ΓΔ: 891.3 -0.38% Τζίρος: 65.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
emporio-katastimata-magazia-xristougenna
Φώτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Ποια καταστήματα θα είναι ανοικτά την τελευταία Κυριακή του χρόνου

Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία αλλά και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα είναι ανοικτά καθώς και μαγαζιά που λειτουργούν με παράδοση εκτός. Βαρύτατα πρόστιμα για τυχόν παραβάσεις.

Ανοικτά μπορούν να είναι αύριο, τελευταία Κυριακή του χρόνου, σούπερ μάρκετ, και άλλα καταστήματα τροφίμων (π.χ. μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων και μαγαζιά που λειτουργούν με «παράδοση εκτός», ενώ ανοικτά θα μπορούν να είναι και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 7:00 έως 21.00. Υπενθυμίζεται ότι τα κατάστηματα δεν μπορούν να λειτουργούν στους δήμους στους οποίους έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown.

Για τα καταστήματα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις λειτουργίας:

 • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
 • Απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων.
 • Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
 • Ωράριο λειτουργίας έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που λειτουργούν με click away:

 • Καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ώρες συνολικά.
 • Παραλαβή από ένα άτομο και μόνο από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.
 • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Για την παραλαβή των προϊόντων, προβλέπονται ειδικά μέτρα προστασίας:

 • Τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών,
 • Μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή: εννέα (9) άτομα και
 • Μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα λεπτά.

Πρόστιμα έως 2.000 ευρώ

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε εμπόρους που δεν θα εφαρμόσουν τα μέτρα είναι σχεδόν εξοντωτικά, ιδιαίτερα για μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων επιβάλλονται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, οι ακόλουθες κυρώσεις:

 • Μη τήρηση της υποχρέωσης για παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού ή μη τήρηση σχετικού καταλόγου και σε περίπτωση ηλεκτρονικής πληρωμής ή χρήσης POS κατά την παραλαβή προβλέπεται: Για την 1η παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας της διαδικασίας παράδοσης αγαθών που έχουν αγορασθεί/επιλεγεί μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες. Ενώ για τη δεύτερη προβλέπεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ αναστολή δραστηριότητας της διαδικασίας παράδοσης αγαθών που έχουν αγορασθεί/επιλεγεί μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) για τριάντα ημερολογιακές ημέρες.
 • Κατά τη διαδικασία παράδοσης αγαθών που έχουν αγορασθεί/επιλεγεί μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας και για υπέρβαση του μέγιστου αριθμού των εννέα (9) ατόμων στην αναμονή (ουρά) ή για υπέρβαση του μέγιστου χρόνου των δέκα (10) λεπτών παραμονής των ατόμων στο σημείο παραλαβής, προβλέπονται: Διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε παράβαση χωριστά 2η παράβαση, ή πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση χωριστά.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

supermarket, trofima, proionta
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθεροποίηση πωλήσεων στο α' εξάμηνο για το λιανικό εμπόριο τροφίμων

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν εκτιμούν ότι θα υπάρξει υποχώρηση της τάξης του 0,2%, λόγω και των αγορών «πανικού» στο αντίστοιχο διάστημα του 2020.