ, στηρίζοντας την έλξη ξένων επενδύσεων που ενισχύουν θέσεις εργασίας και τεχνογνωσία, και αξιολογεί θετικά τα κίνητρα για μεταποίηση και καινοτομία.
Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Το νομοσχέδιο για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις εισάγει διαδικασίες αξιολόγησης και παροχής κινήτρων και αναμένεται να περάσει κατά κύριο λόγο με ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ η αντιπολίτευση διατυπώνει ενστάσεις για ασάφειες.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Το νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης εισάγει ειδικό πλαίσιο για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, προσφέροντας κρατικές ενισχύσεις και ενιαίες διαδικασίες αξιολόγησης για επενδυτικά σχέδια με ξένα κεφάλαια, κυρίως στη μεταποίηση και βιομηχανία.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Ινστιτούτο Μικρομηχανικής-Μικροσυστημάτων ιδρύει ο «Δημόκριτος»

Ανακοινώθηκε η ίδρυση του 7ου Ινστιτούτου στον ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ενισχύοντας την έρευνα σε μικρομηχανική, μικροηλεκτρονική και ημιαγωγούς. Η νέα δομή θα προωθήσει την τεχνολογική πρόοδο και τη στρατηγική αυτονομία της χώρας.