ΓΔ: 903.87 0.91% Τζίρος: 22.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:21:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Γιατί «κόπηκαν» στις διασταυρώσεις χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Δεν θα λάβουν την αποζημίωση για χαμένα ενοίκια οι ιδιοκτήτες δεκάδων χιλιάδων ακινήτων μετά τους εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους που διενήργησε η ΑΑΔΕ. Τι θα ισχύσει για τις μειώσεις ενοικίων τον Μάρτιο.

Δυσάρεστη ειδοποίηση θα λάβουν οι ιδιοκτήτες δεκάδων χιλιάδων ακινήτων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς έχουν «κοπεί» στις διασταυρώσεις στοιχείων και δεν θα λάβουν την προβλεπόμενη αποζημίωση για χαμένα ενοίκια.

Σημειώνεται ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν πιστωθεί οι αποζημιώσεις που παρέμεναν σε εκκρεμότητα για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα θα τρέξουν οι πληρωμές για τα μισθώματα του Δεκεμβρίου. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν από το κράτος στο 60% του αρχικού μισθώματος.

Η ΑΑΔΕ άρχισε την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν υποβάλει δηλώσεις Covid μισθωμάτων από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, αλλά δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη. Με τα ηλεκτρονικά μηνύματα, οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται για τον λόγο για τον οποίο «κόπηκαν» από την κρατική ενίσχυση

Ειδικότερα, το αποτέλεσμα των συνολικά 338.528 διασταυρώσεων που διενεργήθηκαν από την ΑΑΔΕ έδειξε ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχασαν την αποζημίωση λόγω υπεκμισθώσεων, τις οποίες εντόπισε το ηλεκτρονικό σύστημα με αποτέλεσμα οι δηλώσεις Covid να απορριφθούν αυτόματα.

Σε 45.783 δηλώσεις διαπιστώθηκε ότι ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης δεν ήταν πληττόμενος και σε 28.981 δηλώσεις δεν υπήρξε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο. Σε 4.791 δηλώσεις είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση.

Μεγάλος ήταν και ο αριθμός  των περιπτώσεων στις οποίες τα ποσά του κανονικού ενοικίου, τα οποία αναγράφονταν στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και τα ποσά των ενοικίων που αναγράφονταν στις δηλώσεις Covid είχαν διαφορές, με αποτέλεσμα να χάσουν οι δικαιούχοι την αποζημίωση από το κράτος.

Σε άλλες περιπτώσεις, δηλώσεις απορρίφθηκαν αναγράφονταν αριθμοί τετραγωνικών μέτρων μικρότεροι ή μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους που είχαν συμπληρωθεί στις δηλώσεις Ε9.

Πώς μειώνονται τα ενοίκια για Φεβρουάριο και Μάρτιο

Εξάλλου, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, για τη μείωση των ενοικίων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν μηδενικά μισθώματα και οι κλάδοι που πλήττονται και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή έχουν έκπτωση 40%.

Τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις από τους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού απαλλάσσονται στο 100% από την πληρωμή ενοικίων τον Μάρτιο. Μάλιστα εξετάζεται επέκταση του μέτρου και για τον Απρίλιο, αλλά αυτό θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην οικονομία.

Επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά είναι πληττόμενες θα καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για ακόμη ένα μήνα. Την ίδια έκπτωση θα έχουν τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για το σπίτι του παιδιού τους που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους.

Ειδικότερα, μηδενικά ενοίκια προβλέπονται και τον Μάρτιο για:

  • Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.).
  • Επιχειρήσεις λιανεμπορίου.
  • Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
  • Τα γυμναστήρια και τις επιχειρήσεις του αθλητισμού.
  • Επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και τις υπηρεσίες μεταφορών που εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ