ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia-Anaptyxi
Shutterstock

Δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη είχε η Ελλάδα το δ' τρίμηνο

Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 7,9% σε ετήσια βάση, με την ισπανική οικονομία να εμφανίζει την πλέον αρνητική πορεία με ύφεση 9,1%. Στο 4,9% η ύφεση στην ευρωζώνη.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη εμφάνισε στο δ' τρίμηνο του περασμένου έτους η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Σε ετήσια βάση η συρρίκνωση του ΑΕΠ ανήλθε στη χώρα μας στο 7,9% μετά την Ισπανία που κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό με 9,1%. Στην ευρωζώνη η ύφεση διαμορφώθηκε στο 4,9% και στην ΕΕ στο 4,6%. «Κόντρα στο ρεύμα» πήγε το Λουξεμβούργο σημειώνοντας ανάπτυξη  1,4%.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 4 Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα οποία η συρρίκνωση για την ελληνική οικονομία το 2020 έφθασε στο 8,2%, δηλαδή ήταν χαμηλότερη από την εκτίμηση του υπ. Οικονομικών, το οποίο ανέμενε συρρίκνωση κοντά στο 10%. 

Για το σύνολο του 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 6,6% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 6,2%, από ανάπτυξη 1,3% και 1,6% το 2019 αντίστοιχα. 

Σε ό,τι αφορά το δ' τρίμηνο του περασμένου έτους την καλύτερη πορεία εμφάνισαν οι οικονομίες των Ρουμανίας με ανάπτυξη 4,8%, Μάλτας με ρυθμό στο 3,8% αλλά και Κροατίας και Ελλάδας με ανάπτυξη στο 2,7%. Αντίθετα τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε το ΑΕΠ της Ιρλανδίας στο -5,1%, Αυστρίας στο -2,7%, Ιταλίας στο -1,9% και Γαλλίας στο -1,4%. 

Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία στο δ' τρίμηνο οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν 3% στην ευρωζώνη και 2,8% στην ΕΕ, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν 1,6% και 1,3% αντίστοιχα. Οι εξαγωγές της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκαν 3,6% και της ΕΕ κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές εμφάνισαν άνοδο 4,1% στην ευρωζώνη και 4% στην ΕΕ. 

Επιπρόσθετα η Eurostat δημοσιοποίησε και τα στοιχεία για την απασχόληση τόσο στο δ' τρίμηνο όσο και για το σύνολο του προηγούμενου έτους. Βάσει αυτών η απασχόληση στην ευρωζώνη ενισχύθηκε 0,3% στο δ' τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο και στην ΕΕ κατά 0,4%. Για το σύνολο του 2020 η απασχόληση στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε 1,6% και στην ΕΕ κατά 1,5%. Για το δ' τρίμηνο και σε ετήσια βάση στη μεν ευρωζώνη σημειώθηκε πτώση 1,9% για την απασχόληση, ενώ στην ΕΕ αυτή έφθασε στο 1,6%. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» αναμένεται να δώσει το Ecofin για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

Σύμφωνα τόσο με το οικονομικό επιτελείο όσο και με κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους η «χρήση» των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να αλλάξει πλήρως το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επέτειος 42 ετών για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά την τελετή υπογραφής των συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Ζισκάρ ντ' Εσταίν είχε τονίσει στον λόγο του ότι «η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν Ευρώπη».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 72% των Ελλήνων θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσει την οικονομία

Όπως εξηγείται στην έρευνα, «πιθανότατα επηρεασμένοι από τις διαφαινόμενες συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, οι πολίτες επισημαίνουν μια νέα κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».