ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η παράταση του αυστηρού locdown στην Αττική

Ο υπ. Εσωτερικών, κ. Βορίδης, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις» και παραδέχθηκε ότι τα αυστηρά μέτρα είναι καταστροφικά για την οικονομία αλλά απόλυτα αναγκαία για την υγεία των πολιτών.

Πιθανή ανά πάσα στιγμή είναι μία ενδεχόμενη παράταση του lockdown το οποίο ισχύει τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές, καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, όπως επεσήμανε ο υπ. Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA 

«Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την παράταση του lockdown. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας για να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, η οποία δεν μπορεί να προβλεφθεί. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τήρηση των μέτρων. Μέχρι τις 28/02 η εκτίμηση είναι ότι θα πάμε έτσι, και μετά τις 28/02 θα δούμε αν θα γίνει νέα παράταση ή αν θα μπορούμε να προχωρήσουμε κάπως με το άνοιγμα της οικονομίας».

«Είναι δύσκολο το άνοιγμα – κλείσιμο. Είναι πιο εύκολο να τα κλείσεις όλα, ή να τα αφήσεις όλα ανοιχτά. Αλλά και τα δύο αυτά έχουν πολύ κακά αποτελέσματα. Το κλείσιμο σε όλα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Το άνοιγμα σε όλα οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών. Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση είναι μια σύνθετη δράση που προσπαθεί αν βρει την ισορροπία. Για αυτό και μόλις το επιτρέπει η πανδημία, αλλάζουν και τα μέτρα», τόνισε ο ίδιος σχετικά με τις δυσκολίες που δημιουργεί η εφαρμογή του συστήματος «ακορντεόν» στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

«Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο. Γίνεται μια προσέγγιση που προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αντικειμενικά», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης στο ίδιο θέμα.

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης στο θέμα, ο ίδιος είπε ότι «Είναι εκτός τόπου και χρόνου η αντιπολίτευση. Δεν έχω καταλάβει και ποια είναι η αντιπρότασή τους. Η αντιπολίτευση εδώ και μήνες, αντί να κάνει κάτι παραγωγικό, παίρνει ό,τι λέμε και αντιδρά. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είμαστε σε μία χώρα που αντικειμενικά γίνεται παράδειγμα καλής διαχείρισης. Δεν μπορείς μες στη δυσκολία να πανηγυρίζεις, αλλά αυτή η επιλογή, της καθημερινής μικροδιαχείρισης με σύνθετα μέτρα, μας έχει οδηγήσει να είμαστε ανάμεσα στις πιο πετυχημένες χώρες στη διαχείριση της πανδημίας. Παρότι έχει πιεστεί το σύστημα υγείας, δεν υπήρξε άνθρωπος που δεν έλαβε την κατάλληλη νοσηλεία».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν προσλήψεις στο ΕΣΥ, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «Η αντιπολίτευση όταν ζητούσε να κάνουμε προσλήψεις, κάναμε 7.000. Μετά είπε να κάνουμε 14.000. Αν κάνουμε 14.000 θα μας πουν να κάνουμε 28.000. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κάποιος ασθένησε και δεν νοσηλεύτηκε με το σωστό τρόπο. Δεν κάνουμε προσλήψεις, μόνο και μόνο για να κάνουμε. Το να μπορούμε να μετακινούμε προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστεί η πίεση σε μια περιοχή, είναι μια ορθή πρακτική από πλευράς προσωπικού».

Μιλώντας για το θέμα του bonus παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι «Είναι ένα από τα θέματα που ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό η αντιπολίτευση, γιατί αγχώθηκε. Το bonus παραγωγικότητας είναι μια επιβράβευση, για αυτόν που κάνει κάτι περισσότερο από το σύνηθες. Ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας λέει ότι αν δεν κάνει κάποιος σωστά τη δουλειά του, υπάρχει το πειθαρχικό δίκαιο. Αν ο δημόσιος υπάλληλος έχει δύο αρνητικές αξιολογήσεις συνεχόμενες, τότε υπάρχει δυνατότητα να διακοπεί η σύμβαση εργασίας που έχει με το δημόσιο. Αυτά όμως όλα είναι υφιστάμενα. Εμείς συζητήσαμε για το θετικό. Υπάρχει κάποιος που κάνει κάτι καλά, μια μονάδα που επιτυγχάνει τους στόχους της. Είναι ένας μηχανισμός επιβράβευσης για αυτούς. Δεν πρέπει να βρούμε ένα σωστό τρόπο να το κάνουμε αυτό;».

Τέλος, απαντώντας στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι «Τις απορίες αυτές τις έλυσε ο πρωθυπουργός και είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στη συνταγματική τους ημερομηνία. Εκείνο που δουλεύουμε είναι την ψήφο των αποδήμων. Πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε οι απόδημοι Έλληνες που δικαιούνται να ψηφίσουν, να μπορούν να το κάνουν. Είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, και προσπαθούμε να τους διευκολύνουμε ώστε να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Ανοίγουμε λοιπόν την πλατφόρμα το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να αρχίσουν να κατατίθενται αυτές οι δηλώσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βορίδης: Πώς θα προστατευθούν οι εκπαιδευτικοί από αρνητές εμβολιασμών

Ο υπ. Εσωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, προκειμένου να προστατευθούν οι εκπαιδευτικοί από γονείς - αρνητές εμβολιασμών που τους μηνύουν.
Petsas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτσας: Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως από το φθινόπωρο μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης. Οι σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Όχι στο «σπάσιμο» του πλαφόν τιμών στα covid test

Ενδεχόμενες παρεμβάσεις φορέων ή συνεννοήσεις μεταξύ επαγγελματιών για να πωλούνται τα τεστ πάνω από τις ανώτατες τιμές θα αντιμετωπίζονται ως παραβιάσεις της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό.