ΓΔ: 905.53 -0.29% Τζίρος: 69.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πτώση 30% του κλάδου ένδυσης στην Ελλάδα, πλήγμα και στις εξαγωγές

Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στην βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας της χώρα μας, εμ τις πωλήσεις και τις εξαγωγές να σημειώνουν διψήφιες απώλειες.

Οι κλάδοι ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας ήταν αυτοί που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες απώλειες, μετά αυτούς που αφορούν τον τουρισμό, τις μεταφορές, τις αθλητικές δραστηριότητες και την εστίαση, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ).

Ο ΣΕΠΕΕ, σε σημερινή του ανακοίνωση τονίζει πως «μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στην εγχώρια αγορά», καθώς στην Ελλάδα η αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών 30%, των λιανικών πωλήσεων κατά 23% και των εξαγωγών κατά 18,8%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στην εγχώρια αγορά. Τα ανδρικά ενδύματα είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ ακολουθεί η κατηγορία των γυναικείων (κυρίως αμπιγέ – κλασικών). Τα παιδικά ενδύματα έπονται, ενώ οι κατηγορίες των εσωρούχων – πιτζαμών και αθλητικών ήταν εκείνες που κατέγραψαν μικρές απώλειες.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, μετά από 4 συνεχόμενες ανοδικές χρονιές (2016 – 2019), το 2020 σημείωσαν πτώση 18,8%. Η συνολική αξία εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας ανήλθε σε 1,55 δισ. ευρώ έναντι 1,91 δισ. ευρώ το 2019.
Αναλυτικά, οι εξαγωγές των ενδυμάτων ανήλθαν σε 737 εκατ. ευρώ, έναντι 918 εκατ. ευρώ το 2019 καταγράφοντας μείωση 19,7%, της κλωστοϋφαντουργίας σε 385 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 8,6% και οι εξαγωγές βαμβακιού σε 429 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 24,9%.

Στην ένδυση το 83% των εξαγωγών κατευθύνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κλωστοϋφαντουργία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 66%. Αντίθετα οι εξαγωγές του βαμβακιού σε ποσοστό 90% γίνονται σε χώρες εκτός Ε.Ε. 

Μείωση καταγράφηκε παράλληλα και στις εισαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το 2020. Σε αξία ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας πτώση 19,7%. Τέλος, οι εισαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση, σε ποσοστό κατά 22,8%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους ζητούν οι κλωστοϋφαντουργοί

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κλωστοϋφαντουργία πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο από την μεγάλη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για να μειωθεί το κόστος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η πανδημία δίνει χρυσή ευκαιρία στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Αναβαθμίζεται ο κλάδος από την ΕΕ στους 14 σημαντικότερους, ενώ οι Ευρωπαίοι retailers αλλάζουν πολιτική προμηθειών και απομακρύνονται από την Ασία. Δυναμική ανάκαμψη στο 5μηνο με μεγάλη αύξηση εξαγωγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσδοκίες για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ένδυσης για το 2021

Η συνολική αξία εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας (συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού) στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ανήλθε σε 492 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 0,8% έναντι του 2020.