ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
lagarde, ekt, ecb
Φώτο: Shutterstock

Κρ. Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δημιουργεί κέντρο για την κλιματική αλλαγή

Το κέντρο για την κλιματική αλλαγή μας παρέχει τη δομή που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί μία μικρή ομάδα που θα ασχολείται μόνο με την κλιματική αλλαγή, ενισχύοντας τις προσπάθειές της να συμβάλλει στη μετάβαση σε μία πιο πράσινη οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ έχει καταστήσει την κλιματική αλλαγή προτεραιότητα για την ΕΚΤ από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της, λαμβάνοντας μία σειρά μέτρων για να συμπεριλάβει τις σχετικές απόψεις στις αρμοδιότητές της ως εποπτεύουσας τις τράπεζες της Ευρωζώνης και ως βασικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Η επικεφαλής της ΕΚΤ δημιουργεί τώρα μία ομάδα περίπου 10 εργαζομένων, οι οποίοι θα αναφέρονται απευθείας σε αυτήν, με στόχο να θέσει την ατζέντα της κεντρικής τράπεζας για τα σχετικά με το κλίμα θέματα.

«Το κέντρο για την κλιματική αλλαγή μας παρέχει τη δομή που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα που απαιτεί», είπε η Λαγκάρντ. Η ίδια σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή ανήκει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ καθώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό και να διαταράξει τη ροή πιστώσεων προς την οικονομία.

Νωρίτερα σήμερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει μέρος των ιδίων κεφαλαίων της - που ανέρχονται σε 20,8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν το κεφάλαιο που έχουν καταβάλει οι χώρες της Ευρωζώνης, αποθεματικά και προβλέψεις - σε ένα ταμείο επενδύσεων σε πράσινα ομόλογα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούν και για τον ρόλο που θα πρέπει να έχουν οι θέσεις για το κλίμα στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που έχει ύψος πολλών τρισ. ευρώ.

Έως τώρα, η ΕΚΤ έχει αγοράσει εταιρικά ομόλογα με βάση τα ανεξόφλητα ποσά τους, αλλά η Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι η τράπεζα ίσως πρέπει να εξετάσει μία πιο ενεργητική προσέγγιση για να διορθώσει την αδυναμία της αγοράς να ενσωματώσει τον κλιματικό κίνδυνο.

«Η επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε βαθύτερα πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εντολή μας εν όψει (κλιματικών) κινδύνων και, ταυτόχρονα, να ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της νομισματικής πολιτικής και του ισολογισμού μας», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Δεν σκέφτομαι να είμαι υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας

Η Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027, δηλώνοντας ότι δεν είναι καλή ιδέα λόγω ηλικίας και αντοχών, ενώ προτίθεται να μείνει στην ΕΚΤ έως τη λήξη της θητείας της.
Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαγκάρντ: Υπέρ στοχευμένων μέτρων με ορισμένη διάρκεια για την ενέργεια

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, υποστηρίζει στοχευμένα και χρονικά περιορισμένα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, απαντώντας σε ερώτηση για εξαίρεση κρατικών δαπανών λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους.
ΔΙΕΘΝΗ

Από την ΕΚΤ στο ΔΝΤ η Ίζαμπελ Σνάμπελ – Αποχωρεί στις 3 Ιανουαρίου

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ αποχωρεί από την ΕΚΤ στις 3 Ιανουαρίου 2027 και μία ημέρα αργότερα αναλαμβάνει χρηματοοικονομική σύμβουλος και διευθύντρια του Τμήματος Νομισματικών και Κεφαλαιακών Αγορών του ΔΝΤ.
Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησής της από ΕΚΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησής της, απαντώντας «θα δούμε» σε ερώτηση για το αν θα μείνει μέχρι το τέλος της θητείας της τον Οκτώβριο του 2027.
Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ καλεί τη Λαγκάρντ να διευκρινίσει το πότε θα αποχωρήσει

Η επιτροπή προσωπικού της ΕΚΤ εκφράζει ανησυχία για την αβέβαιη παραμονή της Λαγκάρντ στην προεδρία, αναφέροντας κλονισμό εμπιστοσύνης και φαινόμενα ευνοιοκρατίας σε προσλήψεις και προαγωγές, με εργαζομένους να φοβούνται να μιλήσουν.