Φώτο: Shutterstock

Και με... POS η αγορά ακινήτων για Χρυσή Βίζα

Η παρέμβαση του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έγινε μετά από αιτήματα τραπεζών αλλά και εταιριών real estate εξαιτίας των δυσλειτουργιών στην αγορά.

Η δυνατότητα αγοράς ακινήτου και μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, στο πλαίσιο της απόκτησης «Χρυσής Βίζας» προβλέπεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα η εξόφληση της αξίας του ακινήτου που αγοράζεται στο πλαίσιο της «Χρυσής Βίζας» (η αξία του ακινήτου πρέπει να είναι τουλάχιστον 250.000 ευρώ), να γίνεται και με POS, δηλαδή πιστωτικές κάρτες.

Η παρέμβαση του υπουργείου έγινε μετά από αιτήματα τραπεζών αλλά και εταιριών real estate εξαιτίας των δυσλειτουργιών που είχαν δημιουργηθεί μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης Παπαευαγγέλου και σειράς αμφιλεγόμενων συναλλαγών μέσω POS ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε προχωρήσει στην αντικατάσταση στελεχών που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στο Business Daily ότι είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην αγορά καθώς όλες οι σχετικές συναλλαγής «πάγωσαν» ενώ πολλοί Κινέζοι που είχαν αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα, για την απόκτηση «Χρυσής Βίζας», δεν είχαν άλλο τρόπο να αποπληρώσουν την υποχρεώσή τους. Σημειώνεται ότι η κατάσταση περιπλέχθηκε καθώς στην Κίνα υπήρχαν, και εξακολουθούν να υπάρχουν,  περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την τροπολογία «Το συμφωνηθέν τίμημα ή μίσθωμα καταβάλλεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά πίστωσης κατά τον ορισμό του άρθρου 4 του ν. 4537/2018 ή μέσω POS εγκατεστημένου από πάροχο υπηρεσιών πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας του αγοραστή σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών κατά τον ορισμό 11 του άρθρου 4 του ν. 4537/ 2018, ο οποίος λειτουργεί στην Ελλάδα. Οι ως άνω τρόποι πληρωμής δύνανται να πραγματοποιηθούν και από σύζυγό ή/ και από συγγενείς εξ αίματος ή εξ’ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού του αγοραστή. Όλες οι ανωτέρω διατάξεις καταλαμβάνουν και τις καταβολές που έχουν λάβει χώρα με τους ως άνω τρόπους πληρωμής από 1.1.2017 μέχρι σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα δοθεί επιπλέον παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους πολίτες να ολοκληρώσουν την διαδικασία μέχρι τις 31 Αυγούστου στην ειδική πλατφόρμα. Περισσότεροι από 700.000 ιδιοκτήτες έχουν υποβάλλει δηλώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως 31/8 για τα μη ηλεκτροδοτούμενα αδήλωτα τετραγωνικά

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται 52 έργα, σε δήμους της περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 115,5 εκατ. ευρώ.