ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» έως και 40% το 2020 στον τζίρο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου καταγράφεται μείωση πωλήσεων χονδρικής 30%, λιανικής 17% και εξαγωγών κατά 23%. Στο 20 - 30% τη αντίστοιχης περυσινής περιόδου θα πέσει ο τζίρος του τελευταίου διμήνου.

Η πανδημία επηρέασε αρνητικά όλα τα μεγέθη κατά μήκος της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, και το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, ενώ συνολικά για το έτος οι εκτιμήσεις είναι εξίσου δυσμενείς. Το μεγαλύτερο πλήγμα στις εξαγωγές δέχθηκαν τα ελληνικά brands, ενώ η μείωση των αμιγώς εξαγωγικών επιχειρήσεων private label κινήθηκε σε μικρότερο ποσοστό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ):

  • Συνολικά στο πρώτο δεκάμηνο του 2020 καταγράφηκε μείωση των πωλήσεων χονδρικής στην εγχώρια αγορά κατά 30%, μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 17%, καθώς και συρρίκνωση των εξαγωγών κατά 23% και των εισαγωγών κατά 19%. Σημειώνεται ότι στο διάστημα αυτό περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις μόνο από το πρώτο lockdown στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές αγορές.
  • Η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας μειώθηκε κατά 340 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 1,26 δισ. ευρώ το πρώτο δεκάμηνο του 2020, έναντι 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ο ΣΕΠΕΕ εκτιμά ότι το δεύτερο lockdown που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κακή πορεία του 2020. Παρά τη σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων και την έναρξη λειτουργίας του click away από τα μέσα Δεκεμβρίου, ο τζίρος των επιχειρήσεων ένδυσης στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 20% και 30% της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Συνολικά, η πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ένδυσης για το 2020 εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 30% και 40%.

Πλήγμα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου έδειξαν, εξάλλου, ότι το πλήγμα που δέχτηκε η βιομηχανία ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρώπη ήταν πολύ μεγαλύτερο από την επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008  - 2009. Το κλείσιμο των παραγωγικών δραστηριοτήτων και των εμπορικών καταστημάτων στις περισσότερες χώρες για κάποια περίοδο οδήγησε σε μεγάλη πτώση της παραγωγής, της ζήτησης και των πωλήσεων, ιδιαίτερα το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ.

Ειδικότερα, η παραγωγή σημείωσε μεγάλη πτώση, κατά 17,3% στην κλωστοϋφαντουργία και  κατά 26,5% στην ένδυση. Το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος) ήταν το χειρότερο με μείωση 27% στην κλωστοϋφαντουργία και 37% στην ένδυση. Η Ισπανία και η Ιταλία ήταν οι χώρες που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα με μείωση της παραγωγής στην κλωστοϋφαντουργία κατά 35% και κατά 36%, αντίστοιχα, ενώ τα ποσοστά μείωσης ήταν στην ένδυση ήταν 66% και 43%. Μεγάλη ήταν η μείωση παραγωγής, επίσης, σε Πορτογαλία και Μεγάλη Βρετανία.

Λόγω των μέτρων στήριξης που έλαβαν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, η κάμψη στην απασχόληση περιορίσθηκε σε 2,1% στην κλωστοϋφαντουργία και 5,6% στην ένδυση.

Η πτώση στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων ήταν 16,3% στην κλωστοϋφαντουργία και 22,6% στην ένδυση. Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση ρεκόρ κατά 30,6% στο α’ τρίμηνο και κατά 43,5% στο β’ τρίμηνο.

Πτωτική ήταν και η πορεία του εξωτερικού εμπορίου: οι εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας αθροιστικά ανήλθαν σε 23,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας πτώση κατά 20,3%. Αντίθετα, αύξηση 9,6% κατέγραψαν οι εισαγωγές, οι οποίες το α΄ εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 57,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η πανδημία δίνει χρυσή ευκαιρία στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Αναβαθμίζεται ο κλάδος από την ΕΕ στους 14 σημαντικότερους, ενώ οι Ευρωπαίοι retailers αλλάζουν πολιτική προμηθειών και απομακρύνονται από την Ασία. Δυναμική ανάκαμψη στο 5μηνο με μεγάλη αύξηση εξαγωγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευκαιρία παραγωγικής αναγέννησης της ελληνικής βιομηχανίας ένδυσης

Μεγάλοι όμιλοι μεταφέρουν την παραγωγή από την Ασία στην Ευρώπη και οι ελληνικές μονάδες διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα ποιοτικά ενδύματα, ενώ ενεργοποιείται το υποστηρικτικό πρόγραμμα Blueprint.