ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Οι εννέα ελαφρύνσεις που προωθούνται για την φορολογία εισοδήματος

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος, ανείσπρακτα ενοίκια, μπόνους για δαπάνες σε ακίνητα, δόσεις εξόφλησης, έκπτωση φόρου και προκαταβολή.

Πλέγμα παρεμβάσεων στη φορολογία των εισοδημάτων και στην πληρωμή των φόρων για τις φετινές δηλώσεις προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να εξουδετερωθούν έξτρα επιβαρύνσεις από την πανδημία και να δοθούν ταμειακές ανάσες αλλά και κίνητρα και διευκολύνσεις στην εξόφληση του λογαριασμού της εφορίας.

Το σχέδιο προβλέπει έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ανείσπρακτα ενοίκια και το τέλος επιτηδεύματος, καθώς και αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και επανάληψη του περυσινού μοντέλου για την καταβολή σε δόσεις. Οι αποφάσεις για το εύρος και το είδος των αλλαγών  αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που τοποθετείται μετά το Πάσχα.  

Παράλληλα, στην φορολογική ατζέντα βρίσκεται και η προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αλλά το αν θα υπάρξουν αλλαγές ή όχι θα αποφασισθεί σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα τον Ιούλιο, αφού το υπουργείο Οικονομικών σταθμίσει τις συνθήκες στην αγορά και τα δημόσια οικονομικά.  

Ειδικότερα η «βεντάλια» των αλλαγών που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:

  1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Κατάργηση ειδικά για φέτος δηλαδή για τα εισοδήματα του 2020 του προστίμου που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα. Επισημαίνεται ότι οι e-αποδείξεις κρύβουν παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.
  2. Έμμεση απενεργοποίηση των τεκμηρίων για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και κινδυνεύουν με την επιβολή πρόσθετου φόρου. Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και  αυτοαπασχολούμενοι που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
  3. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ των νέων αγροτών που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019. Επίσης εξετάζεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.
  4. Ανείσπρακτα ενοίκια. Χωρίς νομικές ενέργειες, δικαστικές περιπέτειες και επίσκεψη στην εφορία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020. Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα παρέχεται χωρίς να απαιτούνται οι νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ.
  5. Φορομπόνους 40% για δαπάνες σε ακίνητα. Θα δημιουργηθεί νέος κωδικός στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα «ξεκλειδώνει» έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ για τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2020 στην ανακαίνιση ή επισκευή του ακινήτου τους.
  6. Προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Παράταση για τουλάχιστον μήνα, μέχρι το τέλος Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και φέτος περισσότερος χρόνος.
  7. Δόσεις. Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2021 και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.
  8. Έκπτωση φόρου. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της δήλωσης θα κερδίσουν έκπτωση η οποία εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε το 2020.
  9. Προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με κέρδη το 2020. Οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Έχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις παίρνουν παράταση στις δόσεις οφειλών στην εφορία

Δυνατότητα πληρωμής των δόσεων που λήγουν εντός Μαρτίου τον επόμενο από τον τελευταίο μήνα της ρύθμισης θα έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία και εργαζόμενοι σε αναστολή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξι φοροελαφρύνσεις σε τρεις δόσεις: Τι σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Αποφάσεις τον Απρίλιο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια, μέχρι τον Ιούλιο για προκαταβολή φόρου και τέλος επιτηδεύματος και τον Οκτώβριο για εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές.