ΓΔ: 891.77 -2.31% Τζίρος: 17.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:48:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέες γκρίνιες για «φωτογραφίες» σε διαγωνισμούς πληροφορικής

Σε κοινοπραξία δύο εταιρειών «κατευθύνεται» ο διαγωνισμός του ΤΕΕ για τον «Ψηφιακό Χάρτη». Περίεργοι όροι σε διαγωνισμό του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η γκάφα με τον διαγωνισμό της ΗΔΙΚΑ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας, για το σύστημα διαχείρισης των ραντεβού για τον εμβολιασμό, που «σήκωσε» χθες πολιτικά η αντιπολίτευση επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν πως χρειάζεται πιο ενδελεχής έλεγχος των έργων τεχνολογίας στο Δημόσιο. 

Η ΗΔΙΚΑ, η κρατική εταιρεία που αναπτύσσει τα τεχνολογικά συστήματα για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, προκήρυξε την περασμένη Παρασκευή διαγωνισμό για ένα σύστημα που θα διαχειρίζονταν σχεδόν 15 εκατ. ραντεβού με ημερομηνία κατάθεσης προσφοράς δύο ημέρες μετά, δηλαδή χθες Τρίτη! Στη συνέχεια ακούστηκαν διάφορες δικαιολογίες περί διαγωνισμού που αφορούσε εναλλακτικό σύστημα ραντεβού –αφού ήδη υπήρχε κάποιο και είχε παρουσιαστεί την Παρασκευή. Στο τέλος ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού κοντά στο ένα εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, ακυρώθηκε!

Ο διαγωνισμός για το… εναλλακτικό σύστημα ραντεβού εμβολιασμού έφερε στην επιφάνεια τις διαμαρτυρίες για απανωτά κρούσματα φωτογραφικών προκηρύξεων σε διαγωνισμούς τεχνολογίας. Στο επίκεντρο, όπως έχει ήδη γράψει το BD, βρίσκονται οι διαγωνισμοί για το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων» (ΟΣΠΑ), ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, στον οποίο οι προσφορές κατατίθενται στις 25 Ιανουαρίου, και ο διαγωνισμός για τον «Ψηφιακό Χάρτη», ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ, για τον οποίο οι προσφορές κατατίθενται τις ίδιες ημέρες.

Το ΟΣΠΑ αξιοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαχείριση των μητρώου με τους ψαράδες, των εμπορευμάτων τους κ.α., με τις εταιρείες πληροφορικής να διαμαρτύρονται για «φωτογραφίες» στο τεύχος του διαγωνισμού. Αποκορύφωμα είναι η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ο υπεύθυνος υποστήριξης του έργου πρέπει να «είναι απόφοιτος ανώτατης σχολής θετικής κατεύθυνσης», να έχει 10ετή εμπειρία στον τομέα της πληροφορικής και πέντε ετών «στην υποστήριξη συστημάτων ελέγχου αλιείας (ERS) για σύστημα πλέον των 1.000 σκαφών», αλλά και «να μιλάει άπταιστα ελληνικά ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τους αλιείς…»!

Με αυτό τον τρόπο, όπως εξηγούν, αποκλείεται η πρόσληψη κάποιου στελέχους από τη διεθνή αγορά που έχει τη σχετική εμπειρία. Και αυτό γιατί ελάχιστοι Ελληνες διαθέτουν τα προσόντα που «φωτογραφίζει» η προκήρυξη. Στο ίδιο τεύχος υπάρχουν και άλλοι όροι που έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.

Στο διαγωνισμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για τον «Ψηφιακό Χάρτη» και το «Εθνικό Μητρώο Υποδομών» στελέχη της αγοράς συνέκριναν τις προδιαγραφές με τα έργα που έχουν ανατεθεί τα τελευταία χρόνια και οδηγούνται στο συμπέρασμα πως μόνο δύο εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να το αναλάβουν. Και μάλιστα μόνο αν οι δύο αυτές εταιρείες είναι σε κοινοπραξία. Έτσι, θεωρείται σίγουρο πως –αν δεν υπάρξει νέα αναβολή– μόνο μία κοινοπραξία θα μείνει στη διεκδίκηση του μεγάλου έργου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Αυτά είναι τα νέα δικαιώματα των εργαζομένων στα delivery

Με τους ελέγχους το ΣΕΠΕ επιχειρεί να διαπιστώσει εάν στον κλάδο των delivery και των courier, που λειτουργούν μέσω πλατφορμών, υπάρχουν ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.
ypourgeio ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για τον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Δίνεται εκ νέου η δυνατότητα να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ οι καλλιτέχνες-επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αποζημιώσεις σε δικηγόρους-λογιστές για ταχύτερη απονομή συντάξεων

Υπενθυμίζεται πως έχουν υποβληθεί πάνω από 3.600 αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών, ενώ για τους 1.200 από αυτούς ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες η εκπαίδευση και η πιστοποίησή τους, προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων εντός του Οκτωβρίου.