ΓΔ: 905.53 -0.29% Τζίρος: 69.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μόνο στην Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες της ΕΕ μειώθηκε το 2020 η ανεργία

Οι ώρες εργασίας στην οικονομία μειώθηκαν σημαντικά, κατά 11,2%, αλλά τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση οδήγησαν σε μείωση του ποσοστού ανεργίας, όπως τονίζει η Eurobank.

Παρά το οικονομικό σοκ της πανδημίας, η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε το 2020 και η χώρα μας ήταν μία από τις συνολικά τέσσερις της Ευρώπης, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία, όπου παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο. Η απασχόληση μειώθηκε σημαντικά, κατά 11,2% με βάση τις ώρες εργασίας μέσα στο 2020, αλλά τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση (αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, σύνδεση επιστρεπτέας προκαταβολής με αποφυγή απολύσεων) σταμάτησαν τις απολύσεις και την αύξηση της ανεργίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Eurobank στην εβδομαδιαία της οικονομική ανάλυση:

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 15,8% του εργατικού δυναμικού τον Δεκέμβριο 2020 από 16,2% τον Νοέμβριο 2020 και 16,4% τον Δεκέμβριο 2019. Για το σύνολο του έτους 2020 (μέσος όρος 12 μη-νών) διαμορφώθηκε στο 16,5% από 17,3% το 2019.

Το ποσοστό ανεργίας αποτελεί ένα μέτρο του βαθμού εκμετάλλευσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας. Κατά μέσο όρο, σε περιόδους άνθησης της οικονομίας μειώνεται και σε περιόδους κάμψης αυξάνεται.

Ανεργία και ΑΕΠ στην Ελλάδα

anergia_Ellada_Eurobank

Παρόλα αυτά, το 2020, δηλαδή το έτος που η ελληνική οικονομία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 (ύφεση -8,2%), το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε πτωτικά. Το ίδιο συνέβη και στις οικονομίες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού ανεργίας (η μέση ετήσια μεταβολή ανήλθε σε 1 ποσοστιαία μονάδα).

Η ανεργία στην Ευρώπη

anergia_Europe

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, υπό τη μορφή επιδοτήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα την πολύ μικρή – τηρουμένων των αναλογιών – μείωση της απασχόλησης σε όρους ατόμων κατά -0,9% ΥοΥ (-33,5 χιλιάδες άτομα YoY). Εντούτοις, σε όρους ωρών εργασίας, η απασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά -11,2% YoY το 2020 (στοιχεία εθνικών λογαριασμών) αντικατοπτρίζοντας τη βαθιά συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, λόγω των περιοριστικών μέτρων (π.χ. αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων) ένα ποσοστό των ανέργων έπαψε να αναζητά εργασία και οδηγήθηκε εκτός εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων συρρικνώθηκε κατά -6,6% ΥοΥ (-54,1 χιλιάδες άτομα YoY) και των ατόμων που ανήκουν στον μη ενεργό πληθυσμό αυξήθηκε κατά 1,6% YoY (51,5 χιλιάδες άτομα YoY).

Για το 2021, η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας – ειδικά από το 3ο τρίμηνο 2021 και έπειτα – συντείνει στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης εκ μέρους των ασκούντων την οικονομική πολιτική και η πιθανή αναζήτηση εργασίας –όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στο μέτωπο της πανδημίας– από ένα ποσοστό των ατόμων που σήμερα ταξινομείται εκτός εργατικού δυναμικού, δημιουργούν δυνάμεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Το αίνιγμα της μεγάλης αύξησης του μη ενεργού πληθυσμού

Περισσότερα από 210.000 άτομα πέρασαν το πρώτο τρίμηνο στον μη ενεργό πληθυσμό και το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι εξ αυτών θα βρουν δουλειά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και πόσοι θα μείνουν άνεργοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Καραβίας: Φέρνει αναβάθμιση της χώρας ο μονοψήφιος δείκτης των NPE

Πρώτη η Eurobank μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 7,3% το τρίτο τρίμηνο, ακολουθούν οι υπόλοιπες τράπεζες το 2022 και ανοίγει ο δρόμος για το investment grade. Τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σε εκδήλωση του 4th Athens Investment Forum.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει το ράλι στις ελληνικές εξαγωγές: Ξεπερνούν 20% το επίπεδο του 2019

Χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπερνούν κατά πολύ το επίπεδο του 2019. Την ίδια ώρα, όμως, η οικονομική ανάκαμψη αυξάνει και τις εισαγωγές και διευρύνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο.