ΓΔ: 782.56 1.00% Τζίρος: 15.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

«Τρύπα» 50 εκατ. το μήνα στα έσοδα του ΕΦΚΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Δύσκολα στοίχημα να βγει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2020, καθώς τα έσοδα υπολείπονται των στόχων, οι δαπάνες αυξάνονται και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο «χτυπούν κόκκινο».

Ολοένα και πιο δύσκολο γίνεται να βγει πλεονασματικός ή ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για τη νέα χρονιά. Τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης δείχνουν ότι αφενός τα έσοδα δεν ανακάμπτουν, αφετέρου ότι οι δαπάνες κινούνται ανοδικά.

Τα κυριότερα προβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες του BD, είναι τα εξής:

  • Έσοδα από εισφορές μη μισθωτών ασφαλισμένων: Ο κανόνας που υπάρχει στη ΓΓΚΑ είναι ότι, εάν οι μη μισθωτοί αποφέρουν έσοδο από καταβολή εισφορών μικρότερο από 200 εκατ. ευρώ το μήνα, τότε ο ΕΦΚΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα. Δυστυχώς, τα στοιχεία της φετινής χρονιάς, για το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, δείχνουν ότι τα έσοδα μόλις και μετά βίας προσεγγίζουν, κατά μέσο όρο, τα 150 εκατ. ευρώ το μήνα. Χθες, ολοκληρώθηκε και ο Οκτώβριος και η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, αφού τα έσοδα από μη μισθωτούς ασφαλισμένους, έφτασαν στα 154 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος μήνας είναι ο πρώτος που έχει συμπεριλάβει και τα έσοδα από τις δόσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία ολοκληρώθηκε...
  • Αύξηση αιτήσεων συνταξιοδότησης: Από την αρχή του έτους διαπιστώνεται ότι στο Δημόσιο, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κινούνται όλο και πιο ανοδικά. Στο 9μηνο είχαν υποβληθεί 9.610 αιτήσεις, όταν το 2018 υποβλήθηκαν 7.759 όλη την χρονιά! Μάλιστα, η εκτίμηση της ΓΓΚΑ είναι ότι, εάν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, τότε οι αιτήσεις θα προσεγγίσουν τις 14.000 έως το τέλος του έτους, με ότι αυτό συνεπάγεται για αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
  • Διαφωνίες με τους θεσμούς. Η ελληνική πλευρά στα στοιχεία που έχει παραθέσει υπολογίζει ότι το 2020, θα καταφέρει ο ΕΦΚΑ να έχει έσοδα κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, από τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, μαζί με τις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ και την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων. Οι θεσμοί στον αντίποδα εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα έσοδα, μόλις και μετά βίας θα φτάσουν στο 1,15 δισ. ευρώ ευρώ, δηλαδή 350 εκατ. ευρώ λιγότερα από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

Αν σε όλα τα παραπάνω, συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για το κονδύλι που θα χρειαστεί για τα αναδρομικά προς τους συνταξιούχους, εξαιτίας των αποφάσεων του ΣτΕ, γίνεται σαφές ότι το τοπίο για τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, γίνεται όλο και πιο θολό…

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Έργο - μαμούθ σε 14 φορείς για την ψηφιοποίηση αρχείων

Ανασύρονται 10,7 εκατομμύρια φάκελοι ασφαλισμένων σε ταμεία που απορρόφησε ο ΕΦΚΑ για να μετατραπούν σε ψηφιακά αρχεία και να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων. Στα 15 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακά η έκδοση κύριων, επικουρικών συντάξεων

Τη μεγάλη μεταρρύθμιση της οργανωτικής ενοποίησης του ΕΦΚΑ με το Επικουρικό Ταμείο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού αρχείου θα δώσει τέλος στην καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έμφραγμα» στην εξυπηρέτηση από το γηρασμένο προσωπικό του ΕΦΚΑ

Πάνω από 40 ετών είναι το 80% των υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας κάτω των 30. Τεράστιες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση πελατών και στην αφομοίωση των νέων τεχνολογιών.