ΓΔ: 881.75 0.43% Τζίρος: 15.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:19:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Στα μέσα Ιανουαρίου οι πρώτες πληρωμές επιδόματος θέρμανσης

Η πολυπλοκότητα του νέου συστήματος καθυστερεί την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Η χώρα θα διαιρεθεί σε 200.000 τετράγωνα για να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι διαφορές κλίματος.

Καθυστερήσεις στο άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης προκαλεί η πολυπλοκότητα του νέου συστήματος, με αποτέλεσμα να μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους όρους, τις διαδικασίες και τους δικαιούχους.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, τα χρήματα της επιδότησης αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στα μέσα Ιανουαρίου του 2021.

Εκτιμάται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των  ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους καταναλωτές θα ανοίξει στις 21 με 22 Δεκεμβρίου, ενώ πέρυσι η πλατφόρμα ήταν σε πλήρη λειτουργία το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, υποδεχόμενη τα στοιχεία για τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που είχαν αγοραστεί και αυτά που αφορούν τους δικαιούχους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ του αιτούντος, αριθμός εξαρτώμενων τέκνων, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού - IBAN, κατοικία, κ.ά.).

Ο ένας από τους λόγους καθυστέρησης στην ενεργοποίηση του μέτρου είναι ότι το επίδομα φέτος θα δοθεί και σε αυτούς που καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο, αλλά και στα νοικοκυριά ορεινών περιοχών που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή pellet με συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων.

Ο άλλος είναι ότι για τον υπολογισμό του επιδόματος, το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει ένα νέο σύστημα που στηρίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα 750 μ. x 750 μ., ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Το επίδομα φθάνει ακόμη και τα 600 ευρώ για τις περιοχές με βαρύ χειμώνα.

Ειδικότερα:

  • Το επίδομα πετρελαίου μετατρέπεται σε επίδομα θέρμανσης ανεξαρτήτως καυσίμων. Έτσι, θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο, ενώ σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν καυσόξυλα και Pellet.
  • Διατηρούνται τα περυσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Το ελάχιστο επίδομα ξεκινά από τα 80 ευρώ και φθάνει τα 600 ευρώ (από 350 ευρώ που ήταν πέρυσι) για τους οικισμούς με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου και το συνολικό ποσό του επιδόματος θα ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έμφραγμα» στις φορολογικές δηλώσεις, ποια παράταση εξετάζεται

Έχουν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές δηλώσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Καθυστερούν οι βεβαιώσεις αποδοχών σε εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή. Παράταση τουλάχιστον ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι απαντήσεις για να αποφύγετε παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις

Άρχισε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ έχουν προστεθεί αρκετοί νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1. Τα βασικά ερωτήματα και οι απαντήσεις τους από την ΑΑΔΕ.