ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΣΕΒΕ: Η χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας ανά Περιφέρεια

Η έρευνα, η οποία αφορά το διάστημα 2018-2019, ανέδειξε ακόμα ισχυρές πιέσεις στο εξαγωγικό εμπόριο της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών, μεταξύ των 13 ελληνικών περιφερειών, κατέγραψε το 2018-2019 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με πρώτη την Αττική, ξεπερνώντας την Πελοπόννησο.

Η Κεντρική Μακεδονία, από όπου προέρχεται το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων κι όπου παράγεται περίπου το 80% του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος, κατέγραψε αύξηση διεθνών πωλήσεων κατά 7,6%, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης "Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα", για το διάστημα 2015-2019, που διενήργησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Η έρευνα, την οποία παρουσίασαν σήμερα διαδικτυακά ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Χασάπης, ανέδειξε ακόμα ισχυρές πιέσεις στο εξαγωγικό εμπόριο της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σημαντικές ανισότητες τόσο μεταξύ των περιφερειών, όσο και εντός της ίδιας περιφέρειας: για παράδειγμα, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η Καβάλα έχει διπλάσιες εξαγωγές από την Ξάνθη, η οποία έχει διπλάσιες εξαγωγές από τη Ροδόπη, η οποία έχει διπλάσιες εξαγωγές από τον Έβρο.

Πάνω από τις μισές ελληνικές εξαγωγές, αλλά και σημαντικό έλλειμμα στην Αττική

Το μεγαλύτερο μερίδιο στις ελληνικές εξαγωγές -53,4%- διατήρησε και το 2019 η Περιφέρεια Αττικής. Οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 5,9%, στα 17,8 δισ το 2019, αλλά αντίστοιχη πορεία είχαν και οι εισαγωγές (37,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,8%), με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να εισφέρει στο συνολικό έλλειμμα της χώρας (21,98 δισ. ευρώ) με 19,5 δισ. το 2019.

Η Δυτική Μακεδονία και οι ανησυχίες για γούνα και απολιγνιτοποίηση

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά την παρουσίαση στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις οποίες -όπως επισήμαναν οι δύο ομιλητές- πρέπει να επικεντρωθεί σε σημαντικό βαθμό η εξαγωγική στρατηγική του ελληνικού κράτους.

Αναλυτικότερα, έντονη ανησυχία προκύπτει από την εξαγωγική επίδοση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι εξαγωγές της οποίας μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος και ανήλθαν σε 309,4 εκατ. ευρώ το 2019. Η κλωστοϋφαντουργία και ένδυση -στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η γούνα- αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο σε ποσοστό 57,2%, ωστόσο οι εξαγωγές του κλάδου μειώθηκαν κατά 14,1% στο διάστημα 2018-2019.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) της Περιφέρειας, ο δρ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι ο κλάδος της γούνας χρειάζεται να ενισχυθεί, με την επιστροφή στην Περιφέρεια της παθητικής τελειοποίησης της γούνας, που σήμερα γίνεται σε έναν βαθμό στην Αλβανία, από όπου τα τελικά προϊόντα εξάγονται στις αγορές: «Η παθητική τελειοποίηση, η ενεργητική τελειοποίηση και η εξαγωγή πρέπει να γίνεται στη δυτική Μακεδονία, ώστε όλη η προστιθέμενη αξία να μένει στη χώρα μας. Σήμερα η γούνα αποτελεί κλασικό παράδειγμα του πώς κάποιες χώρες μπορούν να βελτιώσουν τα δικά τους οικονομικά, χάρη στα δικά μας μειονεκτήματα και παθογένειες» υποστήριξε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε ακόμα ότι στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης προκαλεί ανησυχία στη διοίκηση του συνδέσμου ότι μεγάλες εκτάσεις γης, ιδίως στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, δεσμεύονται για εγκατάσταση μονάδων φωτοβολταϊκών και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες θα δημιουργήσουν μεν πλούτο, αλλά ελάχιστες θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή στερούν γη από την αγροτική παραγωγή.

Πτωτική πορεία, αλλά και θετικά μηνύματα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Αντίστοιχα, πτωτική πορεία ακολούθησε και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 3,6% και να διαμορφώνονται σε 868,6 εκατ. το 2019, ενώ η σημαντική αύξηση των εισαγωγών κατά 4,5% διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα της περιφέρειας κατά 19,7%. Παρά τα προβλήματα ωστόσο και ενώ οι αριθμοί είναι κατά τον δρα Κωνσταντόπουλο αμείλικτοι, στην περιφέρεια υπάρχουν και θετικές εξελίξεις, που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, τα γεωθερμικά πεδία κ.ά.

Εμπορικό πλεόνασμα 344% στην Ήπειρο, πλεόνασμα και στη Θεσσαλία

Στο μεταξύ, για τέταρτο συνεχόμενο έτος αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ηπείρου, με "ναυαρχίδα" τα τρόφιμα και ιδίως τα γαλακτοκομικά. Οι εξαγωγές της Περιφέρειας αυξήθηκαν κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν σε 324,9 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ συνδυαστικά με τη μείωση των εισαγωγών κατά 8,7%, το εμπορικό πλεόνασμά της εκτινάχθηκε κατά 344%.

Ιδιαίτερα θετική κρίνεται κι η εικόνα των εμπορευματικών συναλλαγών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που το 2019 αύξησε κατά 4,7% τις εξαγωγές της, με αποτέλεσμα αυτές να φτάσουν στο 1,4 δισ. ευρώ το 2019, με ώθηση και σε αυτή την περίπτωση από τον αγροδιατροφικό τομέα (τρόφιμα: 48,5% των συνολικών εξαγωγών της) και παρουσιάζει επίσης εμπορικό πλεόνασμα, αυξημένο κατά 10,8%.

Οι περιφέρειες που κινήθηκαν καθοδικά

Καθοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας (-15,5%, στο 1,2 δισ. Ευρώ το 2019), Πελοποννήσου (-13,8%, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην τρίτη θέση της λίστας, από τη δεύτερη που κατείχε μέχρι πρότινος), Κρήτης (από 679,8 εκατ. ευρώ το 2018, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 633,2 εκατ. το 2019, παρά τη θετική τους πορεία στο διάστημα 2016-2018), Δυτικής Ελλάδας (-2,7%, στα 549,5 εκατ), Νοτίου Αιγαίου (ξεπέρασε την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ωστόσο η εξαγωγική της επίδοση κρίνεται αναιμική, αφού οι εξαγωγές υποχώρησαν ελαφρώς, στα 211,4 εκατ. το 2019, με τα πετρελαιοειδή να αποτελούν τον σημαντικότερο εξαγωγικό κλάδο, σε ποσοστό 71,3%), Βορείου Αιγαίου (-3,7%, στα 186,3 εκατ. το 2019) και Ιονίου (η περιφέρεια παρουσιάζει έντονη εξάρτηση από τα πετρελαιοειδή, τα οποία αποτελούν το 67,2% των εξαγωγών της. Συνολικά, οι εξαγωγές της περιφέρειας μειώθηκαν κατά 17,4%, στα 95,7 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέδριο για τις προκλήσεις και τις προοπτικές των εξαγωγών από ΣΕΒΕ

Το φετινό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών.