ΓΔ: 1193.32 -0.90% Τζίρος: 76.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Shutterstock

Αυξάνεται η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Η άλλοτε «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται ξανά σε άνοδο καθώς αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον Ιούνιο μετά και την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.

Αύξηση 1,1% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σημειώθηκε τον Ιούνιο εφέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εκδόθηκαν 1.457 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 324,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.363,1 χιλιάδες m3 όγκου. Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε αύξηση 5,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 10,8% στην επιφάνεια και 1,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Το α' εξάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση 1,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και μείωση 7,6% στην επιφάνεια και 6,9% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2018.

Για την απόφαση της νέας κυβέρνησης για την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ)  δήλωσε πως αυτό αποτελούσε πάγια θέση του Συνδέσμου και θεωρείται πολύ θετικό μέτρο για την επανεκκίνηση του ιδιωτικού κλάδου των κατασκευών.

Ο ΣΕΠΑΚ, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ζητάει την άμεση εφαρμογή του μέτρου, καθώς αυτή τη στιγμή οι πωλήσεις έχουν σταματήσει περιμένοντας τη νομοθέτησή του. Επίσης, ο νέος νόμος πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις άδειες από το 2006 και μετά και όχι μόνο τις νέες, καθώς έτσι θα δημιουργηθούν προβλήματα μη ίσης μεταχείρισης όλων των οικοδομών.

Όπως εξάλλου αναφέρεται και στη μελέτη που παρουσίασε ο ΣΕΠΑΚ και εκπόνησε για λογαριασμό του το ΙΟΒΕ έδειξε με εμφατικό τρόπο ότι η μείωση του Φ.Π.Α. στο 13% ως τελική εφαρμογή, θα δημιουργήσει 3.650 νέες θέσεις εργασίας καθώς και αύξηση του ΑΕΠ κατά 265.000.000 ευρώ.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τα ετήσια έσοδα από Φ.Π.Α. τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ίδια μελέτη κυμαίνονται περίπου στα 15.000.000 Euro, ποσό πολύ μικρό που δείχνει πόσο περιορισμένες είναι οι πωλήσεις ακινήτων με τον ισχύοντα Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακό «πακέτο» με ορίζοντα τριετίας για την ανάκαμψη

Την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου πακέτου οικονομικής πολιτικής, με εφαρμογή του στην τριετία 2019-2021, που θα περιλαμβάνει ένα εκλογικευμένο σύνολο μέτρων μείωσης της υπερφορολόγησης σημειώνει έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ.