ΓΔ: 863.84 -1.32% Τζίρος: 32.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:25:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς θα γίνει η διαγραφή προστίμων για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις

Τα πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 400 ευρώ διαγράφονται, ενώ επιστρέφονται τυχόν καταβληθέντα ποσά αφού συμψηφισθούν με βεβαιωμένες οφειλές, σύμφωνα με εγκύκλιο του Γ. Πιτσιλή.

Στην οριστική απαλλαγή χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν στα τέλη του 2020 για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2014 στο χρονικό διάστημα μεταξύ 21 και 25 Ιανουαρίου 2016  προχωρά η ΑΑΔΕ. Τα πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 400 ευρώ διαγράφονται, ενώ επιστρέφονται τυχόν καταβληθέντα ποσά αφού συμψηφισθούν με βεβαιωμένες οφειλές.

Αναλυτικές οδηγίες στις Δ.Ο.Υ για την  ακύρωση των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του 2014  που υπεβλήθησαν από 21.1.2016 έως και 25.1.2016 δίνει με εγκύκλιο του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Πράξεις επιβολής προστίμου, που έχουν εκδοθεί και αφορούν εκπρόθεσμη υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών για το ημερολογιακό έτος 2014, κατά το χρονικό διάστημα από 21.1.2016 έως και 25.1.2016, ακυρώνονται, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 56 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013, οι οποίες προστέθηκαν με το άρθρο 78 του ν. 4764/2020.

2. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ελεγκτικού κέντρου που εξέδωσε την προαναφερόμενη πράξη επιβολής προστίμου ή σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας της Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας υποδοχής, ακυρώνει την εν λόγω πράξη, οίκοθεν ή έπειτα από σχετική αίτηση του φορολογούμενου σε περίπτωση που τα ως άνω πρόστιμα έχουν επιβληθεί κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ορθής τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων, εκδίδοντας σχετική απόφαση, ανεξαρτήτως υποβολής ή μη από τον φορολογούμενο ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή προσφυγής του στα Διοικητικά Δικαστήρια κατόπιν απόρριψης της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής του και αποστέλλει σχετική ενημέρωση στη θυρίδα του στην προσωποποιημένη πληροφόρηση περί της ακύρωσης του προστίμου. Τυχόν καταβληθέντα ποσά, αφού συμψηφισθούν με βεβαιωμένες οφειλές, επιστρέφονται.

3. Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ελεγκτικού κέντρου, ο οποίος ακύρωσε την πράξη επιβολής προστίμου, ενημερώνει σχετικά την εν λόγω Υπηρεσία και η ενδικοφανής προσφυγή δεν εξετάζεται.

4. Σε περίπτωση που εκκρεμεί προσφυγή του φορολογούμενου ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ελεγκτικού κέντρου, ο οποίος ακύρωσε την πράξη επιβολής προστίμου, ενημερώνει σχετικά τα εν λόγω Δικαστήρια

Το θέμα ξεκίνησε το 2014. Ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Ωστόσο λόγω των προβλημάτων στη λειτουργία της πλατφόρμας δόθηκε «σιωπηρή παράταση» έως τις 25 Ιανουαρίου 2016. Παρά τις διαβεβαιώσεις για ψήφιση σχετικής ρύθμισης αφού η εφορία δεν αναγνωρίζει σιωπηρές παρατάσεις η διάταξη δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή.

Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα όσοι υπέβαλαν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις στο διάστημα από 21 έως 25 Ιανουαρίου 2016 έλαβαν  ραβασάκια από την εφορία για καταβολή προστίμων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χάρτης της περιουσίας των Ελλήνων και πόσα πληρώσαμε για ΕΝΦΙΑ

Παρά τις ελαφρύνσεις, το συνολικό ποσό του φόρου είναι φέτος αυξημένο, λόγω αδήλωτων τετραγωνικών και αναγνώρισης αυθαιρέτων. Οι φτωχοί με περιουσία έως 60.000 και οι πλούσιοι με ακίνητα άνω του 1 εκατ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myAADE: Ηλεκτρονική σύνδεση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με την εφορία

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις χωρίς ταλαιπωρία, χρονοτριβές και φυσική παρουσία στις ΔΟΥ μπορούν με λίγα κλικ στον υπολογιστή να διεκπεραιώνουν μεγάλο πλήθος εργασιών με την ΑΑΕΔΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Προβληματισμός για τις φορολογικές δηλώσεις, πιέσεις για νέα παράταση

Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων αλλά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επισημαίνοντας ότι έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο.