ΓΔ: 831.14 0.74% Τζίρος: 9.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Μ. Κατρίνης: Στόχος η προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

Από την 1η Ιουνίου, η κυβέρνηση στέλνει τους οφειλέτες στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε σαφή απάντηση στο ερώτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών τόνισε ο Υπεύθυνος Τομέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα «Κόκκινα Δάνεια». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που στοχεύει στη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την προστασία των νοικοκυριών. Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κατρίνη:

«Παρά την πρωτοφανή διαφωνία μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του υφυπουργού Οικονομικών σχετικά με το μοντέλο διαχείρισης των ‘’κόκκινων δανείων’’, η κυβέρνηση μας απάντησε ότι βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών που διεξήχθη μετά από πρόταση του Κινήματος Αλλαγής.
Δεν απάντησε, όμως, στις ερωτήσεις που έθεσε το Κίνημα Αλλαγής και αφορούν τους Έλληνες πολίτες:

  • Αν θα απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί από την 1η Ιουνίου
  • Αν θα επιδοτηθούν όλα τα επιχειρηματικά δάνεια μέσω της ‘’ΓΕΦΥΡΑΣ 2’’ ή θα αποκλειστούν τα ‘’κόκκινα’’, δηλαδή το 60%
  • Αν θα ελαφρυνθούν τα κριτήρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών, αφού μόνο το 4% των ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ έχει πρόσβαση

Οι ‘’χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων’’, από τις οποίες 6 στις 10 ξανακοκκινίζουν εντός τριμήνου, είναι ενδεικτικές του προβλήματος που υπάρχει στην κοινωνία και την αγορά.
Από την 1η Ιουνίου, η κυβέρνηση στέλνει τους οφειλέτες στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες.
Μια πλατφόρμα που απέδωσε μόλις 2.268 ρυθμίσεις στα 3,5 χρόνια λειτουργίας της και θα ελέγχεται από το ‘’βασικό πιστωτή’’, δηλαδή τις τράπεζες.

Όσοι δε ρυθμίσουν-δηλαδή η πλειοψηφία-θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τους πλειστηριασμούς να έχουν απελευθερωθεί.
Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους των 240 δις ευρώ (εκ των οποίων 100 δις αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα υπόλοιπα οφειλές δε εφορία-ταμεία) θα κρίνει το κατά πόσον θα υπάρξουν χιλιάδες ‘’λουκέτα’’ και κατά πόσον θα χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.
Το Κίνημα Αλλαγής, εδώ και 3 μήνες, έχει προτείνει ρύθμιση 120 δόσεων με κούρεμα 30% της οφειλής για όσους τηρούν τη ρύθμιση, ενώ από το 2017 έχει καταθέσει πρόταση για bad bank, πρόταση που στοχεύει στη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την προστασία των νοικοκυριών.
Δυστυχώς, κανένα από τα δύο δε βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σε κατάσταση ομηρίας βρίσκονται οι εγγυητές τραπεζικών δανείων»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, κ. Μ. Κατρίνης, ζητά να θεσπιστεί απαλλαγή των εγγυητών στην περίπτωση που ο οφειλέτης ρευστοποιήσει το σύνολο της περιουσίας του μετά από πτώχευση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαίος ο εξορθολογισμός του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, κκ Μ. Κατρίνης και Γ. Αρβανιτίδης τονίζουν ότι το κόστος του ρεύματος για τη βιομηχανία έχει αυξηθεί έως 50% και μάλιστα εν τω μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία.
katrinis-kinal
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρίνης: Πόσες φορές θα εξαγγείλει τα ίδια μέτρα ο κ. Σταϊκούρας;

Ο τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, τονίζει ότι πολλές επιχειρήσεις θα αποκλειστούν από τη ρευστότητα, ενώ επισημαίνει ότι η αγορά χρειάζεται λύσεις που θα οδηγήσουν στην επιβίωσή της.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Επέκταση επιστρεπτέας και κούρεμα οφειλών για τους συνεπείς

Ο 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει διαθέσιμα 1,5 δισ. ευρώ για 700.000 επιχειρήσεις, ποσό που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες, επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τη ρευστότητα στην αγορά

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής «το άνοιγμα τη αγοράς δε θα θεραπεύσει αυτόματα όλες τις πληγές του δύσκολου 2020 και της ακόμα πιο δύσκολης δεκαετίας της κρίσης».