ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ΑΑΔΕ στην οθόνη
Χρήστης πληκτρολογεί σε λάπτοπ με την αρχική σελίδα της ΑΑΔΕ στην οθόνη.

Αρχίζουν σαρωτικοί φορο-έλεγχοι: Στόχος να γίνουν 158.000 φέτος

Υψηλοί στόχοι στο πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για το 2021: «ραβασάκια» για απόκρυψη εισοδήματος σε 15.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, εισπράξεις 1,3 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή.

Κύμα 158.000 φορολογικών ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, 15.000 «ραβασάκια» με κατ΄ εκτίμηση φόρο για απόκρυψη εισοδήματος, βεβαιώσεις πρόσθετων φόρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ για φοροδιαφυγή, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το taxis για on line καταγραφή του τζίρου και νέο φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων αποτελούν τους βασικούς στόχους της ΑΑΔΕ για το 2021.

Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση για το 2020 που παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής ο διοικητής της ΑΑΔΕ  Γ. Πιτσιλής, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει ακόμα την υποχρεωτική καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων από την 1η Ιουλίου, την αυτοματοποιημένη ενημέρωση οφειλετών και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, εξπρές επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις, ελέγχους για λαθρεμπόριο και νοθευμένα ποτά καθώς και νέες εφαρμογές για τη διεκπεραίωση φορολογικών υποθέσεων.

Στον εισπρακτικό τομέα η ΑΑΔΕ στοχεύει σε συνολικά έσοδα 49,685 δισ. ευρώ και σε 2,1 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ειδικότερα ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει:  

  • Φορολογικούς έλεγχους και διασταυρώσεις. 
  • Ολοκλήρωση τουλάχιστον 23.000 φορολογικών ελέγχων από τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες.
  • Συνολική βεβαίωση από διενεργηθέντες ελέγχους και διασταυρώσεις εντός του έτους 2021 φόρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των αυτοτελών φορολογικών προστίμων.  
  • Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 800 υποθέσεων ερευνών.
  • Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.  
  • Διενέργεια διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων
  • Διενέργεια 46.720 μερικών επιτόπιων ελέγχων από ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ.
  • Ολοκλήρωση Λειτουργίας myDATA.
  • Υποστήριξη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης
  • Διασύνδεση Ταμειακών με ΑΑΔΕ
  • Υλοποίηση Αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων
  • Προσαρμογή Πληροφοριακών Συστημάτων της ΑΑΔΕ, TΑXIS, TAXIΣNET, ICISNET, ELENXIS και διασύνδεση με το νέο πληροφοριακό σύστημα αυτοματοποίησης της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών (EISPRAXIS

Τελωνειακές διαδικασίες και τελωνειακοί έλεγχοι  

  • Διενέργεια τουλάχιστον 44.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία και 22.000 ελέγχων δίωξης από τις  ΚΟΕ.  
  • Διενέργεια 12.400 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.
  • Διενέργεια τουλάχιστον 9.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων  ελέγχου X-RAY.  
  • Αναβάθμιση κριτηρίων του Τελωνειακού Risk Analysis.
  • Έλεγχος - Αξιολόγηση της λειτουργικότητας του συστήματος και διαδικασιών εντοπισμούØ νοθευμένων αλκοολούχων (LOTIFY) και καταγραφή απαιτήσεων για την ΑΑΔΕ.  
  • Εξοπλισμός και διαδικασία βιντεοσκόπησης τελωνειακών ελέγχων δίωξης.

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες  

  • Ψηφιοποίηση Δηλώσεων φορολογίας Κεφαλαίου.  
  • Ψηφιοποίηση Μητρώου.
  • Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
  • Διαμόρφωση ενοποιημένου περιβάλλοντος χρήστη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.  
  • Ανάπτυξη διαδικτυακής Υπηρεσίας (Webservice) με πιστωτικά Ιδρύματα για περιορισμό υπερεισπράξεων.  
  • Πίστωση των κεντρικών επιστροφών Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είναι ενήμερα χωρίς αίτηση.  
  • Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.  
  • Ψηφιακή Σφράγιση και Αποσφράγιση Οχημάτων άλλων χωρών.

Επίσης η ΑΑΔΕ προχωρά στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης στο περιβάλλον του ELENXIS των  φορολογιών όπως το περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας, το ετήσιο τέλος χώρου καπνιζόντων, το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρηματίας με καταθέσεις 400.000 ευρώ λάμβανε προνοιακό επίδομα

Με χρήση «τεχνικής ανάλυσης ρευστότητας φορολογούμενου» και έλεγχο κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, η ΑΑΔΕ εντόπισε επιχειρηματία, ο οποίος δήλωνε μηδενικά καθαρά κέρδη, ελάμβανε ετήσιο προνοιακό επίδομα ύψους 1.008 ευρώ, αλλά είχε καταθέσεις 400.000 ευρώ.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Eπιστρέφει ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2019 - 24 το Δημόσιο σε ακρίτες και στο... Δημόσιο

Μόνο φορείς του Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΕΟΤ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ξένα κράτη, ιδιοκτήτες ακινήτων υπό απαλλοτρίωση καθώς και κάτοικοι μικρών ακριτικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων, μπορούν να προσδοκούν σε επιστροφή του ΕΝΦΙΑ.
Φόρος και Εφορία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις τραπεζικές συναλλαγές

Τις συναλλαγές οι οποίες βαρύνονται με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, εκείνες που εξαιρούνται, πότε επιβάλλεται μειωμένο και πότε επιστρέφεται εάν καταβληθεί αχρεωστήτως, διευκρινίζει νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.
ξέπλυμα χρήματος σύμβολα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νομιμοποίηση «ξεχασμένων» από την ΑΑΔΕ καταθέσεων εξωτερικού με απόφαση ΣτΕ

Η ΑΑΔΕ οφείλει να αναζητήσει στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες, εντός πενταετίας, διαφορετικά το δικαίωμα του ελέγχου παραγράφεται, επισημαίνει νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.