ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mykonos, Cyclades
Φωτο: Shutterstock

Μύκονος: Αβεβαιότητα στον τουρισμό, λιτός προϋπολογισμός στο δήμο

Με μειωμένα βασικά έσοδα, αλλά με περιορισμένες περικοπές στις λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες υποδέχεται ο δήμος Μυκόνου ένα ακόμη δύσκολο έτος για τον τουρισμό. Επένδυση σε τεχνολογία virtual reality.

Για μια ακόμα δύσκολη χρονιά προετοιμάζονται στη Μύκονο, όπου ψηφίστηκε από το δήμο ο προϋπολογισμός του 2021 ο οποίος προβλέπει σημαντικά μειωμένα έσοδα. Σε έναν από τους πιο εύπορους δήμους της χώρας, ψηφίστηκε προϋπολογισμός με βασικότερα χαρακτηριστικά το στοχευμένο πρόγραμμα έργων υποδομών και τη μείωση των εσόδων λόγω της πανδημίας.

Σε δήλωση του, ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κούκας, τονίζει ότι «παρά τη δυσμενή υγειονομική και οικονομική συγκυρία αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλύτερη προετοιμασία του νησιού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου».

Παρόλο που θεωρείται πως είναι μια από τις πιο ανθεκτικές τουριστικές αγορές της χώρας, οι επαγγελματίες του χώρου «κρατάνε μικρό καλάθι» στο νησί για την επόμενη χρονιά, καθώς διατηρείται έντονη αβεβαιότητα. Θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει η Μύκονος την εκτίμηση της κεντρικής κυβέρνησης (για ανάκαμψη στον  αριθμό των επισκεπτών στο 60% των αριθμών του 2019), εκτιμούν οι ίδιοι, ωστόσο, θα μπορούσε, επίσης, να είναι μια ακόμη χρονιά που δύσκολα «θα τα βγάλουν» πέρα στο νησί.

Επισημαίνεται πως λόγω της αναμενόμενης τουριστικής περιόδου προβλέπεται πολύ μικρή μείωση των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών, ενώ παράλληλα υπάρχει σημαντική συρρίκνωση σε όλες τις κατηγορίες των εσόδων (σε σχέση με το 2019) με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα τακτικά έσοδα από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που βεβαιώνονται για πρώτη φορά, το τέλος παρεπιδημούντων και το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων.

Παρόλα αυτά, ο δήμος εστιάζοντας σε σημαντικά έργα υποδομών για το νησί προχωρά στην υλοποίησή τους μέσω της εξασφάλισης ιδίων πόρων. Ειδικότερα, διαθέτει από τον προϋπολογισμό του 2021:

  • 2.075.885 ευρώ για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια και την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου led.
  • 720.000 ευρώ για το έργο που αφορά στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των Ανεμόμυλων.
  • 500.000 ευρώ για τις συντηρήσεις και αποκαταστάσεις δρόμων του νησιού.
  • 201.000 ευρώ για το έργο «Συντήρηση και Βελτίωση Υποδομών Συντήρηση, Προστασία, Προβολή Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Νήσους Δήλο, Ρήνεια και Μύκονο.»  
  • 150.000 ευρώ για το Ειδικό Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Μυκόνου.
  • 111.300 ευρώ για την Ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης του Σχολικού κτιρίου του ΕΠΑΛ.

Ξαναζωντανεύει ο πελεκάνος

Καθώς παραμένει οξύς ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση τουριστών και φέτος, το «νησί των ανέμων» καταφεύγει σε νέες τεχνολογίες, ετοιμάζοντας μια νέα εικονική πραγματικότητα για την προώθηση του νησιού.

Τον Νοέμβριo, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου τη μελέτη, τον τρόπο διεξαγωγής και τους όρους της διακήρυξης για την δημοπράτηση του έργου «Εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος του Δήμου Μυκόνου».

Με ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό δημόσιο διαγωνισμό πρόκειται να ανατεθεί σε ανάδοχο η δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών, με στόχο την προσέλκυση νέας γενιάς τουριστών και την προώθηση του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος σε Μύκονο και Δήλο. Φορέας χρηματοδότησης για το εν λόγω έργο είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 329.034 ευρώ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται η ανάπτυξη εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας «Peter Pelekan’s Mykonos Virtual Guide». Η εφαρμογή θα χρησιμοποιεί την εικονική περιήγηση σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις σημείων ενδιαφέροντος και διαδρομών στη Χώρα της Μυκόνου και στη «Μικρή Βενετία», ενώ με συνδυασμό τεχνικών κινηματογραφικής εικονικής πραγματικότητας (Cinematic VR 360ο) και εικονικής πραγματικότητας με τρισδιάστατα γραφικά VR και με εικονικό οδηγό τον Πέτρο τον Πελεκάνο (μασκότ της Μυκόνου), θα δίνονται πληροφορίες για τα αξιοθέατα του νησιού και οι επισκέπτες θα καθοδηγούνται στην εικονική τους περιήγηση, σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και γαλλικά).

Σε τέσσερα επιλεγμένα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (αεροδρόμιο, λιμάνι, δημοτική αίθουσα, μουσείο) θα τοποθετηθεί κατάλληλος εξοπλισμός εικονικής πραγματικότητας στη διάθεση του κοινού, έτσι ώστε οι επισκέπτες, χρησιμοποιώντας την μάσκα εικονικής πραγματικότητας να «εμβυθίζονται» σε ένα περιβάλλον τρισδιάστατων γραφικών και να αποκτούν μία εικονική «πρόγευση» από τις ομορφιές της Μυκόνου, με τον διάσημο πελεκάνο να ξαναζωντανεύει, να τους εμπνέει και να τους καθοδηγεί.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (ΑR) «Mykonos AR Augmented Reality». Η εφαρμογή αυτή θα συνδυάζει την πραγματική και την εικονική περιήγηση σε 5 επιλεγμένα σημεία του νησιού (κυκλαδίτικα σπίτια με αρχιτεκτονικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, Κάτω Μύλοι κ.α.), έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαμβάνει μία βελτιωμένη εμπειρία ξενάγησης, χωρίς τη βοήθεια ξεναγού.

Η τρίτη εφαρμογή που προβλέπεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου θα ονομάζεται «Mykonos Giants Hunt» και πρόκειται για ένα ψηφιακό παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας, το οποίο θα βασίζεται στον αρχαιοελληνικό μύθο της εξόντωσης των τελευταίων τιτάνιων Γιγάντων από τον Ηρακλή στο νησί της Μυκόνου. Ο επισκέπτης θα μπορεί, «κατεβάζοντας» την εφαρμογή στο κινητό του, να μπαίνει στη θέση του Ηρακλή σε ένα εικονικό κυνήγι γιγάντων στο νησί, ώστε να τους εξοντώσει. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία εφαρμογής ενός 3D παιχνιδιού «Gaming Delos: The Myths», του οποίου στόχος είναι η ανακάλυψη μέσω αυτού σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων της Δήλου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Θεοχάρης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλωματικό θρίλερ στον τουρισμό για την πράσινη λίστα της Βρετανίας

Εντείνει τις πιέσεις στο Λονδίνο η κυβέρνηση για να επιτραπούν τα ταξίδια στην Ελλάδα χωρίς μοριακά τεστ και καραντίνα. Δεν θα γίνουν αλλαγές για Ελλάδα και Ισπανία, γράφει ο βρετανικός Τύπος.