ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xatzidakis, energeia
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Κ. Χατζηδάκης: Mε ποιους όρους θα γίνεται το οκτάωρο εργασίας δεκάωρο

Τέλος στις υπερωρίες αναμένεται να βάλει η έκδοση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με βάση όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Στο ενδεχόμενο κατάργησης του 8ωρου εργασίας αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μίλησε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, ενώ συγχρόνως έκανε λόγο και για τη θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε η συζήτηση αυτή γίνεται με αφορμή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σημειώνοντας ότι: «Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας», διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζοντας ότι απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που δεν συμφωνεί ο εργαζόμενος. 

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι: «Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τις εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες». 

Παράλληλα, αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, που πρόκειται να ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις και με τον καιρό θα επεκταθεί και σε όλες τις υπόλοιπες, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η κάρτα αυτή θεσπίζεται προκειμένου να ελέγχει τον χρόνο προσέλευσης και τον χρόνο αποχώρησης των εργαζομένων, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν υπερωρίες. 

Εκτός αυτού, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για τη ρύθμιση στις γονικές άδειες, διευκρινίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται άδεια πατρότητας για διάστημα 14 ημέρων. 

Τέλος, με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ρύθμιση και για την τηλεργασία, που δύναται να εφαρμοστεί κατόπιν συμφωνίας των εργοδοτών και των εργαζομένων με την ίδια αμοιβή, με υποχρέωση όμως του εργοδότη να εξασφαλίζει τον εξοπλισμό και να σέβεται τους κανόνες του GDPR, αλλά και το λεγόμενο δικαίωμα αποσύνδεσης. «Δηλαδή ρητώς θα ορίζεται ότι από ένα σημείο και πέρα, που ισχύει με βάση τη συμφωνία των συνδικάτων και των εργοδοτών, ο εργαζόμενος θα αγνοεί e-mails κλπ», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη ισορροπίας μεταξύ κοινωνικής προστασίας και ανταγωνιστικότητας

«Βασιζόμενοι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, προστατεύοντας παράλληλα το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», σημείωσε ο υπ. Εργασίας.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Μέχρι τον Αύγουστο η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων

Η κυβέρνηση έχει πετύχει τον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων. Το πρώτο πεντάμηνο του 2022, έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019, τόνισε στο υπουργικό ο Κ. Χατζηδάκης.