ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, oikonomikon, proypologismos
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε την κοινωνία εντός δημοσιονομικών ορίων

Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022, τονίζει ο υπ. Οικονομικών. Τον επόμενο χρόνο θα καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να σταθεί και να στηρίξει την κοινωνία που δοκιμάζεται από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, αλλά θα το πράξει στο πλαίσιο των «αντοχών» των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, όπως ξεκαθάρισε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ. 

Ο υπ. Οικονομικών αναφέρθηκε, εκ νέου, εκτενώς στα στοιχεία που αφορούν το κόστος του lockdown τονίζοντας ότι φθάνει σε μηνιαία βάσει τα τρία δισ. ευρώ, ενώ οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αυτή την περίοδο στις «κόκκινες» περιοχές (μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική) στοιχίζουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές. Είπε, παράλληλα, ότι για κάθε μήνα που συνεχίζονται τα μέτρα, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κατά 0,8% και το πρωτογενές αποτέλεσμα επιβαρύνεται κατά 0,7%.

Προσέθεσε ακόμη πως προτεραιότητα τής κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 και η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, να αντιμετωπισθεί όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσο για το πότε θα εμφανιστεί «φως στο βάθος του τούνελ» για την οικονομία εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί από το β’ τρίμηνο του 2021, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι το τρέχον έτος δεν πρόκειται να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας και αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και στη βάση των σημερινών δεδομένων, θα καταστεί εφικτό το 2022.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητήματα, σημειώνοντας ότι μόνο μέσα από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» έχουν διατεθεί 7 δισ. ευρώ σε 545.000 επιχειρήσεις και 3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους. Σημείωσε ότι το α' τρίμηνο του έτους τα μέτρα στήριξης θα φθάσουν στα 5,9 δισ. ευρώ, και σε κάθε περίπτωση θα ξεπεραστεί το όριο των 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο εφετινός προϋπολογισμός.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ανοίγματος της αγοράς δήλωσε ότι δεν είναι θέμα του υπ. Οικονομικών και γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί. Η κυβέρνηση σαφώς και θέλει να λειτουργεί το εμπόριο εύρυθμα και με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια.

Το θέμα του τουρισμού δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο και η πορεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Προσδοκούμε», είπε «ότι το 2021 ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από το 2020, ωστόσο δεν θα φθάσει στα επίπεδα του 2019».

Αναφορικά με το χρέος υποστήριξε ότι έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν βιώσιμο, παρά την επιβάρυνσή του την περίοδο της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στα τεκμήρια διαβίωσης

Ο υπ. Οικονομικών επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των απωλειών, ενώ το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κόστος καθολικού lockdown.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεντακόσια εκατ. το μήνα το κόστος από τα νέα περιοριστικά μέτρα

Το κράτος έχει ακόμη δυνατότητες να προσφέρει στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αξιοποιώντας την πρόσβαση στις αγορές, αλλά όλοι πρέπει να προσέξουν τι ζητούν, τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση των μέτρων στήριξης το 2021, αρχή με επιστρεπτέα προκαταβολή

Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επεκταθεί και για το επόμενο έτος, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για νέο πακέτο στήριξης, τόνισε ο υπ. Οικονομικών.