ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικά Ομόλογα

Ποια επένδυση «μάζεψε» 264 εκατ. μέσα σε δύο μήνες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Φρενίτιδα επενδύσεων, ύψους 264 εκατ. ευρώ στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2019, στα αμοιβαία κεφάλαια ελληνικών ομολόγων. Προσφέρουν φέτος στους επενδυτές αποδόσεις που ξεπερνούν και το 30%.

Μεγάλη στροφή ελεύθερων κεφαλαίων και τραπεζικών καταθέσεων προς ελληνικά ομολογιακά α/κ εσωτερικού πραγματοποιήθηκε στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, δηλαδή αμέσως μετά την άρση των capital controls, σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Πιο αναλυτικά, στο δίμηνο αυτό τα Ομολογιακά α/κ Εσωτερικού (δηλαδή αυτά που επενδύουν κυρίως σε ελληνικά ομόλογα ) είχαν εισροές ύψους 264,844 εκατ. Ευρώ ποσό που θεωρείται τεράστιο για την περίοδο που βιώνουμε. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εισροές αυτές προέρχονταν είτε από προθεσμιακές καταθέσεις που έληγαν στις αρχές Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου είτε από εισροές φρέσκου χρήματος μετά την άρση των capital controls.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Θ.Ε., η Alpha Asset Management (θυγατρική της Alpha Bank), είχε εισροές ύψους 104,853 εκατ. ευρώ, η Eurobank Αsset management είχε εισροές ύψους 76 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς Asset Management είχε εισροές 82 εκατ. ευρώ περίπου.

Αυξημένες εισροές σε ομολογιακά α/κ είχαν και οι ασφαλιστικές ΑΕΔΑΚ (Ευρωπαϊκή Πίστη και Μetlife), ως δείγμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ομόλογα.

Εισροές σε ομολογιακά α/κ εσωτερικού καταγράφηκαν και από ιδιώτες ή θεσμικούς επενδυτές εξωτερικού, οι οποίοι δεν έβρισκαν μεγάλες ποσότητες «χρυσών» ελληνικών ομολόγων.

Το ράλι τιμών των ομολόγων, που δεν αναμένεται να διακοπεί σύντομα, καθώς οι αναβαθμίσεις αξιολόγησης και η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα εξακολουθήσουν να προσελκύουν κεφάλαια στα ομόλογα, έχει κάνει εξαιρετικά αποδοτικ΄λη τη φετινή χρονιά για όσους είχαν επενδύσει σε αμοιβαία ομολογιών εσωτερικού, καθώς στο 10μηνο οι αποδόσεις τους ξεπερνούν και το 30%. Μόνο στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, οι αποδόσεις κυμαίνονται από 1% έως 4,14%, δηλαδή είναι πολλαπλάσιες από την ετήσια απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων.

Μετοχικά και Μεικτά α/κ Εσωτερικού

Εισροές όμως κατέγραψαν και τα μετοχικά α/κ εσωτερικού (Ελλάδο) στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου παρά το κλίμα στασιμότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, εισέρρευσαν κεφάλαια ύψους 12,5 εκατ. Ευρώ κυρίως από τις ΑΕΔΑΚ των Allianz, Alpha Asset και Εurobank. Γενικότερα, οι αποδόσεις των μετοχικών α/κ Ελλάδος κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα απεικονίζοντας πλήρως το μικρό εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στα Μεικτά α/κ, εισροές είχε κυρίως η Alpha Trust. Σε επίπεδο αποδόσεων, τα Μεικτά εσωτερικού στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου είχαν όλα θετικές αποδόσεις. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Α/Κ Ασφαλιστικών Οργανισμών (γνωστό ως αμοιβαίο του ΙΚΑ παλαιότερα) παρουσίασε απόδοση 3,33% στο δίμηνο αυτό, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες αποδόσεις όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στην ευρωπαϊκή στον χώρο των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds_corp
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαξιλάρι» 1,2 δισ. για τις τράπεζες από τις ανταλλαγές ομολόγων

Πώς λειτουργούν οι συμφωνίες των τραπεζών με τον ΟΔΔΗΧ για ανταλλαγές ομολόγων που θα έληγαν αυτή τη δεκαετία με τίτλους 30ετούς διάρκειας. Πολύτιμη ενίσχυση στα κεφάλαια των τραπεζών, όφελος και για το Δημόσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θωρακίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών η ΕΚΤ, όφελος πάνω από 10 δισ.

Τριπλή «ένεση» στο τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ, καθώς επανέρχεται το waiver για τα ομόλογα, γίνονται αποδεκτά εταιρικά δάνεια ενέχυρα και μειώνεται το haircut. Στήριξη στο Δημόσιο για εκδόσεις ομολόγων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων για την παροχή ρευστότητας αποφάσισε η ΕΚΤ

Ενισχύεται περαιτέρω η ρευστότητα στην οικονομία, τονίζει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Ενισχύεται η ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.