ΓΔ: 1449.73 0.19% Τζίρος: 10.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:52:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέες γκρίνιες για «φωτογραφίες» σε διαγωνισμούς πληροφορικής

Σε κοινοπραξία δύο εταιρειών «κατευθύνεται» ο διαγωνισμός του ΤΕΕ για τον «Ψηφιακό Χάρτη». Περίεργοι όροι σε διαγωνισμό του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η γκάφα με τον διαγωνισμό της ΗΔΙΚΑ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας, για το σύστημα διαχείρισης των ραντεβού για τον εμβολιασμό, που «σήκωσε» χθες πολιτικά η αντιπολίτευση επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν πως χρειάζεται πιο ενδελεχής έλεγχος των έργων τεχνολογίας στο Δημόσιο. 

Η ΗΔΙΚΑ, η κρατική εταιρεία που αναπτύσσει τα τεχνολογικά συστήματα για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, προκήρυξε την περασμένη Παρασκευή διαγωνισμό για ένα σύστημα που θα διαχειρίζονταν σχεδόν 15 εκατ. ραντεβού με ημερομηνία κατάθεσης προσφοράς δύο ημέρες μετά, δηλαδή χθες Τρίτη! Στη συνέχεια ακούστηκαν διάφορες δικαιολογίες περί διαγωνισμού που αφορούσε εναλλακτικό σύστημα ραντεβού –αφού ήδη υπήρχε κάποιο και είχε παρουσιαστεί την Παρασκευή. Στο τέλος ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού κοντά στο ένα εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, ακυρώθηκε!

Ο διαγωνισμός για το… εναλλακτικό σύστημα ραντεβού εμβολιασμού έφερε στην επιφάνεια τις διαμαρτυρίες για απανωτά κρούσματα φωτογραφικών προκηρύξεων σε διαγωνισμούς τεχνολογίας. Στο επίκεντρο, όπως έχει ήδη γράψει το BD, βρίσκονται οι διαγωνισμοί για το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων» (ΟΣΠΑ), ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, στον οποίο οι προσφορές κατατίθενται στις 25 Ιανουαρίου, και ο διαγωνισμός για τον «Ψηφιακό Χάρτη», ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ, για τον οποίο οι προσφορές κατατίθενται τις ίδιες ημέρες.

Το ΟΣΠΑ αξιοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαχείριση των μητρώου με τους ψαράδες, των εμπορευμάτων τους κ.α., με τις εταιρείες πληροφορικής να διαμαρτύρονται για «φωτογραφίες» στο τεύχος του διαγωνισμού. Αποκορύφωμα είναι η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ο υπεύθυνος υποστήριξης του έργου πρέπει να «είναι απόφοιτος ανώτατης σχολής θετικής κατεύθυνσης», να έχει 10ετή εμπειρία στον τομέα της πληροφορικής και πέντε ετών «στην υποστήριξη συστημάτων ελέγχου αλιείας (ERS) για σύστημα πλέον των 1.000 σκαφών», αλλά και «να μιλάει άπταιστα ελληνικά ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τους αλιείς…»!

Με αυτό τον τρόπο, όπως εξηγούν, αποκλείεται η πρόσληψη κάποιου στελέχους από τη διεθνή αγορά που έχει τη σχετική εμπειρία. Και αυτό γιατί ελάχιστοι Ελληνες διαθέτουν τα προσόντα που «φωτογραφίζει» η προκήρυξη. Στο ίδιο τεύχος υπάρχουν και άλλοι όροι που έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.

Στο διαγωνισμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για τον «Ψηφιακό Χάρτη» και το «Εθνικό Μητρώο Υποδομών» στελέχη της αγοράς συνέκριναν τις προδιαγραφές με τα έργα που έχουν ανατεθεί τα τελευταία χρόνια και οδηγούνται στο συμπέρασμα πως μόνο δύο εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να το αναλάβουν. Και μάλιστα μόνο αν οι δύο αυτές εταιρείες είναι σε κοινοπραξία. Έτσι, θεωρείται σίγουρο πως –αν δεν υπάρξει νέα αναβολή– μόνο μία κοινοπραξία θα μείνει στη διεκδίκηση του μεγάλου έργου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: Στόχος μας η ακόμα ταχύτερη απονομή συντάξεων

Η υπουργός ενημερώθηκε από τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη για τα έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση, με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου αποθετηρίου ασφαλιστικού ιστορικού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραμέως: Στόχος η τόνωση της αγοράς εργασίας όλων των κοινωνικών ομάδων

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η κα Κεραμέως ανέπτυξε τις προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και υπογράμμισε τη σημασία της αναβάθμισης των δεξιοτήτων.
businessdaily-Kerameos-Niki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

N. Κεραμέως: Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

Η υπουργός εξήγησε ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μια έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.