ΓΔ: 900.88 0.58% Τζίρος: 34.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:21:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Έκλεισε το βιβλίο για το 30ετές, ξεπέρασαν τα 26 δισ. οι προσφορές

Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Κοντά στο 1,9% διαμορφώνεται το επιτόκιο. Ιδιαίτερα αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου με την ζήτηση να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 150 μονάδες βάσης + το Mid Swap, στην περιοχή του 1,9%.

Μετά από 16 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με 30ετή ομόλογα καθώς το κλίμα -μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά- είναι ιδιαίτερα θετικό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, «βγαίνουμε στην αγορά με 30ετές ομόλογο επειδή έχουμε την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Όπως σχολίασε σήμερα το Bloomberg η σημερινή έκδοση 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008 από την Ελλάδα, έχει υψηλό συμβολισμό, καθώς σηματοδοτεί την πλήρη επάνοδο της χώρας στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για φέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP η Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της. Ήδη στις αρχές του έτους το Δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.

Τα ελληνικά ομόλογα, όπως συνολικά οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, δέχθηκαν ισχυρή ώθηση την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επιτάχυνση των αγορών κρατικών τίτλων, στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος για την πανδημία (PEPP), μετά την αναταραχή που είχε προκαλέσει στην αγορά η αύξηση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Χρ. Σταϊκούρας:  Η έκδοση συμβάλλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας  τόνισε ότι η έκδοση του ομολόγου διακρίνεται για τη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητά της, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Αναλυτικά είπε:

«Η Ελλάδα, σήμερα, προχώρησε, με επιτυχία, στην έκδοση 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2008. Έκδοση που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Με αυτήν, η επανασύσταση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων εξομαλύνεται και προστίθεται βάθος, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά – κατά πολύ – την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος.

Επίσης, η έκδοση συμβάλλει – σημαντικά – στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.

Σήμερα, συνολικά, αντλήθηκαν από τις αγορές, 2,5 δισ. ευρώ. Η έκδοση διακρίνεται για τη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητά της. Και όλα τα παραπάνω, μέσα σε συνθήκες υψηλής – σε διεθνές επίπεδο – αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας. Η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, εργάζεται, και θα συνεχίσει να εργάζεται, με στρατηγικό σχέδιο, για να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική κανονικότητα, εν μέσω παγκόσμιων κλυδωνισμών. Ο ΟΔΔΗΧ, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ενεργεί με ευθύνη. Γι’ αυτό, τον συγχαίρω θερμά.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, όλοι μαζί λειτουργούμε με υπευθυνότητα, διορατικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας, και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, για όλους μας. Όλοι μαζί όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά, θα κρατήσουμε την οικονομία λειτουργική, την κοινωνία όρθια και την πατρίδα ισχυρή».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτές οι «στρόφιγγες» από την ΕΚΤ παρά την άνοδο του πληθωρισμού

Χωρίς αλλαγές η πολιτική της κεντρικής τράπεζας, που διατηρεί τα επιτόκια στο μηδέν και θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τις αγορές ομολόγων, παρά την αναθέρμανση του πληθωρισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηχηρή προειδοποίηση από την ΕΚΤ για κίνδυνο πτώσης στα χρηματιστήρια

Για κίνδυνο πτώσης στη Wall Street που θα επηρέαζε την ευρωζώνη προειδοποιεί η ΕΚΤ, παραπέμποντας στην ιστορική φράση του Α. Γκρίνσπαν. Οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις για «κόκκινα» δάνεια.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταικούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών η σημερινή έκδοση

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η σημερινή έκδοση είχε μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα και σημείωσε και το νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης για τα ομόλογα τρίμηνης διάρκειας.