ΓΔ: 927.29 0.16% Τζίρος: 62.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Το σχέδιο της Mohegan για το καζίνο στο Ελληνικό.

Ένα βήμα πιο κοντά η έναρξη εργασιών στο Ελληνικό μετά από απόφαση ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωση της ΚΥΑ που ενέκρινε τις πολεοδομικές μελέτες αλλά και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Στην τελική ευθεία εισέρχονται για έργα για την ανάπλαση του Ελληνικού, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να απορρίψει την αίτηση ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που έχει εγκρίνει τις πολεοδομικές μελέτες και τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους για την εν λόγω επένδυση. 

Πιο συγκεκριμένα το το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί δήθεν μεταβίβασης των κοινόχρηστων χώρων στη διοίκηση και διαχείριση ιδιωτικών φορέων, καθώς η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ουδέποτε θα αποκτήσει κυριότητα σε κοινόχρηστους χώρους, ο δε Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων κατά το νόμο διοικείται κατά πλειοψηφία από τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου.

Επίσης απέρριψε ως αβάσιμο και τον ισχυρισμό ότι η θεσμοθέτηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα έργα και τις δραστηριότητες, μετά την ΚΥΑ, συνιστά τροποποίηση της Σύμβασης Αγοραπωλησίας μετοχών.

Επιπρόσθετα το ΣτΕ έκρινε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πληροί όλα τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία, ενώ απέρριψε ως αβάσιμους ισχυρισμούς για παραβίαση της νομοθεσίας της Ε.Ε. περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων.

Η συγκεκριμένη ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (αρ2775/2020) η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δίνει το πράσινο φως για την έναρξη της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού, της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και έρχεται να προστεθεί σε σειρά αιτήσεων ακύρωσης από τρίτους, που έχουν απορριφθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η οποία ακολουθεί και τη συμφωνία μεταξύ της Lamda Development και τραπεζών για το συνολικό ύψος του κοινοπρακτικού δανεισμού για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού, δεν φαίνεται, προς το παρόν, να υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα σε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια. 

Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών οδηγεί το συνολικό ύψος του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ (έναντι €1,18 δισ). Στο σύνολο του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού περιλαμβάνεται ποσό ύψους 205 εκ. ευρώ που αφορά την κάλυψη δαπανών ΦΠΑ του έργου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως για την επένδυση του Ελληνικού τις επόμενες τρεις εβδομάδες

«Το Ελληνικό φιλοδοξεί να είναι ο πρεσβευτής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, λειτουργώντας μέσα στο περιβαλλοντολογικό πλαίσιο που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πράσινη ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Αθανασίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Σύμβολο μίας νέας εποχής για την Ελλάδα το Ελληνικό 

Εκτενές δημοσίευμα για την έναρξη εργασιών ανάπλασης στο Ελληνικό φιλοξενεί η οικονομική Handelsblatt σχολιάζοντας ότι από συνώνυμο της οικονομικής παρακμής γίνεται πλέον σύμβολο μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.