ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pitsilis, AADE
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ενημερότητα σε παρελθόντα χρόνο για όσους συμμετέχουν σε διαγωνισμούς

Ειδικά για τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, είναι δυνατόν μια επιχείρηση να ζητά ενημερότητα για συγκεκριμένη ημερομηνία σε προγενέστερο χρόνο και μέχρι τρεις μήνες από την υποβολή.

Μια σοβαρή στρέβλωση που δημιουργούσε προβλήματα στη συμμετοχή εταιρειών σε διαγωνισμούς, λόγω έλλειψης φορολογικής ενημερότητας, διορθώνει η ΑΑΔΕ με απόφαση του διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή.

Η απόφαση προβλέπει ότι, ειδικά για τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, είναι δυνατόν μια επιχείρηση να ζητά ενημερότητα για συγκεκριμένη ημερομηνία σε προγενέστερο χρόνο και μέχρι τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης. Προϋπόθεση είναι η επιχείρηση, που τη ζητά, να είναι ενήμερη και κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης αυτής.

Πώς χορηγείται

Η ενημερότητα χορηγείται από τη ΔΟΥ, μετά από σχετικό αίτημα, το οποίο μπορεί να υποβληθεί ταχυδρομικά ή με mail.

Κοινοποιείται στη θυρίδα της επιχείρησης στο myTAXISnet και επέχει θέση πρωτοτύπου. Η εγκυρότητα ελέγχεται στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ. Η απόφαση ισχύει από τις 11 Ιανουαρίου του 2021.

Τι συμβαίνει σήμερα

Η ενημερότητα χορηγείται μόνο για την ημέρα υποβολής της αίτησης, με ισχύ για το μέλλον. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην πράξη, όταν - για λόγους ανωτέρας βίας - δεν ήταν εφικτό να ζητηθεί αλλά ούτε και να χορηγηθεί ενημερότητα για τη συγκεκριμένη ημέρα, που χρειάζεται για τη συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό. Τα προβλήματα επιτάθηκαν με την πανδημία, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να έχουν αδυναμία συμμετοχής σε διαγωνισμούς.

Τι αλλάζει

Πλέον, οι επιχειρήσεις δεν θα χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς για το λόγο αυτό, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται και το δημόσιο συμφέρον, καθώς, για να χορηγηθεί η ενημερότητα αυτή, η επιχείρηση, εκτός από την ημέρα για την οποία ζητά αποδεικτικό ενημερότητας (σε προγενέστερο χρόνο και μέχρι 3 μήνες), πρέπει επίσης να είναι ενήμερη και κατά την ημέρα που υποβάλλει την αίτηση, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες ενημερότητες.

Πρωτότυπες όλες οι ενημερότητες

Να σημειωθεί ότι στην ίδια απόφαση προβλέπεται ρητά ότι όλες οι ενημερότητες, που κοινοποιούνται στη θυρίδα του πολίτη στο myTAXISnet, επέχουν θέση πρωτοτύπου. Λύνεται έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα άρνησης παραλαβής των αντιγράφων των ενημεροτήτων, παρά το γεγονός ότι έφεραν ψηφιακή υπογραφή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ-Επιχείρηση «Βίλες στη Μύκονο»: Φοροδιαφυγή με αδήλωτα ενοικία

Κατά τη συντονισμένη έφοδο των ελεγκτών στα διαμερίσματα - γραφεία, κατασχέθηκαν λίστες πελατών, που κατέβαλαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, αλλά και λίστες με τους ιδιοκτήτες των βιλών της Μυκόνου.
benzini-kausima-notheia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χτύπημα σε δίκτυο λαθρεμπόρων με χημικούς διαλύτες

Μια ακόμη σημαντική υπόθεση λαθρεμπορίας ήρθε στο φως από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι παραλήπτριες εταιρίες, τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία δυνατότητα παραγωγικής δραστηριότητας ή είναι «γραφεία - βιτρίνες»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε εκ νέου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης από την ΑΑΔΕ

Οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αγορών λοιπών καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 στην πλατφόρμα έως την 23η Ιουλίου 2021.