Φωτο: Shutterstock

Ενδείξεις μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κρήτη

Τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία PGS δημιουργούν αισιοδοξία ότι νότια της Κρήτης βρίσκεται μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσιο από το πεδίο «Αφροδίτη» της Κύπρου.

Ελπιδοφόρα γεωλογική δομή, που πιθανόν να κρύβει κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων, έχουν εντοπίσει επιστήμονες πετρελαϊκών εταιρειών σε θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης. Το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσιο από το πεδίο «Αφροδίτη» της Κύπρου και παρόμοιο με το «Tamar» του Ισραήλ, με το πεδίο να υπολογίζεται οτι είανι τόσο πλούσιο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο για 70 χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το 2012-2013 η εξειδικευμένη σε αυτές νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία είχε προσκληθεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την έναρξη των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Οι Νορβηγοί είχαν σκανάρει τότε με το σεισμογραφικό τους σκάφος «Nordic Explorer» τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας γεωλογικά δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.

Τα σεισμογραφικά αποτελέσματα βγήκαν προς πώληση σε υποψήφιους επενδυτές και πριν από περίπου έξι χρόνια μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έσπευσαν να τα αποκτήσουν προκειμένου να τα επεξεργαστούν, να τα μελετήσουν και να λάβουν τελικές αποφάσεις.

Το 2015 οι επιστήμονες πετρελαϊκής εταιρείας που εντόπισαν την ελπιδοφόρα δομή τη βάφτισαν κιόλας: της έδωσαν το όνομα «Τάλως». Ήταν ο μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες.

Ο «Τάλως» των εκτιμώμενων αποθεμάτων 10 τρισ. κυβικών ποδιών φέρεται να βρίσκεται στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι συγκεκριμένες έχουν μισθωθεί με νόμο πια στην κοινοπραξία των εταιρειών Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ. Οι περιοχές αυτές προκηρύχθηκαν το 2017 και ενδιαφέρον εκδήλωσε η συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Με βάση τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν για διάστημα έως και οκτώ χρόνια. Μετά την οκταετία οι πετρελαϊκές, αφού προχωρήσουν στη λήψη και νέων σεισμικών δεδομένων, θα προχωρήσουν στην πρώτη γεώτρηση για την εξακρίβωση των προαναφερόμενων εκτιμήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΔΑ: Το πρώτο 10ήμερο Ιουλίου οι διαγωνισμοί για δίκτυα φυσικού αερίου σε 3 περιφέρειες

Σύμφωνα με την ΔΕΔΑ η δημόσια διαβούλευση για τα τεύχη δημοπράτησης των διαγωνισμών ολοκληρώθηκε με συμμετοχή δεκάδων φορέων, κατασκευαστικών και τεχνικών εταιριών, μηχανικών κ.α.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεση απόσυρση έργων 100 εκατ. ευρώ ζητά η ΠΕΣΕΔΕ λόγω «φωτογραφικών» όρων

Η ΠΕΣΕΔΕ υπενθυμίζει την ανάγκη τήρησης των αρχών του ενωσιακού Δικαίου και ζητά «την τροποποίηση της διακήρυξης και τη διενέργεια ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού χωρίς αποκλεισμούς».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτυχε το market test για τον πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Όπως ανακοίνωσε η Gastrade υπεβλήθησαν δεσμευτικές προσφορές για διακίνηση 2,6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος, με το market test να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών εταιρειών εμπορίας φυσικού αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου γίνεται το κοίτασμα «Νότια Καβάλα»

Με κοινή υπουργική απόφαση ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης.
gas pipe-Eastmed-fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου οι υπογραφές για τον EastMed

Ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου θα συνδέει τις νέες πηγές φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου και την Ευρώπη με την υπογραφή στην Αθήνα της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.