ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επιτάχυνση στις πιστοποιήσεις δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης επιχειρήσεων

Τον Ιούλιο του 2019, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας εξέταζε τις περιπτώσεις του 2016, δηλαδή με 3 χρόνια καθυστέρηση.

Σημαντική επιτάχυνση σημειώθηκε στις απαντήσεις του κράτους για τις πιστοποιήσεις δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που επικαλείται στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. 

«Συμπληρώνοντας περίπου 1,5 χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας, επισπεύδουμε με μεγάλη ταχύτατα τις διαδικασίες της πιστοποίησης των δαπανών Ε&Α με αποτέλεσμα να έχουν εξεταστεί όλες οι προτάσεις του 2018 και να έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζονται οι πιστοποιήσεις του 2019. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό άλμα προόδου που ξεπερνά γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος και κινητροδοτεί πλέον τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο σε Ε&Α», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε σε χρόνο - ρεκόρ η πιστοποίηση δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης των επιχειρήσεων για τη διαχειριστική χρήση του 2018, μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις δικαιούνται ειδικών φοροαπαλλαγών. Με την πιστοποίηση αυτή, χορηγείται ένα οριζόντιο και σημαντικό φορολογικό κίνητρο για δαπάνες σε Ε&Α από τον επιχειρηματικό τομέα. 

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2019, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας εξέταζε τις περιπτώσεις του 2016, δηλαδή με 3 χρόνια καθυστέρηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής ήταν εξ’ αρχής η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι ότι μιλάμε για μια νέα εποχή στις επενδύσεις. Η τεράστια ταχύτητα στην αποτίμηση των επενδυτικών έργων στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας,  που επετεύχθη εδώ και ενάμιση χρόνο, εκκαθαρίζοντας όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του παρελθόντος και φέρνοντας τις εκτιμήσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, δικαιώνουν την απόφαση του κυρίου Πρωθυπουργού να μεταφερθεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Θέλω να δώσω δημόσια συγχαρητήρια στον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Χρίστο Δήμα και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Αθανάσιο Κυριαζή για το έργο τους».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Όταν η Πολιτεία καθυστερεί 3 χρόνια να ανταποκριθεί στη διαδικασία της πιστοποίησης δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, δεν συνάδει με το όραμά μας για ένα καλύτερο και φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα επενδυτικό περιβάλλον. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο ξεπεράσαμε σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια και σήμερα όχι μόνο ολοκληρώσαμε την διαδικασία πιστοποίησης των δαπανών Ε&Α για το 2018 αλλά ήδη ξεκίνησε ο έλεγχος των προτάσεων του 2019. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Αθανάσιο Κυριαζή, καθώς και στη Διεύθυνση Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας/ΔΥΔΕΚ της ΓΓΕΤ για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης δαπανών που αποτελεί ένα σπουδαίο αναπτυξιακό άλμα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, με τις διατάξεις που ψηφίσαμε και τέθηκαν σε ισχύ από 1.9.2020 και αφορούν στην αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (από το 130% το αυξήσαμε στο 200%), διαθέτει ένα ανταγωνιστικότατο επενδυτικό περιβάλλον Ε&Α σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με την παραπάνω πρωτοβουλία, η βελτίωση και επίσπευση της διαδικασίας πιστοποίησης δαπανών Ε&Α μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στους στόχους μας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΑΝ: Τροπολογία για μετασχηματισμό εταιρειών με αρνητική καθαρή θέση

Στην τροπολογία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με το επιτρεπτό του μετασχηματισμού εταιρειών με αρνητική καθαρή θέση (αρνητικά ίδια κεφάλαια), υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Δήμας: Θα δοθούν πάνω από 500 εκ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα υστερούμε στην ιδιωτική χρηματοδότηση στον τομέα δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Σημαντική η παρουσία των Microsoft, Pfizer, Amazon στη χώρα.
Giannis Tsakiris-Yfypoyrgos Anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Στόχος η αύξηση χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια την επόμενη 5ετία στη χώρα και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε στο τέλος του έτους - αρχή του επόμενου, να έχουμε τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ».