ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πέντε ελαφρύνσεις φόρων μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών

Στην εκκίνηση η 10η αξιολόγηση της οικονομίας, με το υπουργείο Οικονομικών να ζητάει έγκριση από τους Θεσμούς για να ανακοινώσει ρυθμίσεις για την αποτροπή άδικων και οριζόντιων επιβαρύνσεων λόγω της πανδημίας.

Η ατζέντα με τις άμεσες φορολογικές διορθώσεις για ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή του φόρου θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο επείγεται να λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς προκειμένου να ανακοινώσει το πακέτο με τις ρυθμίσεις για την αποτροπή άδικων και οριζόντιων επιβαρύνσεων λόγω της πανδημίας εντός του Απριλίου και σε κάθε περίπτωση πριν από το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές, καθώς οι παρεμβάσεις είναι προσωρινές, δεν έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την  υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη η 10η αξιολόγηση θα αποτελέσει και το πρώτο crash test με τους θεσμούς για το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της σταδιακής άρσης του φορολογικού βάρους στην οικονομία τα επόμενα χρόνια με μειώσεις στους φόρους εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, στον ΦΠΑ και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Τα θέματα που θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια  των δανειστών είναι:

  1. Κατάργηση για φέτος, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2020, του πέναλτι που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών που είναι 30% επί του δηλωθέντος εισοδήματος και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα. Εναλλακτικά εξετάζεται η μείωση του ορίου.
  2. Έμμεση απενεργοποίησή των τεκμηρίων διαβίωσης για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με έξτρα φόρο. Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
  3. Στοχευμένη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.
  4. «Κουρέματα» στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με κέρδη το 2020. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Έχει αποκλειστεί το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα τον Ιούλιο, αφού το υπουργείο Οικονομικών σταθμίσει τις συνθήκες στην αγορά.
  5. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των Θεσμών για τους σχεδιασμούς για την παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, την επανάληψη του περυσινού μοντέλου για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2021 και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 και την αύξηση της έκπτωσης φόρου για τους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της εφορίας.

Ανείσπρακτα ενοίκια και μπόνους για δαπάνες σε ακίνητα

Επισημαίνεται ότι έρχονται δύο ακόμα αλλαγές:

  1. Ανείσπρακτα ενοίκια. Χωρίς νομικές ενέργειες, δικαστικές περιπέτειες και επίσκεψη στην εφορία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020. Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα παρέχεται χωρίς να απαιτούνται νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ.
  2. Φορομπόνους 40% για δαπάνες σε ακίνητα. Θα δημιουργηθεί νέος κωδικός στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα «ξεκλειδώνει» έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ για τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2020 στην ανακαίνιση ή επισκευή του ακινήτου τους.

Απόδοση κλειδάριθμου με βιντεοκλήση

Στο μεταξύ με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή οι φορολογούμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού για βιντεοκλήση με τον έφορο προκειμένου να αποκτήσουν τον κλειδάριθμο που ξεκλειδώνει την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet.

Ο κλειδάριθμος μέσω βιντεοκλήσης αποδίδεται στα φυσικά και νομικά πρόσωπα στις περιπτώσεις που τα στοιχεία τους (ΑΦΜ, αριθμός κινητού, ΙΒΑΝ) δεν επιβεβαιώνονται αυτόματα και ηλεκτρονικά για την εξ’ αποστάσεως εγγραφή ή επανεγγραφή του στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TΑXISnet.

Κλειδάριθμο θα χρειαστούν όσοι θα υποβάλουν φέτος για πρώτη φορά φορολογική δήλωση, όπως οι νέοι που συμπλήρωσαν πέρυσι το 18ο έτος ηλικίας τους, οι φοιτητές που απέκτησαν το 2020 πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα αλλά και οι  φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν χάσει τους κωδικούς πρόσβασης στον λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργαζόμαστε 181 ημέρες τον χρόνο μόνο για φόρους και εισφορές

Η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζονται μέσα σε μία δεκαετία. Από το 2010 στο 2020 στην Ελλάδα προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνε για τον Αύγουστο οι δηλώσεις, «έμφραγμα» στα λογιστικά γραφεία

Απομένουν μόνο 17 ημέρες για τη λήξη προθεσμίας και «λείπουν» 1,85 εκατομμύρια δηλώσεις. Πρωτοφανή φόρτο εργασίας επικαλούνται οι λογιστές, που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές ανοικτές πλατφόρμες ταυτόχρονα.