ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mitarakis
Shutterstock

Ν. Μηταράκης: Ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα οι κερδισμένοι του νέου ασφαλιστικού

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας διορθώνονται οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και υπογράμμισε πως θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις όσων μειώθηκαν αντισυνταγματικά.

«Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να είναι έτοιμος ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό, με τον οποίο θα διορθωθούν όλες οι αντισυνταγματικότητες και οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος τιμωρούσε την παραγωγική Ελλάδα» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

«Το σημαντικό είναι πως ο νέος νόμος θα ισχύσει αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να μην υπάρξει νέος κύκλος προσφυγών και αναδρομικών» διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης, ενώ συμπλήρωσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δημιούργησε μία γενιά ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι πρόκειται να λάβουν πολύ χαμηλές συντάξεις, που δεν ανταποκρίνονται σε ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα θα είναι εμφανώς κερδισμένοι σε σχέση με το σήμερα.

 Αναφορικά με τα αναδρομικά, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Υπάρχουν δύο ξεχωριστά ζητήματα. Το πρώτο είναι το θέμα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Οι αποφάσεις αυτές ισχύουν από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και δεν μιλούν για αξιώσεις αναδρομικών. Στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, το ΣτΕ μας ζητάει να καταργήσουμε τις οριζόντιες περικοπές, οι οποίες επιβλήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου. Την απόφαση αυτή είναι δεδομένο πως θα την σεβαστούμε και πως θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις, όσων μειώθηκαν αντισυνταγματικά. Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε πως ο νομοθέτης δεν μπορεί να βλέπει συνδυαστικά την κύρια και την επικουρική σύνταξη. Είναι αυτόνομα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αυτό το "πακέτο", που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, έχει κριθεί πλέον αντισυνταγματικό και αυτό είναι κάτι που, επίσης, θα διορθώσουμε».

 «Όσον αφορά τις παλαιότερες περιπτώσεις αναδρομικών, υπάρχουν κάποιες αποφάσεις του 2015 και του 2016, οι οποίες ακόμα εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Γι' αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχουμε μία οριστική και τελική εικόνα των αναδρομικών. Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας είναι ξεκάθαρη: Θα σεβαστούμε τις τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης και θα τις εφαρμόσουμε στο ακέραιο, διασφαλίζοντας παράλληλα και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προβλέψεις για το νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι νεοεισερχόμενοι και πρωτοασφαλισμένοι στην αγορά εργασίας θα έχουν έναν ατομικό "κουμπαρά" εντός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), στον οποίο η εισφορά του 6,5%, που καταβάλλεται σήμερα για την επικουρική τους σύνταξη, θα αποταμιεύεται εκεί. Βασικός κρατικός πάροχος της νέας επικουρικής θα είναι το ΕΤΕΑΕΠ και από εκεί και πέρα θα δίνεται προαιρετικά το δικαίωμα σε όποιον το επιθυμεί να επιλέξει έναν εναλλακτικό πάροχο. Ωστόσο, ο "αυτόματος" πάροχος, στον οποίο θα πηγαίνουν οι εισφορές της επικουρικής, σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει το ΕΤΕΑΕΠ».

 Τέλος, αναφορικά με τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη μετάβαση στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε: «Σήμερα, ο νόμος Κατρούγκαλου δίνει 1,2% νοητή απόδοση στην επικουρική, δηλαδή απόδοση ιδιαίτερα χαμηλή. Ο ΑΕΔΑΚ, για παράδειγμα, τα τελευταία 17 χρόνια, έχει μέση απόδοση διαχείρισης διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων 3,58%. Η διαφορά αυτή θα έδινε 35% αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Η σημερινή χαμηλή απόδοση των επικουρικών συντάξεων, συνδυαστικά με το δημογραφικό και το δημοσιονομικό κίνδυνο, που απειλούν σήμερα την ασφάλεια της επικουρικής σύνταξης, καταστούν αναγκαία τη μετάβαση στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Πώς θα διαμορφωθεί το νέο μοντέλο της επικουρικής σύνταξης

Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς και έκανε αναφορά για το νέο μοντέλο της επικουρικής σύνταξης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Μηταράκης: Απόφαση «ανάσα» για το επίδομα τοκετού

Τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας από τον ΕΦΚΑ ακόμη και σε ασφαλισμένες που έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού, προβλέπει απόφαση του υφ. Εργασίας, Νότη Μηταράκη.
Κωστής Χατζηδάκης- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία Χατζηδάκη με διοίκηση ΣΕΦ για τα έργα μεταστέγασης των ΚΕΠΑ

Ο υπουργός υπενθύμισε πως διασφαλίστηκε χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε: 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Οι 8 παρεμβάσεις που αλλάζουν ριζικά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ

Επιδίωξη είναι ο φορέας να ανταποκριθεί στις ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις των πολιτών για ευρωπαϊκού επιπέδου εξυπηρέτηση και ταχεία απονομή των συντάξεων, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.