ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συναντήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Οι διεθνείς οίκοι Moody's, Score Ratings και ο ιαπωνικός R&I συζήτησαν με στελέχη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody’s, R&I και Scope Ratings είναι συνομιλητές του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) από το οποίο ζητούν τις εκτιμήσεις του για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την αξιοπιστία των προβλέψεων του.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμα στελέχη του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s, επιφορτισμένα με την παρακολούθηση, μεταξύ άλλων, και της ελληνικής οικονομίας είχαν τηλεδιασκέψεις με αρμόδια στελέχη του ΕΔΣ, στις 14 Οκτωβρίου 2020 και στις 6 Απριλίου 2020. 

Στις 25 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του ΕΔΣ και του ιαπωνικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης R&I και την 1η Νοεμβρίου 2019, είχε προηγηθεί μία ακόμα συνάντηση στα γραφεία του ΕΔΣ. Επίσης κλιμάκιο στελεχών του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope Ratings, είχε επισκεφθεί τα γραφεία του ΕΔΣ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.  Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με αντικείμενο τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τα στελέχη των οίκων υπέβαλλαν σειρά ερωτήσεων στα στελέχη του ΕΔΣ, εμπιστευόμενοι απόλυτα το επιστημονικό κύρος του Συμβουλίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον, στο τέλος του μήνα, το τριμηνιαίο Δελτίο του Ε.Δ.Σ. με τις Μακροοικονοµικές & ∆ηµοσιονοµικές Εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνει διεξοδικά και τις επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (Ε.Δ.Σ.) συστάθηκε ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με τον Νόμο 4270/2014, και ενεργοποιήθηκε μετά το διορισμό του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2015. Ενώ, όλες οι δημόσιες αρχές και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να παρέχουν πληροφορίες και να συνδράμουν το Ε.Δ.Σ. και τους εντεταλμένους υπαλλήλους του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβάθμισε το αξιόχρεο των συστημικών ελληνικών τραπεζών

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση κόκκινων δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αποτιμά η Moody's τις ζημιές από τις πυρκαγιές στην οικονομία

Διαχειρίσιμο το άμεσο δημοσιονομικό κόστος, με την υποστήριξη και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κίνδυνοι για τον τουρισμό. Ευάλωτη μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία στους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Πιστωτικά θετικό για τις τράπεζες το stress test

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, η Alpha Bank εμφάνισε την μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια στο δυσμενές σενάριο, ενώ τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Οι μεταρρυθμίσεις κλειδί για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Η βασική πρόκληση για την ελληνική οικονομία και το πιστωτικό της προφίλ παραμένει σταθερά το χρέος, το οποίο το 2020 διαμορφώθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ, ήτοι στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο οίκος.