ΓΔ: 2575.15 0.28% Τζίρος: 74.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:10:39
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Φωτο: Shutterstock

Στο μικροσκόπιο κρατικά ομόλογα 4 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές εντείνουν τους ελέγχους στα κρατικά ομόλογα των τραπεζών, αξίας άνω των 4 τρισ. ευρώ καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις. Υπό έλεγχο παραμένουν οι κίνδυνοι.

Ενισχυμένους ελέγχους στα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών, συνολικής αξίας άνω των 4 τρισ. ευρώ, διενεργούν οι εποπτικές αρχές, καθώς η άνοδος των αποδόσεων αυξάνει την ανάγκη παρακολούθησης των σχετικών κινδύνων, αναφέρει το Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), Φρανσουά-Λουί Μισό, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια απαιτούν αυξημένη εποπτική προσοχή, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αποδόσεις ορισμένων βασικών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κινούνται σε πολυετή υψηλά. «Αυτό ακριβώς κάνουν οι εποπτικές αρχές», ανέφερε σε συνέντευξή του στην έδρα της EBA στο Παρίσι.

Προς το παρόν, πάντως, οι κίνδυνοι φαίνεται να παραμένουν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τον Μισό, τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την επίδραση που έχει η υποχώρηση των τιμών των ομολόγων στην οικονομική αξία των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

«Δεν βλέπουμε τις τράπεζες να πλήττονται από τα μέχρι τώρα γεγονότα και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εποπτικές αρχές κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει σε αυτό το πλαίσιο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της EBA, στο τέλος του περασμένου έτους οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 4 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε περίπου στο 13% του συνολικού ενεργητικού τους.

Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο επιτρέπει στις τράπεζες να διακρατούν κρατικό χρέος χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αντίστοιχες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Ωστόσο, το πακέτο προτάσεων για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα προβλέπει κεφαλαιακές επιβαρύνσεις όταν οι σχετικές εκθέσεις εμφανίζουν υψηλή συγκέντρωση. Στόχος είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης των δημοσιονομικών προβλημάτων μιας χώρας στο τραπεζικό της σύστημα.

Ο Μισό υπογράμμισε ότι η κανονιστική μεταχείριση των κρατικών ομολόγων δεν απαλλάσσει τις τράπεζες από την υποχρέωση να διαχειρίζονται τους κινδύνους τους. Όπως εξήγησε, άλλο ζήτημα είναι οι τεχνικοί κανόνες και άλλο η συνολική διαχείριση του ισολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εποπτικές αρχές συζητούν με τις τράπεζες τον βαθμό έκθεσής τους στις μεταβολές των αποδόσεων, καθώς και τους τρόπους διαχείρισης και αντιστάθμισης του κινδύνου. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα εργαλεία εποπτικής παρέμβασης, στα οποία ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά.

Περιορισμένη η έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο πρόεδρος της EBA εκτίμησε ότι και οι πιθανές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες από μια κατάρρευση στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης φαίνονται περιορισμένες.

Όπως ανέφερε, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μέρος του ευρύτερου τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, στον οποίο η συνολική έκθεση των τραπεζών της ΕΕ ανέρχεται στο 4%.

Παρά τη σχετικά μικρή έκθεση, το θέμα παρακολουθείται στενά από το συμβούλιο των εθνικών εποπτικών αρχών της EBA. «Μετά την ανταγωνιστικότητα, είναι πιθανώς το δεύτερο πιο συζητημένο θέμα αυτή τη στιγμή στις ομάδες μας», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2,12% διαμορφώθηκε το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων

Η νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων συγκέντρωσε προσφορές 976 εκατ. ευρώ, με απόδοση 2,12%, χαμηλότερη από την προηγούμενη (2,16%), υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,44 φορές.
Λογότυπο Fitch Ratings
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερή διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch με θετική προοπτική

Παρά τις σημαντικές δυσκολίες που δημιουργεί η διεθνής συγκυρία ο αμερικανικός οίκος εμφανίζεται αισιόδοξος για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλη η πρόοδος των τραπεζών για την μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Standard & Poor's κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί «σνόμπαρε» την Ελλάδα η S&P: Αρχίζουν τα δύσκολα με τους οίκους

Δεν ήλθε νέα ευχάριστη έκπληξη από τον κορυφαίο οίκο, ενώ αναβάθμισε την Ιταλία. Τα αγκάθια στον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα και το «τραύμα» των οίκων από το φιάσκο του 2009 με την Ελλάδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το διπλό όφελος για Δημόσιο και τράπεζες από τις ανταλλαγές ομολόγων

Οι τράπεζες αποκομίζουν κέρδη 1 δισ. ευρώ από τα swaps και θα τα αξιοποιήσουν για την μείωση των «κόκκινων» δανείων. Το Δημόσιο πετυχαίνει μείωση του κόστους δανεισμού και επιμήκυνση του χρέους.