ΓΔ: 897.55 0.66% Τζίρος: 86.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ποια κατηγορία ασφαλισμένων θα έχει αύξηση συντάξεων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό αναπλήρωσης για όσους πληρώνουν μεγάλες εισφορές μετά την εικοσαετία ασφάλισης. Το χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου «τρώει» τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Βελτίωση συντάξεων για όσους πληρώνουν μεγάλες εισφορές μετά τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών ασφάλιση μελετά το υπουργείο Εργασίας, καθώς το χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου προκαλεί «αιμορραγία» εσόδων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μετά τη συμπλήρωση 20 ή το πολύ 25 ετών ασφάλισης, ο εργαζόμενος δεν έχει πρακτικό κίνητρο να συνεχίσει να ασφαλίζεται για το σύνολο του μισθού που εισπράττει. Τα ποσοστά αναπλήρωσης, από τα οποία προκύπτει η σύνταξη του είναι τόσο χαμηλά, που πρακτικά τον συμφέρει να ασφαλίζεται για ένα μέρος του μισθού, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να το εισπράττει στα «κρυφά».

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει πλέον, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του σημερινού Ασφαλιστικού Νόμου, που έχει μείνει ως «νόμος Κατρούγκαλου». Στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης δεν κρύβουν ότι περίμεναν πως το πρόβλημα αυτό θα εμφανιζόταν μετά από μια πενταετία λειτουργίας του συγκεκριμένου νόμου (ν.4387/2016), το λιγότερο.

Οι ελπίδες τους όμως διαψεύστηκαν, αφού μετά από μια τριετία εφαρμογής του νόμου διαπιστώνουν ότι σε συγκεκριμένους «κωδικούς» είναι τουλάχιστον περίεργη η μικρή καταβολή εισφορών, αναλογικά με την εργασιακή πορεία του ασφαλισμένου.

Ουσιαστικά, φαίνεται ότι τα λογιστήρια έχουν ανακαλύψει τον τρόπο να «κρύβουν» ποσά, έτσι ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να περιορίζουν τη δαπάνη, από τις καταβολές τους για ασφαλιστικές εισφορές. Άλλωστε, δεν έχουν λόγο να κάνουν διαφορετικά, τόσο μικρό που είναι το ποσοστό αναπλήρωσης, από το 20 έτη και άνω.

Στο υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζουν το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που θα ενσωματώνει όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, κατ’ εντολή του ΣτΕ, έχοντας και αυτό υπόψη: να βελτιώσουν τα ποσοστά αναπλήρωσης, όχι μόνο γιατί το απαιτεί το ανώτατο δικαστήριο, αλλά γιατί διαφορετικά θα συνεχιστούν οι απώλειες εσόδων για τον ΕΦΚΑ.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΚΑ για την πορεία των εσόδων του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, είναι χαρακτηριστικά:

Με την εισπραξιμότητα στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους να κινείται λίγο πάνω από το 60%, τα έσοδα, τόσο τον Ιούνιο, όσο και τον Ιούλιο, δεν αυξήθηκαν όσο θα περίμενε κανείς. Προφανώς, το γεγονός ότι στη χώρα υπήρχε προεκλογική περίοδος έπαιξε το ρόλο του.

Όμως, ειδικά τον Ιούλιο, μιας και οι εθνικές εκλογές ήταν στις αρχές του μήνα, ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμούσαν ότι θα παρουσιαζόταν σημαντική ανάκαμψη στα έσοδα, κάτι που δεν έγινε.

Οι εξηγήσεις που δίνονται είναι δύο: αφενός η μερική απασχόληση έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά, αφού όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι, εμφανίζονται να καταβάλλουν το χαμηλότερο ασφάλιστρο των 185 ευρώ το μήνα. Αφετέρου, δεν προκύπτουν σημαντικά έσοδα, από τους υψηλόμισθους ασφαλισμένους, όπως παλιότερα.

Το μόνο έσοδο που είναι σταθερό στον ΕΦΚΑ είναι αυτό που προκύπτει από τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο οκτάμηνο τα έσοδα του Φορέα από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, υπερέβαιναν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από τους μη μισθωτούς… Μόνο που δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες που προκύπτουν από τη μη μισθωτή απασχόληση.

Γι’ αυτό και το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει μια «γενναία» βελτίωση στα ποσοστά αναπλήρωσης, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στα έσοδα από ένα επιπλέον κίνητρο για ασφάλιση. Ας σημειωθεί ότι σήμερα, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, ασφαλισμένος με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, έχει ποσοστό αναπλήρωσης μόλις 0,42.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απλήρωτοι συνταξιούχοι του νόμου Κατρούγκαλου

Εργαζόμενοι από νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, παραμένουν σε καθεστώς προσωρινής σύνταξης των 500 ευρώ από μια παράξενη νομοτεχνική αστοχία. Το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Αξιοποίηση όλων των μέσων για έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι χορηγείται μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, με στόχο την έκδοση περισσότερων συντάξεων και ότι γίνονται προσλήψεις είτε μόνιμων είτε με συμβάσεις έργου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Πρόωρα τα δημοσιεύματα για την πληρωμή δικηγόρων - λογιστών

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε ότι οι συνταξιούχοι θα είναι ωφελημένοι από τη νέα διαδικασία έκδοσης της σύνταξής τους, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν σημαντική επιτάχυνση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.