ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ένδυση: «Βουτιά» τζίρου στην Ευρώπη, 20 δισ. στην Κίνα για μάσκες

Κατά 17,7% μειώθηκε το 2020 ο κύκλος εργασιών στην ένδυση στην Ευρώπη και κατά 9,3% στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ 20πλασιάστηκαν οι εισαγωγές μασκών από την Κίνα.

Το 2020 η πανδημία covid 19 έπληξε σημαντικά την ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στη ζήτηση και την παραγωγή. Οι απώλειες που κατέγραψε η ένδυση ήταν πολύ μεγαλύτερες από την κλωστοϋφαντουργία.

Ειδικότερα, για το σύνολο του έτους 2020 ο κύκλος εργασιών στην ένδυση κατέγραψε πτώση -17,7%, ενώ στην - κλωστοϋφαντουργία -9,3%. Ωστόσο, η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη εάν ένα μέρος των απωλειών δεν καλυπτόταν από την παραγωγή ειδών προστασίας για την πανδημία (μάσκες κοινές και υγειονομικές, ρούχα προστασίας κλπ). Πτώση κατά 24% παρουσίασε και η παραγωγή στην ένδυση, ενώ το ποσοστό της κάμψης διαμορφώθηκε σε 11% στην κλωστοϋφαντουργία.

Όσον αφορά την απασχόληση, τα μέτρα που έλαβαν οι περισσότερες χώρες για στήριξη των εργαζομένων απέδωσαν και η μείωση περιορίσθηκε σε -6,6% στην ένδυση και -2,2% στην κλωστοϋφαντουργία. Οι λιανικές πωλήσεις το 2020 υποχώρησαν κατά 24,4%, με την μείωση να είναι μεγαλύτερη στα εξειδικευμένα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα, αφού η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων περιόρισε εν μέρει την πτώση.  

Παρόμοια ήταν πάντως και η πορεία των εξαγωγών. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν πτώση 14,1% και της  κλωστοϋφαντουργίας κατά 12,9%. Όσο αφορά τις εισαγωγές ενδυμάτων, λόγω της περιορισμένης ζήτησης, σημειώθηκε πτώση 13,8%. 

Αντίθετα οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν κατά 58%, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση των εισαγωγών υγειονομικού υλικού λόγω της πανδημίας από την Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για τις χειρουργικές μάσκες η Ευρώπη εισήγαγε από την Κίνα προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ το 2020 έναντι 1 δισ. το 2019. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευκαιρία παραγωγικής αναγέννησης της ελληνικής βιομηχανίας ένδυσης

Μεγάλοι όμιλοι μεταφέρουν την παραγωγή από την Ασία στην Ευρώπη και οι ελληνικές μονάδες διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα ποιοτικά ενδύματα, ενώ ενεργοποιείται το υποστηρικτικό πρόγραμμα Blueprint.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» έως και 40% το 2020 στον τζίρο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου καταγράφεται μείωση πωλήσεων χονδρικής 30%, λιανικής 17% και εξαγωγών κατά 23%. Στο 20 - 30% τη αντίστοιχης περυσινής περιόδου θα πέσει ο τζίρος του τελευταίου διμήνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απριλίου ζητούν επιτακτικά οι έμποροι

Κορυφώνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση για να αποφευχθεί άλλη μια αναβολή με υψηλό κόστος. Ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας σε μικρές επιχειρήσεις, χρειάζονται άμεση ενίσχυση για τα εμπορεύματα της θερινής σεζόν.