ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μετά τον Μάρτιο ανοίγει η εστίαση, συζήτηση για μέτρα στήριξης

Την ίδια ώρα που η εστίαση στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας και ζητά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, η κυβέρνηση σχεδιάζει τρόπο για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ακόμα μακρύτερα στον ορίζοντα φαίνεται η επανεκκίνηση της εστίασης μετά τις δηλώσεις του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που ανέφερε οτι «έχει δρόμο για να ανοίξει, πάμε για τον Μάρτιο ή και αργότερα», τονίζοντας παράλληλα πως «θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις». Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες του κλάδου ανησυχούν πως όταν έρθει η ώρα να ανοίξουν ξανά, οι περισσότεροι δεν θα έχουν την δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν μετά από μια καταστροφική χρονιά.

Όπως επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, «οι επιχειρήσεις εστίασης, όπως και όλες οι επιχειρήσεις, έχουν δικαίως λάβει μεγάλη στήριξη από το κράτος, και θα λάβουν και περαιτέρω στήριξη. Όπως έχει ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός θα υπάρξει ενίσχυση για την εστίαση. Παράλληλα, ετοιμάζουμε και πέραν του ΕΣΠΑ για τις θερμάστρες, ειδικό πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης».

«Και η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, αναγκάζεται να αντιδράσει απέναντι στον ιό. Οι αποφάσεις μας αντιδρούν στην κίνηση του ιού. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο. Είμαστε στο χειμώνα που οι ιοί αυτοί δυναμώνουν, και ήρθε και η μετάλλαξη. Αυτά μας ανάγκασαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα», εξήγησε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στη δύσκολη θέση που έχουν βρεθεί οι επιχειρήσεις, αλλά και στο θέμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «το 2020 είχαμε πάνω από 6.000 περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν, σε σχέση με αυτές που έκλεισαν. Είναι αδύνατον να αδικηθεί κάποιος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, γιατί δεν παρεμβαίνει άνθρωπος σε αυτό. Υπολογίζεται μέσω υπολογιστή και ενός αλγορίθμου, αν περάσει ο λογιστής σωστά τα στοιχεία. Ο χάρακας είναι ίδιος για όλους».

Πολλές επιχειρήσεις εστίασης ήδη έχουν κατεβάσει οριστικά ρολά, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο Business Daily«αν δεν ανοίξουν αύριο οι επιχειρήσεις και δεν υπάρξουν σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία, θα κλείσει το 50% των επιχειρήσεων, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους». Τονίζουν επίσης πως «μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση κανένα σχέδιο επανεκκίνησης, αντιθέτως βιώνουμε έναν ψυχολογικό πόλεμο που έχει θύματα τους επιχειρηματίες, καθώς κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουμε».

Πηγές από τον σύνδεσμο BARECA επισημαίνουν πως και τα χρήματα που θα λάβουν οι επιχειρήσεις εστίασης από την επιστρεπτέα προκαταβολή και υπολογίζεται πως θα είναι μεταξύ 3.500-4.500 ευρώ είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις υποχρεώσεις που έχουν και το πλήγμα που έχουν δεχθεί. «Οι επιχειρηματίες θα δουν τα πενιχρά ποσά που θα πάρουν από την επιστρεπτέα και θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν την καταστροφή που έρχεται», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Estiasi, Tourismos, Ellada, Kafe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύεται η επανεκκίνηση περισσότερων από 29.000 επιχειρήσεων εστίασης

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ανακοίνωση του, οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν θα μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Κερδίσαμε ένα χρόνο στο ΕΣΠΑ, ποια είναι τα άμεσα κέρδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως σειρά παίρνει το ΕΠΑΝΕΚ και θα μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα από το νέο ΕΣΠΑ τα 680 εκατ. ευρώ που έχει δώσει για την εστίαση και τον τουρισμό.
Adonis Georgiadis, Yp. Anaptixis, Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Ωράριο έως τις 12 το βράδυ για την εστίαση από τις 15 Μαΐου

«Από τις 15 του μηνός λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει 12 το βράδυ, και μετά μια - δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί περαιτέρω, ενώ τα click away - click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.