ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Δεν εξέδωσε νέα αξιολόγηση η Moody's, στο Ba3 μένει η βαθμολογία

Χωρίς ανακοινώσεις πέρασε το χθεσινό «ραντεβού» για πιθανή έκδοση νέας έκθεσης από τον αμερικανικό οίκο, που είχε εκπλήξει ευχάριστα την αγορά τον Νοέμβριο με την αναβάθμιση της Ελλάδας.

Δεν υπήρξε νέα ευχάριστη έκπληξη από τον οίκο Moody's για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς χθες βράδυ ο οίκος απέφυγε να εκδώσει νέα σχετική έκθεση, αφήνοντας τη βαθμολογία της χώρας στο Ba3 με σταθερή προοπτική, τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος, που διατηρεί σταθερά χειρότερη βαθμολογία της Ελλάδας από τους άλλους δύο μεγάλους, είχε εκπλήξει ευχάριστα στις 6 Νοεμβρίου την αγορά, ανακοινώνοντας αναβάθμιση στο Ba3 από B1. Όπως έχει γράψει το BusinessDaily, ο οίκος είχε προχωρήσει σε σχεδόν ενθουσιώδη αξιολόγηση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, προβλέποντας ότι, μεσοπρόθεσμα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει κατά μέσο όρο το 3,5%.

Όπως ανέφερε, πάντως, η Moody's, δικαιολογώντας τη σταθερή προοπτική της βαθμολογίας, «ενώ η αντιστροφή των βελτιώσεων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι απίθανη, θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι τα οφέλη των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων διακυβέρνησης να ενσωματωθούν πλήρως και να γίνουν ορατά. Επίσης, η πανδημία προκάλεσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη, παρά τις ευνοϊκότερες επιδόσεις της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του "πρώτου κύματος", θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω καθυστέρηση στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2021».

Στην έκθεσή της, η Moody's σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι

  • Παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση που προκύπτει από το σοκ που προκλήθηκε από τον κορονοϊό, η Moody's αναμένει ισχυρότερες επενδυτικές προοπτικές που θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
  • Η εκταμίευση κονδυλίων από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ, για τα οποία η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της ζώνης του ευρώ σε σχέση με το ΑΕΠ, θα παράσχει σημαντική στήριξη τόσο στην ανάπτυξη όσο και στις επενδύσεις.
  • Ενώ προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 9% το 2020, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Το πιο σημαντικό για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας είναι ότι η ανάπτυξη αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο περίπου 3,5% μεσοπρόθεσμα.
  • Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ (17% του ΑΕΠ του 2019) από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ, εκ των οποίων το 60% θα αποτελεί επιχορηγήσεις. Τα κεφάλαια αυτά προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες για την αποκατάσταση των χαμηλών επενδύσεων της Ελλάδας -οι χαμηλότερες μέχρι στιγμής στην ΕΕ και βασικός περιορισμός στην τάση ανάκαμψης πριν από τον κορονοϊό- και για την αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης.
  • Η Ελλάδα λαμβάνει επίσης σημαντικά κεφάλαια από πολυμερείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία θα στηρίξουν επίσης την αύξηση των επενδύσεων.
  • Η ένταξη της Ελλάδας στο μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ συμβάλλει στη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες και για την οικονομία στο σύνολό της.
  • Στο παρελθόν, η Ελλάδα έχει κατά καιρούς αποτύχει να υλοποιήσει τα σχέδια δημοσίων επενδύσεων, και οι ιδιωτικές επενδύσεις ήταν αδύναμες. Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στο πρόσφατο παρελθόν είναι ένα νέο πλαίσιο αδειοδότησης επενδύσεων, το οποίο, μεταξύ άλλων, μειώνει σημαντικά τον διοικητικό φόρτο για νέες επενδύσεις, καταργεί τα βασικά εμπόδια και προβλέπει την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων.
  • Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά: Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας "Doing Business", η έναρξη μιας επιχείρησης είναι πλέον πιο αποτελεσματική στην Ελλάδα από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ.
  • Οι άμεσες ξένες επενδύσεις του περασμένου έτους έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2002, εν μέρει λόγω αρκετών επιτυχημένων ιδιωτικοποιήσεων και πιο πρόσφατα στον τομέα των ακινήτων.
  • Η πρόσφατη απόφαση της Microsoft να δημιουργήσει τρία κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα είναι μια ένδειξη της βελτίωσης της ελκυστικότητας της χώρας για ξένες επενδύσεις.
  • Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης κοντά στην επικαιροποίηση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, ο οποίος θα είναι σημαντικός για να κάνει η χώρα πλήρη χρήση των διαθέσιμων κονδυλίων ανάκτησης της ΕΕ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's και Fitch προβλέπουν ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα

Η ανθεκτικότητα απέναντι στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν αναμένεται αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, κάνει αισιόδοξους τους οίκους αξιολόγησης για την πορεία της οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η βαθμολογία από τη Moody's, τι προβλέπει για την οικονομία

Στο Ba1 με σταθερή προοπτική η βαθμολογία από τον αμερικανικό οίκο. Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Τι χρειάζεται για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.
DBRS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γρήγορη μείωση χρέους προβλέπει η DBRS, δεν προχώρησε σε αναβάθμιση

«Οι καλές οικονομικές επιδόσεις σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να συμβάλλουν, ώστε να παραμείνει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ σε έντονη πτωτική τροχιά στο μέλλον», τονίζει η DBRS.