ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Από Μάιο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και χωρίς προσαυξήσεις

Ανοίγει νωρίτερα φέτος η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας και θα μπορούν να θέτουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους.

Την επίσπευση της εφαρμογής του μέτρου για «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει το άνοιγμα της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας τον Μάιο.

Παράλληλα εξετάζεται να ισχύσει και φέτος η κατάργηση των προσαυξήσεων στα ποσά του τέλους που καταβάλλονται για περιορισμένου χρόνου κυκλοφορία του οχήματος, μέτρο που διευκολύνει σημαντικά τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων σε μια δύσκολη περίοδο για τον τουρισμό.

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για διάστημα μικρότερο του έτους και ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα από την πληρωμή των τελών. 

Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με αίτηση σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλλουν τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν. Ωστόσο η άρση της  ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους.

Ειδικότερα,

  • Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός θα καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,
  • για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας,
  • για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας,
  • για 4 μήνες θα καταβάλλονται τα 4/12 κ.ο.κ

Για παράδειγμα, σε ένα όχημα 1.800 κυβικών εκατοστών πρώτης κυκλοφορίας 2002 αντιστοιχούν ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ. Σε περίπτωση λήψης των πινακίδων για ένα μήνα, ο κάτοχός του θα καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας 25 ευρώ, για δυο μήνες 50 ευρώ, για τρείς μήνες 75 ευρώ, για τέσσερις μήνες 100 ευρώ και για πέντε μήνες 125 ευρώ

Επισημαίνεται ότι πριν από το 2020 για να κυκλοφορήσει κάποιος το όχημα του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να πληρώσει «πρόστιμο» ένα ή δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών. Έτσι, για διάρκεια ενός μήνα θα έπρεπε να καταβάλει τα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για διάρκεια τριών μηνών τα 4/12 και για χρήση για τους υπόλοιπους μέχρι τη λήξη του έτους μήνες του μήνες που απομένουν με προσαύξηση δύο μηνών. 

Η επιλογή του χρονικού διαστήματος άρσης θα είναι και φέτος δεσμευτική και δεν θα παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου άρσης της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αναλογική καταβολή. Σε περίπτωση που ήδη γίνει άπαξ χρήση του δικαιώματος άρσης και ο κάτοχος επιθυμεί να άρει την ακινησία αυτή και πάλι, μπορεί να το κάνει εφόσον καταβάλλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού που έχει ήδη πληρώσει

Επίσης οποιοδήποτε νέο αίτημα μετατροπής του αρχικού αιτήματος άρσης της ακινησίας (πχ από 1 σε 2 ή 3 μήνες ή για το υπόλοιπο του έτους κλπ), δεν θα γίνεται δεκτό, καθώς η απαλλαγή χορηγείται άπαξ και για το συγκεκριμένο αρχικό χρονικό διάστημα. Η αλλαγή χρονικού διαστήματος, πραγματοποιείται μόνο εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού που αρχικά είχε καταβληθεί.

Σημειώνεται ότι φέτος τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το σύστημα της ηλεκτρονικής κατάθεσης των πινακίδων μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται οι «αυτόματες» δηλώσεις ΦΠΑ και η έκδοση ΑΦΜ εξ αποστάσεως

Με βάση τις δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι φορολογούμενοι γλίτωσαν πάνω από 1,8 εκατ. επισκέψεις στις εφορίες εν μέσω πανδημίας χάρη στα συστήματα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης.