ΓΔ: 891.87 -1.57% Τζίρος: 56.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:08:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας από την ελληνική εξωστρέφεια

Ο γγ του υπ. Εξωτερικών Γ. Σμυρλής υπογράμμισε οτι η Enterprise Greece έχει ήδη δημιουργήσει ένα ευρύ σχέδιο για να καλύψει τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο νέο πρότυπο οικονομικής διπλωματίας, υπό τη σκέπη του υπουργείου Εξωτερικών, ως μία ενιαία «πύλη» εξωστρέφειας, παρά τη δύσκολη συγκυρία, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.

Ο κ. Σμυρλής, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, επισήμανε το γεγονός ότι ακολουθώντας το υπόδειγμα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών, επετεύχθη ο μετασχηματισμός του υπουργείου Εξωτερικών, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας. Η μεταρρύθμιση που εφαρμόζεται, επισήμανε ο ίδιος, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ήδη αισθητή σε πολλά επίπεδα. Συνδέοντας τις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας σε πολυμερές και διεθνές επίπεδο και εντάσσοντας στην εποπτεία του ΥΠΕΞ, την Enterprise Greece και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), υπάρχει πλέον η δυνατότητα χάραξης και υλοποίησης μιας πολύ-επίπεδης εξωτερικής πολιτικής, προσέθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην βούληση της κυβέρνησης, η οποία συνίστατο στην περαιτέρω στήριξη των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές και την ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού, με τη στενή συνεργασία κυβέρνησης - φορέων - επιχειρήσεων, αλλά και τη στοχευμένη οικονομική διπλωματία, οι οποίες και αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σμυρλής έκανε μνεία στην πρόθεση υλοποίησης των συστάσεων της γερμανικής GIZ, η οποία ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγών, καθώς επίσης και στην επιδίωξη της καταγραφής της εξαγωγικής βάσης της χώρας μας με ανά Περιφέρειας στοιχεία και ιδίως την καταγραφή και υποστήριξη επιχειρήσεων που έχουν δυνατότητες να αναπτύξουν εξαγωγές, χωρίς, ωστόσο, σήμερα να έχουν προβεί στην υλοποίησή τους. Η ολοκλήρωση της σύνταξης της εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας, ενός συνεκτικού εθνικού σχεδίου που θα στηρίξει τις προσπάθειες του ελληνικού επιχειρείν στο εξωτερικό, αποτελεί, όπως ο ίδιος ανέφερε, έναν άλλον πυλώνα δράσης.

Σε αυτό αποτυπώνονται ανά χώρα προτεραιότητας όλες οι δράσεις εξωστρέφειας, ώστε να είναι δυνατός ο συντονισμός και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των διαφόρων φορέων. Επρόκειτο για μια πιλοτική χρονιά, όπως ο ίδιος τόνισε, και βάση της φετινής εμπειρίας θα διαμορφώνεται στο εξής το ετήσιο στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας, το οποίο θα ανακοινώνεται εγκαίρως. Το εν λόγω σχέδιο καλύπτει τόσο την προώθηση εξαγωγών όσο και την προσέλκυση επενδύσεων, τις διμερείς και πολυμερείς οικονομικές σχέσεις της πατρίδας μας, καθώς και τις προτεραιότητές μας στους τομείς ενέργειας, υποδομών μεταφορών και δια-συνδεσιμότητας.

Ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας εξήρε, μεταξύ άλλων, το ρόλο της Enterprise Greece, της νέας αυτής δομής, η οποία και διέπεται από μια νέα νοοτροπία πολύ πιο business oriented και η οποία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αφ' ενός στις ανάγκες των εξωστρεφών επιχειρήσεων στη μετά Covid εποχή, και αφ' ετέρου στην προσπάθεια της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, η Enterprise Greece έχει ήδη δημιουργήσει ένα ευρύ επιχειρησιακό σχέδιο για να καλύψει τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του Ελληνικού Περιπτέρου στην Παγκόσμια Έκθεση στο Ντουμπάι (Οκτώβριος 2021 - Μάρτιος 2022) σε στενή συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με τον κ. Σμυρλή, αύριο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του ιδίου με την υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Έκθεσης Ντουμπάι, με την οποία θα συζητηθούν οι δράσεις που θα υλοποιηθούν κατά την εξάμηνη διάρκειά της, ακολουθούμενες από την υπογραφή του συμβολαίου συμμετοχής της Ελλάδας.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σμυρλής επισήμανε ότι, από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών θέτει τη στρατηγική στόχευση με τα συναρμόδια Υπουργεία, έχοντας ως αντένες το δίκτυο των 60 Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε 51 χώρες του πλανήτη. Τα Γραφεία ΟΕΥ σε συνεργασία με την Εnterprise Greece, όπως ο ίδιος τόνισε, αποτελούν τον βασικό επιχειρησιακό βραχίονα, ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας στην εξωστρεφή ελληνική επιχειρηματικότητα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμία εξοικείωση με την τεχνολογία για 1 στις 3 Ελληνίδες επιχειρηματίες

Μικρή παραμένει η εξοικείωση των γυναικών επιχειρηματιών με την τεχνολογία σύμφωνα με νέα έρευνα. Η ανασφάλεια στο κομμάτι αυτό περιορίζει και τη δυναμική τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.
biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις το 5% της μεταποίησης βρίσκεται σε βιομηχανικά πάρκα

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών τονίζει πως ενώ οι επιχειρήσεις είναι ιδιοκτήτες γης, η αδράνεια που επικρατεί τόσα χρόνια δεσμεύει κανονιστικά την καθημερινότητά τους.