ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds_button
Πηγή: Shutterstock

Τολμά την έξοδο στην αγορά το Δημόσιο για πρώτη φορά με 30ετές ομόλογο

Αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών και το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει τουλάχιστον 2 - 2,5 δισ. Μέχρι στιγμής είχε διατεθεί 30ετές ομόλογο μόνο με ιδιωτική τοποθέτηση σε τράπεζες.

Έχοντας λάβει ώθηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Eurogroup, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τολμούν μια έξοδο για δανεισμό από την αγορά ομολόγων με την έκδοση, για πρώτη φορά μετά την κρίση που άρχισε το 2009, τίτλου με διάρκεια 30 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ, η Ελληνική Δημοκρατία, που έχει αξιολόγηση Ba3 / BB- / BB / BBL από τους οίκους Moody’s, S&P, Fitch και DBRS, αντίστοιχα, έδωσε εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα να ενεργήσουν ως επικεφαλής διαχειριστές κοινοπρακτικής έκδοσης 30ετών ομολόγων αναφοράς, με λήξη τον Ιανουάριο του 2052. Η συναλλαγή, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, θα διενεργηθεί στο άμεσο μέλλον με βάση τις συνθήκες της αγοράς. Πάντως, αναμένεται αύριο να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Το 30ετές ομόλογο εκδόθηκε τον Ιανουάριο, αλλά όχι για να διατεθεί σε επενδυτές. Διατέθηκε σε τράπεζες με ιδιωτική τοποθέτηση, στο πλαίσιο ανταλλαγής με άλλα ομόλογα που αυτές κατείχαν. Μεταξύ αυτών των συναλλαγών έγινε και μια διάθεση με ιδιωτική τοποθέτηση 30ετών ομολόγων αξίας 2 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, χωρίς ανταλλαγή με άλλους τίτλους. Όπως είχε μεταδώσει το Reuters, σε αυτή τη συναλλαγή η απόδοση διάθεσης των 30ετών ομολόγων είχε διαμορφωθεί σε 1,50%, απόδοση που θα αποτελέσει και το μέτρο σύγκρισης για την αυριανή διάθεση των 30ετών ομολόγων.

Από τη νέα έκδοση, ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει τουλάχιστον 2 - 2,5 δισ. ευρώ, εφόσον πρόκειται για έκδοση τίτλου αναφοράς. Όμως, δεν αποκλείεται το ποσό των κεφαλαίων που θα αντληθούν να αυξηθεί και πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για υψηλή ζήτηση από τους επενδυτές.

Η κυβέρνηση βρίσκει «παράθυρο ευκαιρίας» για την έξοδο στην αγορά ομολόγων για δεύτερη φορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, παρότι ο γενικός στόχος είναι να βγαίνει μία φορά κάθε τρίμηνο στην αγορά, μετά τις εξαιρετικά ευνοϊκές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την προηγούμενη εβδομάδα, για επιτάχυνση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος για την πανδημία (PEPP), ώστε να διατηρηθούν χαμηλά οι αποδόσεις και το κόστος δανεισμού των κρατών, αλλά και συνολικότερα να παραμείνουν χαλαρές οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε ανεβεί και πάνω από το 1,10% τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά μετά την απόφαση της ΕΚΤ έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδο πέριξ του 0,80%. Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό χαμηλό, 0,55%, είχε καταγραφεί στις 15 Δεκεμβρίου του 2020.

Ευνοϊκό περιβάλλον για την κυβέρνηση δημιουργεί και η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να επικυρώσει την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη γενική απόφαση των υπουργών Οικονομικών να διατηρηθεί η δημοσιονομική χαλαρότητα, με εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, και για το 2022 και πάντως μέχρι να επανέλθουν στην ανάπτυξη οι οικονομίες της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάχη» για να συνεχίσει η ΕΚΤ τις αγορές ελληνικών ομολόγων το 2022

Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος θέτουν στόχο να μην σταματήσουν οι αγορές κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, τον Μάρτιο του 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλεί την ευρωζώνη η αγορά ομολόγων, η μπάλα στο γήπεδο της ΕΚΤ

Μετά τη μεγάλη άνοδο των αποδόσεων που ασκεί πίεση στις ασθενέστερες οικονομίες, η αγορά περιμένει από την ΕΚΤ να αναλάβει δράση, προχωρώντας σε αυξημένες αγορές τίτλων. Τι περιμένουν τη Δευτέρα οι επενδυτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσδοκίες για 500 - 750 δισ. από την ΕΚΤ αλλά και φόβοι... ψυχρολουσίας

Μια γενναία αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιμένουν σήμερα οι αγορές, αλλά μεταδίδονται ταυτόχρονα πληροφορίες για διαφωνίες πολλών μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ.