ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tax_return
Πηγή: Shutterstock

«Ξεφουσκώνει» ο λογαριασμός φόρων για 3,5 εκατ. φορολογούμενους

Μισθωτοί, ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πλήρωσουν μειωμένους φόρους λόγω συρρίκνωσης εισοδημάτων και φοροελαφρύνσεων. Μετέωρος ο στόχος του προϋπολογισμού για τα έσοδα.

Κίνδυνο μεγάλης αιμορραγίας για τα κρατικά ταμεία δημιουργεί η καθίζηση των εισοδημάτων λόγω πανδημίας και οι αλλαγές στη φορολογία που οδηγούν σε «ξεφούσκωμα» του φετινού λογαριασμού της εφορίας και σε εκτεταμένες επιστροφές φόρου για περίπου 3,5 εκατομμύρια μισθωτούς, ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενος. 

Εκτιμάται ότι με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021 ελαφρύνσεις θα προκύψουν για πάνω από ένα 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς, οι οποίοι υπέστησαν μείωση έως και 50% των εισοδημάτων τους το 2020 εξαιτίας των αναστολών συμβάσεων και της χορήγησης των ειδικών επιδομάτων των 800 ή 534 ευρώ το μήνα, τα οποία μάλιστα είναι αφορολόγητα καθώς δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα.

Επισημαίνεται ότι, με βάση τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, περίπου 1.700.000 μισθωτοί  εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ήταν σε αναστολή εργασίας τον προηγούμενο χρόνο και για διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες, λαμβάνοντας το ειδικό επίδομα αποζημίωσης από το κράτος. Πρόκειται κυρίως για εργαζομένους στους κλάδους της εστίασης, της διασκέδασης και του τουρισμού που έμειναν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με κατεβασμένα ρολά.

Παράλληλα περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι υποχρεώθηκαν πέρυσι να «παγώσουν» τη δραστηριότητα τους από 5 έως και 7 μήνες λόγω της οικονομικής καραντίνας, ενώ 480.000 φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα είχαν απώλειες από τα «κουρέματα» ενοικίων κατά 40% από τον Μάρτιο και μετά που ξέσπασε η πανδημική κρίση.

Η αλλαγή των συντελεστών στη φορολογική κλίμακα και η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ισχύει για τα εισοδήματα του 2020, περιορίζουν σημαντικά το εύρος των φορολογητέων εισοδημάτων.

Για χιλιάδες μισθωτούς θα υπάρξει ολική απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2020, λόγω της πτώσης των ετήσιων εισοδημάτων τους κάτω από τα αφορολόγητα όρια των 8.636 έως 12.000 ευρώ και της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, λόγω της μείωσης του εισοδήματος χιλιάδες εργαζόμενοι γίνονται αυτόματα δικαιούχοι για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, ενώ λαμβάνουν θέση για μικρότερες επιβαρύνσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το 2021, εφόσον βέβαια πληρούν και τα υπόλοιπα κριτήρια που οδηγούν σε μείωση 50% στον φόρο.

Η συρρίκνωση των εισοδημάτων το 2020 σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες αφήνουν μετέωρο τον στόχο του προϋπολογισμού για πρόσθετους φόρους 3,5 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν έσοδα 14,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,065 δισ. ευρώ ή κατά 7,8% έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

Οι προβλέψεις αυτές εμπεριέχουν υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας καθώς συνδέονται όχι μόνο με την εκτεταμένης κλίμακας πτώση των εισοδημάτων του 2020 τουλάχιστον κατά 30% και σε πολλές περιπτώσεις 50%, αλλά και με τη δυνατότητα που έχουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, παλιούς και νέους σε περιβάλλον έντονης οικονομικής στενότητας

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες φοροελαφρύνσεις θα προτείνει η κυβέρνηση στους Θεσμούς

«Ψαλίδι» και φέτος στην προκαταβολή φόρου από τις επιχειρήσεις μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Με τους επικεφαλής των Θεσμών η συζήτηση για ρύθμιση οφειλών έως και σε 120 δόσεις.