ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Panoysis, Panoyshw, doValue Greece
Φωτο: Αναστάσιος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος, doValue Greece

Πάνω από 75.000 δάνεια ρύθμισαν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων

Οι εταιρείες διαχείρισης δανείων προσέφεραν στους οφειλέτες ρυθμίσεις, αναστολές πληρωμών και προγράμματα ήπιας επανέναρξης των πληρωμών, τόνισε στη Βουλή ο Τάσος Πανούσης.

Σε περισσότερες από 75.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ, έχουν προχωρήσει η εταιρείες διαχείρισης δανείων τον τελευταίο χρόνο, υπογράμμισε, μιλώντας στη Βουλή, ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Aπαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και CEO της Dovalue Greece. Όπως είπε, «δόθηκαν σε χιλιάδες δανειολήπτες λύσεις που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους».

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων προσέφεραν στους οφειλέτες ρυθμίσεις, αναστολές πληρωμών και προγράμματα ήπιας επανέναρξης των πληρωμών, όπως είπε ο κ. Πανούσης, προσθέτοντας: «στηρίζουμε εκείνους που δοκιμάστηκαν από την πανδημία ώστε να προσαρμοστούν σταδιακά και να αποφύγουμε τα προβλήματα της αιφνίδιας αύξησης των υποχρεώσεων, πρόβλημα γνωστό ως “cliff effect”».

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην πρόοδο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, στα νέα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και στον πτωχευτικό νόμο:

  1. Πρώτον, η πρόοδος της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα ΝΡΕ από το υψηλό των  107 δις ευρώ το 2016 σε ~ 58 δις στο τέλος του 2020. Ωστόσο, το ποσοστό τους στο σύνολο των χαρτοφυλακίων παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώνεται στο 3%  Αυτή είναι και η κύρια προσπάθεια των τραπεζών – να ολοκληρώσουν την απαλλαγή τους από την κληρονομιά της κρίσης. Ο βασικός μηχανισμός πια είναι οι τιτλοποιήσεις. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 13 δις ευρώ, ενώ για φέτος προγραμματίζονται άλλα 23 δις ευρώ. Η πολιτεία συμβάλλει ουσιαστικά με το πρόγραμμα Ηρακλής Ι – που ολοκληρώνεται με την εξάντληση των διαθέσιμων εγγυήσεων και με το επικείμενο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ. Θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα ότι η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων που περιλαμβάνονται σε αυτά τα χαρτοφυλάκια αποτελεί την καλύτερη εξασφάλιση ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων, άρα η αποτελεσματική λειτουργία των εταιριών διαχείρισης ισοδυναμεί με προστασία των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων. Στο ίδιο πλαίσιο συζητείται η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, με τη συνήθη ονομασία bad bank. Έχω πει και επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε, τόσο το καλύτερο. Αυτό όμως που θέλω  να υπογραμμίσω για να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο, είναι ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης δεν έχουν κάποιο όφελος από την επιλογή του ενός ή του άλλου μηχανισμού ή από την παράλληλη λειτουργία τους. Και στην περίπτωση των τιτλοποιήσεων και στην περίπτωση της μεταβίβασης προβληματικών χαρτοφυλακίων σε ειδικό φορέα, η διαχείριση τελικά θα γίνει από τους οργανισμούς που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Επομένως, ο δικός μας σκοπός και στόχος είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για λογαριασμό των εντολέων μας με τις αναγκαίες κοινωνικές προδιαγραφές – ανεξάρτητα από το σχήμα ή τα σχήματα που θα επιλεγούν.
  2. Δεύτερη μεγάλη εξέλιξη αποτελεί, όπως είναι φανερό, η πανδημία. Όπως κάθε μεγάλη ύφεση και διαταραχή της οικονομικής δραστηριότητας, θα φέρει νέες αθετήσεις υποχρεώσεων. Θα προστεθούν νέα ΝΡLs . Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν θα κινηθούν στο χαμηλό ή στο υψηλό του εύρους προβλέψεων που έχουν διατυπωθεί – ενώ ξέρουμε ότι δάνεια  που ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ  είχαν ενταχθεί στο μέτρο της αναστολής πληρωμών έως και τον Δεκέμβριο και τώρα θα πρέπει να επανενταχθούν στην κανονικότητα. Και εδώ η πολιτεία έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και μάλιστα προληπτικά. Το πρόγραμμα Γέφυρα Ι πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά για την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα των δανείων ιδιωτών που εντάχθηκαν στα μορατόρια. Η Γέφυρα ΙΙ που σχεδιάζεται, θα βοηθήσει αντίστοιχα τις επιχειρήσεις που έπληξε η πανδημία να επανέλθουν σταδιακά σε ομαλές αποπληρωμές δανείων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν αντέξει στην οικονομική κρίση και ήταν συνεπείς, οπότε ξέρουμε ότι έχουν την κατάλληλη κουλτούρα πληρωμών και αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η προσαρμογή στις αντικειμενικές δυνατότητές τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι αναγνωρίζουν ότι θα δημιουργηθούν νέα  κόκκινα δάνεια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η έγκαιρη διαχείρισή τους είναι κομβικής σημασίας ώστε  να μην φορτωθούμε ένα νέο βάρος που θα εμποδίζει την ανάκαμψη και την τραπεζική χρηματοδότηση για σημαντικό βάθος χρόνου. Και εδώ πιστεύω ότι η ύπαρξη των Εταιρειών Διαχείρισης συνιστά μια σημαντική θετική μεταβολή σε σχέση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Τώρα ξέρουμε πώς και ποιοι πρέπει να χειριστούν το νέο απόθεμα πολύ νωρίς, θα έλεγα αμέσως μετά, το σχηματισμό του.
  3. Τρίτη σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου. Από την πλευρά μας, συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Η μετάβαση στο νέο καθεστώς είναι σημαντική για  να αφήσουμε πίσω μας την αβεβαιότητα ως προς το τι ισχύει και τις στρεβλώσεις που προκαλεί. Πιστεύω πως θα μπορέσουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και με το συνολικό πλαίσιο να πετύχουμε και την προστασία των πράγματι αδυνάτων, και τον εντοπισμό των κακόπιστων και στρατηγικών κακοπληρωτών και τελικά μια δίκαιη, διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας στη βάση της εκπλήρωσης και όχι της αθέτησης των υποχρεώσεων που καθένας, ιδιώτης ή επιχείρηση, αναλαμβάνει όταν δανείζεται.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 72,2 εκατ. ευρώ η κρατική επιδότηση δανείων μέσω του «ΓΕΦΥΡΑ»

Τον Φεβρουάριο δόθηκαν 24,3 εκατ. για την επιδότηση 113.514 δανείων που αφορούσαν 72.134 δικαιούχους. Μέχρι τις 31 Μαρτίου η καταληκτική ημερομηνία για ρυθμίσουν τα δάνεια τους οι «κόκκινοι» δανειολήπτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σε κατάσταση ομηρίας βρίσκονται οι εγγυητές τραπεζικών δανείων»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, κ. Μ. Κατρίνης, ζητά να θεσπιστεί απαλλαγή των εγγυητών στην περίπτωση που ο οφειλέτης ρευστοποιήσει το σύνολο της περιουσίας του μετά από πτώχευση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Θετικό ότι η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM όπως είχε γίνει και η προηγούμενη πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2019, ελπίζει πως τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν για να προχωρήσει η διαδικασία.