ΓΔ: 1440.49 -0.57% Τζίρος: 60.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Αντέχει η βιομηχανία στην ευρωζώνη, ισχυρή η πίεση στον τουρισμό

Σε υψηλά επίπεδα η παραγωγή της μεταποίησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά ο τομέας του τουρισμού είχε νέες σοβαρές απώλειες, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ σε επικεφαλής κορυφαίων επιχειρήσεων.

Μικρότερος ήταν ο αντίκτυπος από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες για την οικονομία της ευρωζώνης, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταξύ στελεχών κορυφαίων επιχειρήσεων της Γηραιάς Ηπείρου που διεξήχθη μεταξύ 4 και 11 Ιανουαρίου 2021. 

Όμως, η επίδραση του β' κύματος της πανδημίας δεν είναι ίδια για όλους τους κλάδους και κατ' επέκταση για όλες τις οικονομίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας του τουρισμού, από τον οποίο εξαρτάται άμεσα η ελληνική οικονομία, ο οποίος πήρε μία μικρή ανάσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά όπως έδειξε η έρευνα της ΕΚΤ, επιστρέφει σε αρνητική πορεία, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η επιστροφή σε επίπεδα προ - κορονοϊού θα αργήσει σημαντικά. 

Άλλωστε και στην έρευνα της ΕΚΤ προκύπτει ότι ο τομέας που ανέκαμψε πιο γρήγορα ήταν αυτός της μεταποίησης -χαλυβουργίας,  χημικών, αυτοκινητοβιομηχανίας και  ηλεκτρονικών - με τους επικεφαλής εταιρειών, μάλιστα, να αναφέρουν αύξηση της παραγωγής τους προς τα προ κορονοϊού επίπεδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, όπως και στα προηγούμενα τρίμηνα, οι περιορισμοί από τα locκdown και οι αλλαγές που αυτά επιφέρουν στα καταναλωτικά πρότυπα μείωσαν τη ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ την αύξησαν για άλλα.

Αυτό δεν αφορούσε μόνο σε διαφορετικούς κλάδους δραστηριότητας, αλλά και σε επιχειρήσεις των ίδιων κλάδων, αρκετά συχνά και σε διάφορα τμήματα των ίδιων επιχειρήσεων. Σε όσες περιπτώσεις υπήρχε η δυνατότητα από τις Αρχές, οι επιχειρήσεις ήταν σε καλύτερη θέση να διατηρήσουν την παραγωγή τους (μέσω των τεστ και της εργασίας από το σπίτι), ενώ οι καταναλωτές εξοικειώθηκαν πολύ περισσότερο με τις ηλεκτρονικές αγορές. Οι εξαγωγικές βιομηχανίες επωφελήθηκαν από την ανάπτυξη σε περιοχές του κόσμου όπου το πρόβλημα του κορονοϊού ήταν λιγότερο έντονο.

Σε αρκετές επαφές στελεχών της ΕΚΤ με εκπροσώπους μεταποιητικών βιομηχανιών, οι τελευταίοι ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις τους λειτουργούν τώρα με πλήρη ή σχεδόν πλήρη παραγωγική δυναμικότητα και ότι οι περιορισμοί (στην παραγωγή) βρίσκονται τώρα κυρίως στην πλευρά της προσφοράς.

Από την άλλη πλευρά, τα νέα lockdown προκάλεσαν περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στις πωλήσεις προσωπικών αγαθών καθώς και υπηρεσιών ταξιδιών, τουρισμού και διασκέδασης. Για τις περισσότερες εταιρείες λιανικών πωλήσεων, η έκρηξη των διαδικτυακών πωλήσεων δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από το κλείσιμο των καταστημάτων τους. Αυτό επηρέασε ιδιαίτερα την παραγωγή και το λιανικό εμπόριο ρούχων και άλλων προσωπικών αξεσουάρ, καθώς οι πωλήσεις τους εξαρτώνται από τη δυνατότητα των πελατών να δοκιμάσουν τα είδη αυτά.

Μετά από μία πολύ περιορισμένη ανάκαμψη το καλοκαίρι, ο τουριστικός και ταξιδιωτικός κλάδος συρρικνώθηκαν ξανά μετά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από πολλές χώρες από τα τέλη Αυγούστου. Ο κλάδος της ψυχαγωγίας επλήγη ξανά από το κλείσιμο των θεάτρων τον Οκτώβριο. Αντίθετα, πολλές άλλες επιχειρήσεις και υπηρεσίες σε καταναλωτές κατέγραψαν κανονικά επίπεδα ή/και αύξηση της δραστηριότητάς τους.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένονται μικρές αλλαγές, αλλά η υποβόσκουσα ζήτηση για υπηρεσίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία σημαντική ανάκαμψη και αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα αργότερα στο έτος. Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν, υπήρχε η ελπίδα για σημαντική άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό αλλά και η αβεβαιότητα αν αυτό θα συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο ή αργότερα στο έτος. Οι εκπρόσωποι των ταξιδιωτικών εταιρειών πίστευαν σε μία αξιοσημείωτη ζήτηση μόλις καταργούνται οι περιορισμοί, ενώ και οι εκπρόσωποι των καταστημάτων πωλήσεων ρούχων και των παραγωγών τους ήλπιζαν επίσης σε αύξηση της ζήτησης μετά το Πάσχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tourismos, turism, Nisia, kefalonia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις προκλήσεις για τον τουρισμό το 2022, τι θα φέρει η νέα χρονιά

Το 2022 θα είναι η αρχή κι όχι το τέλος μιας μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας, ενώ η κρίση λειτουργεί ήδη ως επιταχυντής των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της παρέμβασης σε παθογένειες του τουρισμού.
tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένταξη αιτήσεων χρηματοδότησης στο πλαίσιο «Επανεκκίνηση Τουρισμού»

Η στήριξη των επιχειρήσεων πραγματοποιείται με την παροχή επαρκούς ρευστότητας για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητάς τους, μέσω της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέρους του κεφαλαίου κίνησης.
tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς για την πανδημία ζητά η ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ ζητά την έκτακτη σύσκεψη για να συζητηθούν και αξιολογηθούν τα έως τώρα μέτρα και να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση με βάση τα νέα δεδομένα που λαμβάνει ο ΕΟΔΥ σε διάφορες τουριστικές περιοχές.
Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τοπίο στην ομίχλη τα τουριστικά έσοδα, αβεβαιότητα στην οικονομία

Παρά τις προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, πολλά θα κριθούν στο πεδίο του τουρισμού όπου επικρατεί έντονη αβεβαιότητα, τονίζει η Eurobank. Οι αφίξεις τον Ιούνιο ήταν μόλις 34% των αντίστοιχων του 2019.