ΓΔ: 875.3 0.25% Τζίρος: 44.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:00:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σχέδιο πέντε ελαφρύνσεων φόρων για «ανάσες» μέσα στην πανδημία

Περισσότερες από 24 δόσεις για τα «παγωμένα» χρέη της πανδημίας με εισοδηματικά κριτήρια, «ψαλίδι» στην προκαταβολή φόρου, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια, σταθερές οι αντικειμενικές αξίες.

Σε αναδιάταξη κινήσεων στον φορολογικό τομέα προχωρά το οικονομικό επιτελείο μετά το σκληρό lockdown που ανατρέπει τους σχεδιασμούς και επιφέρει νέα πλήγματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Υπό τη σκιά της επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη γραμμή μπαίνουν «χειρουργικές» παρεμβάσεις με «κουρέματα» φόρων και νέες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παγώσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η δυναμική της πανδημίας αλλάζει τα δεδομένα και επιτάσσει ενεργοποίηση πλέγματος φορολογικών μέτρων, εντός βέβαια των δημοσιονομικών αντοχών, που αφ' ενός θα αποτρέψουν επιβαρύνσεις και αφ' ετέρου θα δώσουν ανάσες στη χειμαζόμενη αγορά. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι εν μέσω πανδημίας και μείωσης των εισοδημάτων, ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας, ακόμα σε περιορισμένη κλίμακα, θα ήταν λάθος και θα είχε βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Η ατζέντα των παρεμβάσεων που εξετάζονται στο φορολογικό μέτωπο περιλαμβάνει:

1. Νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη στην εφορία που έχουν παγώσει και η πληρωμή τους θα αρχίζει να τρέχει από τον Μάιο. Το ένα σενάριο προβλέπει εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις που υπό προϋποθέσεις μπορούν να φτάνουν και τις 120 και το άλλο παράταση της αναστολής για τουλάχιστον δύο ακόμα μήνες. Ειδικότερα, για την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης η πρόταση που είναι στο τραπέζι προβλέπει την αποπληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και σε πάνω από 24 για όσους έχουν αποδεδειγμένα έχουν πληγεί περισσότερο από τη κρίση. Για τις αυξημένες δόσεις θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες. Όσο μεγαλύτερες οι απώλειες τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του, αλλά και το επιτόκιο θα είναι πιο «αλμυρό».

2. Επανάληψη του περυσινού μοντέλου για την προκαταβολή φόρου με κλιμακωτή μείωση ανάλογα με τη μείωση του τζίρου και θα φθάνει σε «κούρεμα» 100% της προκαταβολής, όταν η μείωση του τζίρου υπερβαίνει το 35%. Συγκεκριμένα:

  • Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
  • Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
  • Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
  • Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

3. «Ψαλίδισμα» των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται είτε να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα, είτε να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία. Οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020, καθώς όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας «θα δούμε τις συναλλαγές σε συνδυασμό με την κατανάλωση».

4. Μείωση ή πάγωμα των τεκμηρίων που απειλούν φέτος τους φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους το 2020 να μειώνονται σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων και της αναστολής εργασίας. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα αλλαγών, πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν το  οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

5. Αναστολή της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και πάγωμα του ΕΝΦΙΑ στα περυσινά επίπεδα. Όπως είπε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας «υπάρχει μία άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αν ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε αν προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ». Ξεκαθάρισε πάντως ότι στις περιοχές εκείνες που υπάρχει πλούτος αυτός θα φορολογηθεί και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει σε κάποιες περιοχές «θα πάει κατευθείαν στα χαμηλότερα φορολογικά στρώματα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis-nd-kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το πακέτο μέτρων θα αφορά το 2022 και 2023 και θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για νέους, παράταση του Γέφυρα Ι. Στόχος η στήριξη των αδύναμων, της μεσαίας τάξης και των νέων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευρύνει τα περιθώρια παροχών - φοροελαφρύνσεων ο υψηλός ρυθμός ανάκαμψης

Η «εκτόξευση» του ΑΕΠ κατά +16,2% στο δεύτερο τρίμηνο δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες για την συνολική επίδοση της οικονομίας τη εφετινή χρονιά και δημιουργεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο «κούρεμα» στα ενοίκια: Ποιοι και πώς το δικαιούνται

Ανάλογα με την επιδημιολογική ζώνη της έδρας τους και τον ΚΑΔ, οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% ή προαιρετική μείωση 30%. Ποια ελάφρυνση προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και το ταμειακό μαξιλάρι στη μάχη για την ανάσχεση της κρίσης

Σε εμπλουτισμό του πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας προχωρά η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Βαρύτητα στον τουρισμό, την εστίαση και την ενίσχυση της απασχόλησης.