ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Από ιδιώτες τα έργα ύδρευσης σε τρεις δήμους της Πελοποννήσου

Βρίσκει μιμητές το επιτυχημένο υπόδειγμα του φράγματος με ΣΔΙΤ στη Χαλκιδική: σε κοινό έργο για υποδομές και δίκτυα από ιδιώτες προσανατολίζονται οι δήμοι Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Δ. Αχαΐας και Ήλιδας.

Μετά το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, που προωθείται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τον διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη, και οι δήμοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Δυτικής Αχαΐας και Ήλιδας προχώρησαν στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ώστε να προχωρήσουν σε από κοινού έργο ΣΔΙΤ.

Το σχέδιο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αλλά υπάρχει η βούληση των τριών δημοτικών αρχών για το έργο «Διαχείριση νερού ύδρευσης στους Δήμους Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Δυτικής Αχαΐας και Ήλιδας» με αντικείμενο την κατασκευή, συντήρηση και η λειτουργία υποδομών και δικτύων για την ύδρευση των τριών δήμων. Εκτός από την αναβάθμιση, επέκταση και διαχείριση των δικτύων οι ανάδοχος θα αναλάβει και το διυλιστήριο πόσιμου νερού εντός του δήμου Ήλιδας. 

Οι τρεις δήμαρχοι υποστηρίζουν πως με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται «η ασφαλής και αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής σύμφωνα με τις επιταγές της Ελληνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και η εναρμόνιση με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης».

Σημειώνεται ότι η μέθοδος της υλοποίησης έργων ύδρευσης με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές χώρες στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς δίνεται λύση σε όλα τα επίπεδα ύδρευσης της εξυπηρετούμενης περιοχής, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται στους πολίτες η υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο Δημόσιος Φορέας δεν προμηθεύεται απλώς υποδομές και εξοπλισμό αλλά ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Η σύνδεση της αμοιβής του Αναδόχου με την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος και με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο κινήτρων για την αρτιότητα του έργου διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη λειτουργικότητα του συστήματος σε βάθος χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική κατατέθηκαν στις 30 Οκτωβρίου τρεις προσφορές και συγκεκριμένα από τις ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT - SUEZ ΕAU FRANCE S.A.S. - ΕYΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

Ο διαγωνισμός αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών:

  • Του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ).
  • Των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ).
  • Εξωτερικών δικτύων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 85.400.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η κατασκευαστική περίοδος του έργου εκτιμάται σε 3 χρόνια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ΣΔΙΤ 900 εκατ. τον Σεπτέμβριο σε απορρίμματα, ύδρευση και προαστιακό

Εντός της εβδομαδας η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ακολουθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή. Ποια άλλα έργα ΣΔΙΤ προωθούνται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτήρια εκατοντάδων εκατομμυρίων με σύμπραξη Δημοσίου - ιδιωτών

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή με ΣΔΙΤ 17 σχολικών μονάδων στην Κ. Μακεδονία, ενώ «τρέχει» ο διαγωνισμός για 13 περιφερειακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας και αναμένονται τρεις για δικαστικά μέγαρα.