ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αλλάζει η επιστρεπτέα προκαταβολή, έμφαση σε εστίαση και τουρισμό

Ποια είναι τα μέτρα στήριξης και οι φορολογικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις που ενεργοποιεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

Στην επέκταση και τον εμπλουτισμό των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το Πάσχα, αλλά με «κόφτες» που θα κρατούν υπό έλεγχο τη δημοσιονομική επιβάρυνση, προχωρά το οικονομικό επιτελείο υπό την πίεση της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών οι κραδασμοί θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες με την εστίαση και το τουρισμό να βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παραμείνουν με «κατεβασμένα ρολά».

Ωστόσο, λόγω του ότι οι πόροι του Δημοσίου δεν είναι απεριόριστοι, οι ενισχύσεις θα είναι στοχευμένες και τα χρήματα θα κατευθύνονται σε όσους δέχονται ισχυρά πλήγματα από το κορονοϊό. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ότι «αυτά που παίρνουμε σήμερα είναι δανεικά από το εξωτερικό. Κάποια στιγμή, με τη φορολόγηση εσόδων, θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω στο βάθος του χρόνου, σε 5 με 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση χρέους».

Το σχέδιο για την αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων από τη πανδημία με ορίζοντα το τέλος Απριλίου περιλαμβάνει σειρά μέτρων:

  • Πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου για τις κλειστές επιχειρήσεις και χορήγηση του ειδικού επιδόματος των 534 ευρώ μηνιαίως στους εργαζόμενους με ταυτόχρονη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η πληρωμή του ενοικίου και τον Μάρτιο. Το Δημόσιο θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων για το 80% του συνολικού μισθώματος.
  • Έκπτωση 40% στα ενοίκια για τις πληττόμενες αλλά ανοιχτές επιχειρήσεις με παράταση της δυνατότητας να βγάζουν σε αναστολή μέρος η το σύνολο του προσωπικού τους. Η έκπτωση θα ισχύσει και για τα ενοίκια των εργαζομένων σε αναστολή για κύρια κατοικία και φοιτητική στέγη 
  • Μετάθεση των πληρωμών για τις δόσεις ρυθμίσεων χρεών προς το Δημόσιο με εξαίρεση τον ΦΠΑ.
  • Παράταση επιδομάτων ανεργίας που λήγουν. 
  • Νέα επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους τουλάχιστον 750 εκ. ευρώ εντός του Μαρτίου. Έμφαση θα δοθεί στον τουρισμό και την εστίαση μέσω της αύξησης του ύψους της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις αυτών των κλάδων και με «κούρεμα» του ποσού ενδεχομένως και πάνω από το 50% που ίσχυε στους δύο προηγούμενους κύκλους για τους υπόλοιπους, ενώ οι εκταμιεύσεις των χρημάτων θα επισπευστούν.
  • Κάλυψη από το Δημόσιο ποσοστού των πάγιων δαπανών επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης, που σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα είναι μη επιστρεπτέα. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Κομισιόν θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των παγίων δαπανών. Δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφουν ζημιά κατά το προηγούμενο έτος και απασχολούν εργαζόμενους. 
  • Ενεργοποίηση προγράμματος επιδότησης των δόσεων επιχειρηματικών δανείων κατά το πρότυπο του «Γέφυρα» για τα στεγαστικά. Για τη διάρκεια, το ποσοστό επιδότησης, τις επιλέξιμες επιχειρήσεις αλλά και την περίμετρο των δανείων (ενήμερα, «κόκκινα», καταγγελμένα) το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αντιδρούν σε γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου, ζητώντας η επιδότηση να αφορά μόνο τους τόκους των δόσεων και να εξαιρεθούν από τη στήριξη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.        

Φορολογικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις

Την ίδια ώρα, προωθούνται νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας και τις δημοσιονομικές αντοχές, όπως η μείωση του ορίου των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το προσωρινό πάγωμα των τεκμηρίων διαβίωσης, η μείωση η και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου που πρέπει να καταβάλλουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις και νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των φορολογικών οφειλών της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση για καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως το τέλος Σεπτεμβρίου (λήγει στις 30 Απριλίου) και έως το τέλος του έτους για το τουριστικό πακέτο και τα εισιτήρια στις μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους.

Πάντως, ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης από προσωρινό σε μόνιμο μέτρο καθώς και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να περιοριστεί το φορολογικό βάρος στην οικονομία και να ενισχυθεί η δυναμική της ανάκαμψης. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για τις επιταγές: Εξόφληση με δανεικά από το κράτος

Τρόπους για να αποτρέψει ένα «τσουνάμι» απλήρωτων επιταγών από πληττόμενες επιχειρήσεις αναζητεί τώρα η κυβέρνηση. Έρχεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης και Πάτρας.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί θα αργήσει το δωρεάν χρήμα για πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τις δαπάνες που θα καλύπτει η επιδότηση, ενώ το υπ. Οικονομικών θέλει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα μετά την επιστρεπτέα προκαταβολή και ανησυχεί για το κόστος του.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγάλο «πάγωμα» οφειλών 1,6 δισ. από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές

«Ανάσα» σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά με αναστολή πληρωμών ως το τέλος του 2021 και διπλασιασμό δόσεων. Έγιναν οι ανακοινώσεις από το υπ. Οικονομικών, ακολουθεί σήμερα το υπ. Εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 35 δισ. ο «κουμπαράς» του κράτους, έρχονται άλλα 746 εκατ. ευρώ

Αναμένεται έγκριση σήμερα από Eurogroup για 746 εκατ. ευρώ, ενώ το υπ. Οικονομικών έχει προσθέσει 3 δισ. στη ρευστότητα με την έκδοση 10ετών ομολόγων και σχεδιάζει έκδοση εντόκων 18μηνης διάρκειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες από 900.000 επιχειρήσεις εντάσσονται στα μέτρα στήριξης

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενταχθούν εκατοντάδες νέοι ΚΑΔ στο πρόγραμμα στήριξης. Για απώλεια τζίρου κοντά στο 90% για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας.